TÜSİAD: Kaygılar gitsin özel istihdam ’güvenceli esneklik’le çıkarılsın

Güncelleme Tarihi:

TÜSİAD: Kaygılar gitsin özel istihdam ’güvenceli esneklik’le çıkarılsın
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2009 00:00

TÜSİAD, işçi sendikalarının ’Kiralık işçilik köle düzeni’dir diye karşı çıktıkları, kısmen veto edilen "özel istihdam büroları" yasasının "güvenceli esneklik" anlayışı ile tarafların kaygıları giderilerek bir an önce yeniden çıkarılmasını istedi.

TÜRK Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), Cumhurbaşkanı tarafından bir maddesi yeniden görüşülmek üzere TBMM’ye geri gönderilen 5920 sayılı "İş Kanunu, İşsizlik Sigortası Kanunu ve Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" için yeni bir formül önerdi. "Özel istihdam büroları"nı devreye sokan ve işçi sendikalarının "kiralık işçilik köle düzenidir" itirazına yol açınca bir maddesi veto edilen yasanın bir an önce çıkması gerektiğini savunan TÜSİAD, formülünü de ’güvenceli esnekli’ olarak açıkladı. TÜSİAD, bu konudaki görüşlerini şöyle dile getirildi:

Refaha katkı

Çalışma hayatını düzenleyen yasaların işgücü piyasasının ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde ele alınması, istihdamın gelişmesi ve uluslararası rekabet gücümüz açısından büyük önem taşımakta. İş yerinin ve üretimin sürdürülebilirliğini esas alan ve çalışma yaşamının dinamizmiyle uyumlu yasal düzenlemeler, ’güvenceli esneklik’ uygulamaları ve aktif işgücü politikaları ile birlikte, istihdam kapasitesinin artmasına ve toplumsal refaha katkı sağlayacaktır.

Yeterli çalışılmadı

’İş Kanunu, İşsizlik Sigortası Kanunu ve Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’, bir yandan yeni yaratılacak istihdam üzerindeki mali yükleri hafifletmeyi, diğer yandan özel istihdam büroları aracılığıyla mesleki faaliyet olarak geçici iş ilişkisi kurulmasına olanak tanımayı amaçlıyor. Nihai hedefi istihdamı teşvik etmek olan söz konusu kanunun bir maddesi ile ilgili olarak kamuoyunda ciddi tartışmalar doğmuş olması ve Cumhurbaşkanlığı’nın kısmi vetosu, hazırlık sürecinde düzenleme ile ilgili bazı endişeleri gidermek üzere yeterli çalışmanın yapılmadığına işaret ediyor.

İşsizlikle mücadele

Mesleki faaliyet olarak geçici iş ilişkisi, ’güvenceli esneklik’ anlayışıyla hayata geçirildiği takdirde, işgücü piyasasında esnek çalışma olanaklarının gelişmesine, sosyal içermenin sağlanmasına, yeni istihdam yaratılmasına, kayıtdışılık ve işsizlikle mücadeleye destek olur. İçinde bulunduğumuz küresel kriz sürecinde, işsizlikle mücadelenin, sosyal politikanın en önemli unsuru olduğu dikkate alınmalı. Bu çerçevede, kanunun TBMM;nin olağanüstü toplanacağı dönemde öncelikle ele alınmasına ve tarafların endişelerini giderecek şekilde yasalaşmasına ihtiyaç var.

TİSK: Üçlü Danışma Kurulu’nda uzlaşalım

TÜRKİYE
İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), özel istihdam bürolarıyla ilgili düzenlemeyi içeren yasa tasarısındaki endişelerin, "devlet, işçi ve işveren temsilcilerinden oluşan Üçlü Danışma Kurulu’nda uzlaşmayla çözümlenmesini" önerdi. TİSK’ten yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün iade gerekçesinin, söz konusu çağdaş sistemin özüne ilişkin olmadığı ifade edilen açıklamada, özel istihdam büroları aracılığıyla geçici istihdam sisteminin, AB ülkelerinde yaygın biçimde uygulandığı belirtildi. Geçici istihdam sayesinde sadece Avrupa’da her yıl milyonlarca kişiye istihdam yaratıldığı kaydedilen açıklamada, "Bu sistemin uygulanması çağdaş bir iş gücü piyasası için zorunludur. Kanun Sayın Gül’ün uyarıları ve ilgili AB direktifi dikkate alınarak yeniden düzenlenmeli" denildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!