Türkiye'ye ‘Turizm Yoluyla Barış’ ödülü

Güncelleme Tarihi:

Türkiyeye ‘Turizm Yoluyla Barış’ ödülü
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 1997 00:00

Haberin Devamı

American Express'in de içinde yer aldığı bir organizasyon, Türkiye'nin de üye olduğu Ortadoğu ve Doğu Akdeniz Turizm Derneği'ne ‘‘Turizm Yoluyla Dünya Barışı’’ ödülü vermeyi kararlaştırdı. Derneğin, Türkiye ile birlikte 9 üyesi bulunuyor.

‘‘TURİZM Yoluyla Dünya Barışı’’ ödülünün bu yıl, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu Ortadoğu ve Doğu Akdeniz Seyahat ve Turizm Derneği'ne (MEMTTA) üye 9 ülkeye verilmesi kararlaştırıldı. Birleşmiş Milletler'in (BM) kuruluş yıldönümü olan 24 Ekim'de, Amerika'nın Florida Eyaleti Orlando kentinde düzenlenecek törenle verilecek ödülü, Türkiye adına Turizm Bakanı İbrahim Gürdal'ın alması bekleniyor.

‘‘American Express’’ kredi kartları ile ‘‘Reed Exhibition Companies’’ adlı kuruluş tarafından verilen ödülü, ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright adına, tayin edeceği bir yetkilinin vereceği öğrenildi. Diğer ödüllerin de ilgili ülkelerin turizm bakanlarına verilmesi öngörülüyor.

MEMTTA'ya, Türkiye'nin yanı sıra Mısır, İsrail, Ürdün, Malta, Fas, Filistin, Tunus ve Kıbrıs Rum kesimi üye bulunuyor. 1995'te kurulan MEMTTA'nın amacını, ‘‘Dünyada, turizm yoluyla barışı gerçekleştirmek’’ oluşturuyor. Teşkilata bu amaç doğrultusunda, ABD Dışişleri Bakanlığı da destek veriyor.

TÜRKİYE GÖZDE ÜLKE

New York'ta düzenlenen toplantıda yapılan açıklamalara göre, dünyada turizm sektörü, ortalama yüzde 7.6 oranında gelişme gösterirken, MEMTTA ülkelerinin sağladığı gelişme, bunun iki katına ulaşarak yüzde 17 olarak gerçekleşti.

Toplantıda, A.A.'nın sorularını cevaplandıran yetkililer, ‘‘Türkiye'nin turizm açısından bölgenin en gözde ülkesi olduğunu’’ ve ‘‘1996 ve 1997 yıllarında Türkiye'ye ABD'den giden turist sayısında gerçek bir sıçrama görüldüğünü’’ söylediler.

Yetkililer, ‘‘Türkiye'nin, hem Avrupa hem de Ortadoğu ve Asya bağlantılarının bulunması nedeniyle turistik açıdan sadece köprü değil, aynı zamanda sıçrama tahtası görevi yaptığına’’ da dikkati çektiler.

‘‘Bölücü örgütün yaratmaya çalıştığı terör tehdidinin turistler üzerinde etkili olmadığını’’ açıklayan yetkililer, ‘‘Türkiye'ye giden turistin öncelikle kültürel turizm yapmak istediğini’’ de sözlerine eklediler.

Alman Dergisi'nden sahillerimize övgü

ALMANYA'da aylık yayınlanan Stander Dergisi Türkiye sahillerine geniş yer ayırdı. Altı sayfalık Türkiye bölümünde, Datça Körfezi (Hisarönü) anlatıldı. Sahillerimizin güzelliği, bol güneşi ve doğanın muhteşemliğine değinilerek, coğrafi konumu, ulaşım ve konaklama imkanları tanıtıldı.

Stander Dergisi, Datça ve Marmaris çevresine ağırlık verilen yazısısında, Türkiye'nin güzel köşelerini anlattı. Dergi, bölgenin güzelliklerine, tarihine ve günümüzdeki etkin turistik yerine övgüler yağdırdı. Datça'nın 1200 metre yükseklikteki dağları ve bu dağların verdiği muhteşem doğa görüntüsü de yazıda yer aldı.

Dergide bölgeden 11 resim kullanıldı. Ulaşım, konaklama imkanları, bölgede bulunan eğlence yerleri restorantlar ve çay bahçeleri tek tek anlatılıp, bölgenin tatil ve boş zamanları değerlendirmek için her türlü imkanın bulunduğundan söz edildi. Andrea Horn'un hazırladığı yazıda ayrıca, Kuşadası'ndan Antalya'ya uzanan kıyı şeridini anlatan çeşitli yayınlara, video kasetlerine ve CD-ROM'lara da yer veriliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!