Türkiye'den 3 kadının başarı öyküsü

Güncelleme Tarihi:

Türkiyeden 3 kadının başarı öyküsü
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2010 12:43

Türkiye'de iş dünyasında kadınların varlığı gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Zorlu hayat şartlarına rağmen azimle çalışmış ve şirketlerini sıfırdan kurup bir yerlere getirmeyi başarmış 3 kadın. Afyon, Bursa ve Elazığ'dan 3 farklı kadının azim ve başarı hikayesi.

Haberin Devamı

Bursa’nın Yıldırım İlçesi’nde yaşayan 54 yaşındaki Ayşe Mavili, eşini kaybettikten sonra oğlunun hastalığına rağmen mikrokrediyle hayata tutundu. Aldığı 700 TL kredi ile tekstil atölyesi açan Mavili, 2 yılda İran ve Azerbaycanlı firmalarla ihracat anlaşması yapacak kadar işlerini büyüttü. 19 kişiye istihdam sağlayan Mavili’nin yeni hedefi sığınma evi ve cezaevindeki kadınlara destek olmak.

Ayşe Mavili, 20 yıl önce trafik kazasında eşini kaybedince oğlu İhsan Volkan Feriken ile tek başına hayat mücadelesi vermeye başladı. Yıldırım İlçesi Demirtaşpaşa Mahallesi’nde ‘Vafe’ adlı tekstil atölyesini, Türkiye İsrafı Önleme Vakfı tarafından yürütülen Türkiye Grameen Mikrokredi programı ile açan Mavili, hobi olarak yaptığı dikiş işi ile para kazanmaya başladı. İlk açtığı atölyeyi 2001 krizinde kapatmak zorunda kalan Mavili, 2002’de askerden dönen oğlu ile birlikte yeniden atölye açmayı planladı. Mavili, 2008 yılında ailesinden kalan miras ile atölye açmak için hazırlanırken oğluna kas hastalığı tanısı konuldu.
Oğlunun tedavisini aksatmadan, televizyonda izlediği mikrokrediden yararlanarak 700 bin TL tutarında kredi aldığını, bu parayla kiraladığı 15 metrekarelik işyerinde atölye açtığını belirten Ayşe Mavili, aldığı krediyi 46 haftada geri ödediğini anlattı.

Eski atolye kapatıldı yenisinde işler iyi

Eski atölyesini kapatarak yeni yer açan Mavili, 2010 yılında Bursa İl Özel İdaresi’nin Arap ülkelerine hazırladığı tanıtım programında sesini dünyaya duyurdu. İranlı ve Azerbaycanlı tekstil firmalarından, 0- 13 yaş çocuk giysisi ve ev tekstil ürünleri için talep alan Mavili Bosna, Rusya, İngiltere’ye tül perde satan bir marketler zinciri ile de 10 bin perde için anlaştı.

Cezaevi ve sığınma evindeki kadınlara proje

Atölyesinde 6 makinesi bulunan ve 4 kişi çalıştıran Ayşe Mavili, dışarıdan 15 kadına da iş vereiyor. Ayşe Mavili, “Ben atölyeme gelen her işi kabul ediyorum. Hiçbir kadın, anne bunları başaramaz diye bir şey yok. Bir şeyler yapmak isteyen kadınlara örnek olmak çok güzel” dedi.

Çalışmak isteyen kadınlara dikiş dikmeyi öğreten ve mikrokrediye yönlendiren Mavili, mikrokredi kadınları için satış pazarı kurulmasını istedi. Mikrokredi miktarlarının da arttırılması gerektiğini söyleyen Ayşe Mavili, Dünya Kadınlar Günü’nde girişimci kadınlara örnek olacak projeler üretilmesini istedi. Mavili, gelecek için hedef büyüttüğünü de belirterek şöyle konuştu:

“Türkiye İsrafı Önleme Vakfı’nın, Sosyal Hizmetler Genel Müdürlüğü’nün ve Adalet Bakanlığı’nın desteği ile cezaevindeki kadınlara ve sığınma evlerinde kalan kadınlara elimi uzatmak istiyorum. Sığınma evlerindeki kadınlara sesleniyorum. Temsilcileri, elerli ayakları olabilirim. Çünkü ben hiç kimseden destek görmeden bu günlere geldim. Sığınma evlerindeki kadınların buna ihtiyacı var.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!