TÜSİAD, ‘Vizyon Kurulu’ istedi

Güncelleme Tarihi:

TÜSİAD, ‘Vizyon Kurulu’ istedi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 1998 00:00

Haberin Devamı

TÜSİAD, OECD yöneticisi Mehmet Öğütçü'ye hazırlattığı, ‘‘Türkiye'de Yeni Bir Ekonomik ve Ticari Diplomasi Stratejisine Doğru’’ başlıklı raporu açıkladı. Raporda, Türkiye'nin 2010 yılında gideceği yolu belirlemek için 2010 Türkiye Vizyonu adlı bir yüksek kurul oluşturulması öneriliyor.

Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) 2010 yılındaki Türkiye'nin resmini çizdi. ‘‘Türkiye'de Yeni Bir Ekonomik ve Ticari Diplomasi Stratejisine Doğru’’ başlıklı rapor, Türkiye'nin önümüzdeki yıllar için hedef ve prensiplerinin neler olması gerektiği ile ilgili bir dizi öneriler içeriyor. 2 yılda tamamlanan raporu Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Asya-Pasifik ve Latin Amerika ile İşbirliği ve Politika Diyalogundan sorumlu yöneticisi Mehmet Öğütçü hazırladı.

Rapor hakkında bilgi veren Öğütçü, kayıtdışı ekonomi, kara para, uyuşturucu kaçakçılığı, mafya şebekelerinin kısa vadede ülkeye kaynak getiriyor gibi gözükse de, uzun vadede ülkenin saygınlığına gölge düşürdüğünü, piyasalardaki dengeleri bozduğunu söyledi. Cumhurbaşkanlığı'nın hemen altında, partiler üstü bir yaklaşımla 2010 Türkiye Vizyonu Yüksek Kurulu oluşturulmasını öneren Öğütçü, bu kurula toplumun bütün kesimlerinden temsilcilerin katılabileceğini vurguladı.

Türkiye gibi ülkelerin rüzgarda savrulan yaprak görüntüsünden kurtulması için kendisine bir istikamet belirlemesi gerektiğini söyleyen Öğütçü, şöyle konuştu:

HEDEFE GÖRE PARTİ

‘‘Rapordaki hedefleri, ulusal çaba olarak kabul edip, bütün siyasi partilerin bu hedefleri benimseyerek bu yönde çalışmalarını sağlayabiliriz. Raporun da zaten esas amacı budur. Bu hedeflere kimse karşı çıkamaz. O halde bu hedefleri benimseyip, partileri de bunları uygulanma derecelerine göre seçebiliriz. Ulusal hedefler ortaya konur. Hangi partinin bu hedefler doğrultusunda ne yaptığı izlenir. Kamuoyu da iktidar partilerini bu yönde seçer.’’

Biz temizlemezsek dışarıdan temizlerler

Kara para sorununun geçiş ekonomilerindeki ülkelerin temel sorunu olduğuna işaret eden Öğütçü, dış dünyada Türkiye'nin kara para, çete olaylarıyla çalkalanmasının olumlu bir tablo yaratmadığını, ancak bunların temizlenmesinin de önemli olduğunu söyledi. Öğütçü şunları söyledi: ‘‘Türkiye karmaşık durumda. Hem bürokrasi, hem devletin diğer birimleri, iş dünyası, basın bu olayların içinde. Bu temizlik harekatını kim nasıl gerçekleştirecek. Bu temizliği yapanlar da bu olayların içinde olabilir diye bir kuşku var. Herkes şüpheli. Ulusalararası baskı da çok önemli. Türkiye artık kendi başına yaşamıyor. Fransız, Amerikan, Japon şirketleri Türkiye'de bir ihale için çarpışırken Fransız rüşvet verdiyse bunu Amerika ve Japonya teşhir ediyor. Biz içeriden temizleyemezsek, bu cerahat dışarıdan temizlenir.’’



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!