Türkiye’nin tulum kralı

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’nin tulum kralı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2017 23:23

Doğu ve Güneydoğu köylüsünün tulumpeynirini Afyon, Konya ve İstanbul’da işleyen Haktan Peynircilik, Yörükbaşı markasıyla Türkiye’nin en büyük tulumpeyniri üretici-lerinden biri oldu. Firma, ünlü baklavacıların kullandığı ‘sadeyağ’ı da vatandaşın mutfağına sokmak istiyor.

Haberin Devamı

SİVAS Kuyulhisarlı Demirci ailesi, 1996’da başladıkları ‘tulumpeyniri’ işinde bu yıl 80 milyon lira ciro bekliyor. Doğu ve Güneydoğu köylülerinin ‘bastığı’ tulum peynirlerini toplayıp Afyon (2), Konya (1) ve İstanbul’daki (1) fabrikalarında işleyen Haktan Peynircilik Gıda ve Sanayi ve Ticaret A.Ş., (Haktan Peynircilik) Yörükbaşı markasıyla yerel marketleri ele geçirmiş durumda. Firmanın bazı ürünleri yakın zamanda Migros raflarında da yerini alacak. Haktan Peynircilik Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Demirci, 6 kardeş birlikte işlerinin başında olduklarını belirtiyor ve şöyle konuşuyor:

PAZARCILIKLA BAŞLADIK

“Rahmetli babamız Koyulhisar’dan İstanbul’a (Gültepe) inşaatlarda çalışmak için gelmiş. Zamanla kalfa olmuş, bir ortakla marangozhane kurmuş. Biz biri kız 6 kardeşiz. Babamız 1985’de bir de bakkal açtı ve uzun süre onu işlettik. Sonr ada pazarcılığa yöneldik. Haftanın 5 günü Sarıyer, 1 gün de Gaziosmanpaşa’da semt pazarındaydık. Pazarcılık yaparken peynir işine girdik. Erzincan’da bir ortakla ilk tulum üretimine başladık. Hem pazarda satıyorduk hem de toptan vermeye başladık ve Rami’de yer açtık tulumpeyniri ile piyasada hızlı bir büyüme yakaladık. Sonra Erzincan’daki fabrikayı ortağa bıraktık ve Konya Akşehir’de 1999’da kendi fabrikamızı kurduk. Şu anda Konya’da hem hem fabrikamız hem de doğu Anadolu’dan topladığımız yarı mamul ürünler için büyük bir depomuz var.

Haberin Devamı

AFYON’A İKİNCİ FABRİKA

Şu anda İstanbul Ümraniye’de de butik bir imalatımız var. Afyon’a ikinci tesisimizi kurduk. 8 milyon liralık bir yatırım oldu yakında açıyoruz. Bu ikinci tesisimiz tamamen ihracata odaklı üretim yapacak. Labne, krem peynir, kaşkaval v.b. ihracat departmanımız ne isterse onu üretecek. Toplam üretim kapalı alanımız 9 bin metrekareye yaklaştı.  İhracat için Irak, Azerbaycan, Kazakistan ve Ürdün’de bayiliklerimizi oluşturduk. Azerbaycan’da depomuzu kuruyoruz. Önümüzdeki dönemde ihracatımız çok hızlanacak gibi görünüyor.

GÜNDE 20-22 TON TULUM

Günlük tulumpeyniri üretimimiz 20-22 ton arasında değişiyor ki Türkiye’nin en büyük tulum üreticisi biziz. Tulumdan sonra en büyük üretimimiz ise aylık 100-110 ton ile tereyağı üretimidir. Tereyağımızda renklendirici, küf önleyici, ithal krema ya da ithal tereyağ yok. Taze süt kremasından tereyağı yapıyoruz. Bu söylediklerim sağlık için çok önemli. Tereyağında renk meselesi ise bazen yanlış anlaşılıyor. Sütün rengi ne ise tereyağı rengi o olmalıdır. Süt hayvanların beslenmesine ya da mevsime göre bazen sarımsı bazen beyaz olur. Şu anda toplam istihdamımız 120 kişi ve ciromuz 2016’da 60 milyon lirayı aştı. 2015’de 47 milyon liraydı. Bu sene ise  80 milyon lirayı geçeriz çünkü ilk 6 ayda 40 milyon lirayı aştık. Bu ciromuzun yüzde 80’i tulumpeynirinden geliyor.”

Haberin Devamı

SADEYAĞ MESELESİ

PAKTAN Peynircilik Yönetim Kurulu Üyesi Ertan Çobanoğlu, Yörükbaşı markalı sadeyağ ile yakın zamanda büyük bir ulusal zincirin raflarında da olacaklarını belirtiyor ve şu bilgileri aktarıyor: “Biz sadeyağ konusunda da çok iddialıyız. Halkımız sadeyağı sadece ünlü baklavacıların kullandığını düşünüyor oysa mutfağa asıl girmesi gereken yağ sadeyağdır. Sadeyağ tereyağının özüdür, saf yağdır. Baklavacılar bu yüzden bu yağı kullanır.”

DOĞU VE GÜNEYDOĞU’YA YATIRIM İÇİN HAZIRIZ

HAKTAN Peynircilik Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Demirci, Doğu ve Güneydoğu illeri ile (Van, Erzurum, Ağrı, Elazığı ve Şanlıurfa) Sivas ve Erzincan’da yılda yaklaşık 3 bin tona yakın peynir topladıklarını belirtiyor ve şöyle konuşuyor: “Bu toplanan peynirin yaklaşık yüzde 40’ı sudur. Onları Erzurum ve Adana’da süzüyoruz. Kıştan köylümüze avans dağıtıyoruz ve sonra peynirini alıyoruz. Oralarda söz, noterden daha sağlam. Doğu ve Güneydoğu illerimiz için 14 noktada yarı mamul peynir toplama noktası kurmak istedik ve Tarım Bakanlığımıza teklifte bulunduk, henüz yanıt alamadık.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!