Türkler'in pahalı mobilya merakı, Singer'i şaşırttı

Güncelleme Tarihi:

Türklerin pahalı mobilya merakı, Singeri şaşırttı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 1997 00:00

Haberin Devamı

Amerikan Singer şirketi, dikiş makinaları ile tanındığı Türkiye pazarında mobilya satışında hiç beklemediği bir başarıyı yakaladı. Geçtiğimiz yıl Ağustos ayında Türkiye'ye mobilya ithalatına başlayan şirket, ucuz mobilya satabileceğini düşünürken, en çok pahalı ürünlerine talep geldiğini görünce şaşırdı. Türkiye'de 1997 yılı için 15 milyon dolarlık mobilya satmayı hedefleyen Singer, bir yılın sonunda Türk Cumhuriyetleri, Ortadoğu, Güney Afrika pazarını Singer Türkiye'ye devretme kararı aldı. Böylece bu bölgelerin yönetimi Türkiye'nin eline geçti.

10 BİN DOLARA MOBİLYA

Fiyatları 3 bin ile 10 bir dolar arasında olan Singer mobilyalar, Türkiye'de oldukça rağbet görüyor. Türkiye'de en çok satılan yatak odası takımları 3 bin - 7 bin dolar arası değişirken yemek odalarının fiyatları 4 bin dolardan başlayarak 8 bin dolara kadar çıkıyor. Koltuk takımları ise 4 bin dolarla 10 bin dolar arasında satılıyor.

Singer Mobilya Genel Müdürü Fırat Cem Utku, Türkiye'deki satışlarından memnun olduklarını söyledi. Türk mobilya pazarının Singer'i şaşırttığını söyleyen Utku, ‘‘Biz düşük fiyatlı ürünlerin daha çok rağbet göreceğini düşünüyorduk. Ama umduğumuz gibi olmadı. Fiyatı yüksek olan ürünler en çok satan ürünler. Bu bizi şaşırttı’’ dedi.

Türkiye'de yaklaşık 250 milyon dolarlık ithal mobilya pazarı olduğunu belirten Utku, mobilya piyasasının ağırlıklı dilimini yerli üretimin oluşturduğunu söyledi. Yerli mobilya pazarını tahmin etmenin neredeyse imkansız olduğunu vurgulayan Utku, bunların kayıtdışı olduğunu ve çok az fatura kesildiğini vurguladı.

Singer Mobilya'nın, 5'i İstanbul'da olmak üzere, Ankara, İzmir, Yalova, Bursa, Denizli, Samsun ve Kayseri'de toplam 12 satış mağazası bulunuyor. Singer, Türkiye'de yıl sonuna kadar 25 mağaza açmayı hedefliyor. Fırat Cem Utku, İstanbul, Ankara, izmir dışında da şehirlerin olduğunu vurgulayarak, bu şehirlerde renkli, potansiyel sahibi ciddi bir müşteri kitlesi olduğunu söyledi. Konya, Gaziantep, Adana, Mersin, Antalya, Trabzon gibi şehirlerde yoğunlaşmayı arzu ettiklerini belirten Utku, bu şehirleri kilit şehir olarak değerlendirerek, ‘‘Türkiye geneline yayılmak ve bunu ithal mobilya piyasasında ilk yapan şirket olmak arzusundayız’’ dedi.

İLKLERİ GERÇEKLEŞTİRDİK

Türkiye'de mobilya sektöründe birçok ilki gerçekleştirdiklerine dikkat çeken Utku, ilk sabit Türk lirası taksitli satışı gerçekleştiren ve mobilyada garanti belgesi veren şirket olduklarını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!