Türkiye ücretten kesinti şampiyonu

Güncelleme Tarihi:

Türkiye ücretten kesinti şampiyonu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 1997 00:00

Haberin Devamı

Türkiye'nin brüt ücretten yapılan kesintilerin yüksekliği açısından dünyada ilk sırada yer aldığı bildirildi. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) tarafından yapılan, ‘‘1996 yılında İşgücü Maliyeti’’ araştırmasında, 1985-1996 yılları arasında OECD (Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü) ülkeleri arasında en yüksek reel ücret artışının Türkiye'de gerçekleştiği kaydedildi.

İmalat sanayiinde çalışılan saat başına brüt giydirilmiş ücretin son on bir yılda OECD ülkelerinde ortalama yüzde 4, Avrupa Birliği ülkelerinde ise ortalama yüzde 19 oranında yükseldiği vurgulanan araştırmada, Türkiye'de de brüt giydirilmiş ücretin imalat sanayiinde yüzde 35, sendikalı kesimde ise yüzde 43 oranında büyüdüğü belirtildi.

Brüt ücretten yapılan kesinti oranının OECD ülkelerinde ortalama yüzde 15 iken, Türkiye'de yüzde 31 düzeyinde (SSK, gelir vergisi, zorunlu tasarruf ve damga vergisi) olduğuna dikkat çekilen araştırmada, ‘‘Türkiye brüt ücretten, devlete yapılan kesintilerin yüksekliği açısından dünya şampiyonluğunu korudu’’ görüşüne yer verildi.

KESİNTİ ARTTI

Araştırmada, brüt ücretten yapılan ortalama kesinti oranının 1996 yılında bir önceki yıla göre yüzde 30'dan yüzde 31'e yükseldiği belirtilerek, işverenin işçi çalıştırmak için harcadığı paranın ancak yüzde 56.7'sinin çalışana ulaşabildiği, kalan bölümün ise yasal yükümlülüklere ayrıldığı bildirildi. Türkiye'de ücrette yüzde 18 olan işveren yükümlülükleri oranının, OECD ülkelerinde yüzde 3'e kadar indiği kaydedilen TİSK araştırmasında, işverenin işçi çalıştırmak için sarfettiği paranın yüzde 60'ının üretim ve verimlilik artışıyla hiçbir bağlantısı olmayan giderlerden oluştuğu kaydedildi.

HATALI POLİKTİKA

TİSK Genel Sekreteri Kubilay Atasayar, brüt ücretlerden yapılan kesintilerin yüksekliğinden ötürü, devletin, emeğin ortağı olduğunu savunarak, Türkiye'de yıldan yıla kesinti oranlarını artıran bir devlet politikası izlendiğini ileri sürdü.

Devletin, kayıtdışı ekonominin üzerine gitmek yerine, kayıt altındaki ekonominin üzerine gittiğini belirten Atasayar, devletin üretime ağırlık veren politikalar izlemesi gerektiğini bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!