Türkiye'nin yarısı TL'den 6 sıfır atılacağını bilmiyor

Güncelleme Tarihi:

Türkiyenin yarısı TLden 6 sıfır atılacağını bilmiyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2004 01:20

Eylül ayında başlayacak tanıtım çalışmaları öncesinde MasterCard Türk halkının Türk Lirası'ndan 6 sıfır atılması konusundaki algısını ve beklentilerini araştırdı. Yapılan araştırmaya göre her iki kişiden biri 2005’te Yeni Türk Lirası’na geçeceğimizin bilincine henüz ulaşmış değil.

MasterCard, altı sıfır atmaya hazırlanan Türkiye’de bilinç seviyesini ölçmek üzere bağımsız araştırma şirketi Yöntem Araştırma ve Danışmanlığı ile birlikte 15-55 yaş arası 1200 kişiyi kapsayan bir araştırma hazırladı. Çıkan sonuçlara göre kentsel nüfusun yüzde 50’si 2005 yılında Yeni Türk Lirası’na geçileceğini bilmiyor. Bu rakamın kırsal kesime gidildikçe daha da artacağı tahmin ediliyor. Her iki kişiden biri Türk Lirası’ndan ne zaman altı sıfır atılacağı sorusuna 2005 yılında yanıtını verirken, görüşülen kişilerin yüzde 21’i konuyu duyduğunu ancak ne zaman gerçekleşeceğini bilmediğini belirtti. Bilmeyenlerin oranı alt sosyo-ekonomik gruplara gittikçe artarken, kadın-erkek ayrımında erkeklerin YTL konusunda daha bilgili oldukları görüldü.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesi bilinç konusunda en geride olan bölge. Sosyo-ekonomik gruplara göre ise gelir seviyesi düştükçe bilgi oranı düşüyor. Bu bilinçsizlik oranının başlaması planlanan tanıtım ve bilinçlendirme çalışmaları ile hızla düşeceği tahmin ediliyor.

ZOR ALIŞILACAK

Görüşülen kişilere Yeni Türk Lirası’ndan altı sıfır atılacak olmasının olası durumlar karşısında kendilerinin ne düşündükleri ve nasıl etkilenecekleri sorulduğunda ise aşağıdaki sonuçlar elde edildi: "Buna göre YTL konusundaki en büyük kaygı yüzde 64 oran ile ‘Zor alışırım’ yanıtı. Bunu yüzde 59 ile bozuk para taşımanın zorluğu izliyor. Türk Lirası’nın değer kazanacağını düşünenlerin oranı yüzde 55 iken değer kaybedeceğini düşünenlerin oranı yüzde 39 olarak gerçekleşti. Türk halkının yüzde 51’i pahalılık olup alım gücünün azalacağı ifadesine katıldıklarını belirtirken yüzde 29’u ise ucuzluk olacağı ve alım gücünün artacağı ifadesine katıldı. Türk Lirası’nda 6 sıfır atılması ile birlikte kredi kartı kullanımının artacağını bekleyenlerin oranı ise 58."

İmece: Euro'ya geçiş daha zordu

SONUÇLARLA ilgili olarak bir açıklama yapan MasterCard Avrasya Genel Müdürü Özlem İmece, Euro’ya geçen Avrupa Birliği ülkelerinde yaşayan insanların bizden çok daha karmaşık bir hesaplama yapmaları gerektiğini hatırlatarak, bu karışıklıklardan kurtulmanın en kolay yolunu kredi kartı ve banka kartlarını kullanmakta bulduklarını ve değişimin yaşandığı ilk haftada ATM’lerde ve alışverişlerde kullanılan kredi kartı işlemlerinin iki katına çıktığını ifade etti. İmece özellikle ATM’lerde yaşanacak yoğunluğun temel nedeninin Yeni Türk Lirası’na dokunmak ve görmek amacıyla olacağını söyledi. İmece ayrıca Merkez Bankasının ve çeşitli kurumların YTL’yi başarılı bir şekilde halka tanıtmaya başladığını ve bu bilincin zamanla oturtulacağına inandıklarını belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!