Tütünde fiyat sıkıntısı

Güncelleme Tarihi:

Tütünde fiyat sıkıntısı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 1998 00:00

Haberin Devamı

Tütün fiyatı, Devlet Bakanları Işın Çelebi ile Eyüp Aşık'ı karşı karşıya getirdi. Aşık, ‘‘Tütünün fiyatını yüzde 100 artırmalıyız’’ deyince, Çelebi, ‘‘Tütüne yüksek fiyat vermemiz, enflasyonla mücadele programına darbe vurur’’ diye karşı çıktı.

Hükümet tütün fiyatını belirlemekte büyük sıkıntı çekiyor. Devlet Bakanı Eyüp Aşık'ın tütüne yüzde 100 fiyat artışı verilmesi talebine Devlet Bakanı Işın Çelebi karşı çıktı. Tartışmaların uzaması üzerine Başbakan Mesut Yılmaz'ın tütünde fiyat belirlemeyi ikinci kez ertelediği ve ‘‘Tütün fiyatının Şubat ayında belirleneceğini’’ söylediği öğrenildi.

Tütün alımlarında ödenecek ücrete bir türlü karar verilememesinin ardında, ‘‘ekonomide enflasyonla mücadele programı uygulanıp uygulanmayacağı’’ tartışmaları yatıyor. Bununla birlikte tütünde belirlenecek fiyatın IMF'le yapılacak görüşmelerde de önemli rol oynayacağı kaydediliyor.

Ekonomiden sorumlu bakanlar, bürokratların görüşü doğrultusunda, tütüne verilecek yüksek fiyatın enflasyonla mücadele programına büyük darbe vurucağını belirtirken, Çelebi'nin de son toplantıda bu görüşü dile getirerek, Aşık'ın ‘‘yüzde 100 zam’’ talebine karşı çıktığı belirtildi.

PKK KARARI VAR

Çelebi'nin ayrıca, bu konuda Para ve Kredi Kurulu kararı bulunduğunu belirterek, kurulacak borsalarda işlem göreceği için şimdiden yüksek fiyat verilmesinin yaratacağı sıkıntıları anlattığı kaydedildi.

Aşık'ın, ekonomi bakanların ‘‘istikrar arayışlarının sekteye uğrayacağı’’ tezine karşılık, ‘‘Tütün 1997 yılı ürünü, dolayısıyla soracak olanlara 1997'de enflasyon yüksekti onun için bu fiyatı veriyoruz diyebiliriz’’ gerekçesini ileri sürdüğü belirtildi.

Ekonomi bürokratları ise ‘‘Asıl neden bir erken seçim beklentisi’’ dediler.

Bürokratlar, IMF'in tarımsal ürün alımları sisteminin değişmesini istediğini hatırlatarak, kesinlikle tütün de dahil hiç bir üründe belirlenen enflasyon hedefinin üzerine çıkılmamasını istediklerini kaydettiler.

Bir bürokrat şu yorumu yaptı:

‘‘Tütün fiyatına yüzde 64'ün üzerinde yapılacak bir zam, enflasyonla mücadele umutlarına sanıldığından çok daha büyük darbe vurur. Bu fiyat bir simge haline geldi. Yılın ilk tarımsal ürün fiyatı açıklaması olacak. Eğer tütüne enflasyon hedefinin üstünde bir zam verilirse, başta buğday ve pancar olmak üzere bütün tarımsal ürünler için aynı zam beklentisi doğacak.’’



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!