Türkiye OECD'nin en ucuz beşinci ülkesi

Güncelleme Tarihi:

Türkiye OECDnin en ucuz beşinci ülkesi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2006 09:25

Türkiye, döviz kurundaki gelişmelere bağlı olarak 30 OECD ülkesi içinde en ucuz beşinci ülke konumunda bulunuyor. Türkiye’de değeri 100 YTL olan bir mal ve hizmet sepeti, İzlanda’da 226, Danimarka’da ise 213 YTL’ye alınabiliyor

OECD tarafından tüketici fiyatları baz alınarak hesaplanan "karşılaştırmalı fiyat düzeyleri" çalışmasının Eylül 2006 sonuçları açıklandı. Buna göre OECD'nin en pahalı ülkesi İzlanda, en ucuz ülkesi ise Macaristan oldu. Türkiye’nin ise 30 OECD ülkesi içinde en ucuz beşinci ülke olduğu belirlendi.

Satın alma gücü paritelerine göre, Türkiye’yle en büyük fiyat farkı, OECD'nin en pahalı ülkesi olan İzlanda arasında bulunuyor. Türkiye’de değeri 100 YTL olan bir mal ve hizmet sepeti, İzlanda’da 226, Norveç’te 215, Danimarka’da ise 213 YTL’ye alınabiliyor. Bu ülkeleri İsviçre, İrlanda, Finlandiya, İsveç ve Japonya izliyor.

EN UCUZ ÜLKELER

OECD ülkeleri içinde satın alma gücü paritesine göre en ucuz ülkeleri ise Macaristan, Polonya, Slovakya ve Çek Cumhuriyeti olarak belirlendi. Türkiye ise bu ülkelerin ardından en ucuz beşinci ülke oldu. Buna göre, Türkiye'de 100 YTL'ye alınabilen bir mal ya da hizmet için Çek Cumhuriyeti’nde 94, Slovakya'da 93, Polonya’da 92 ve Macaristan’da 91 YTL ödemek gerekiyor.

TURİZMDE RAKİP ÜLKELER

Türkiye en fazla turistin geldiği OECD ülkelerinden Almanya, Hollanda ve İngiltere için avantajlı konumda bulunuyor. Türkiye'de 100 YTL'ye alınabilecek bir mal Almanya'da 168 YTL, İngiltere’de 172, Hollanda’da ise 166 YTL düzeyinde bulunuyor.

Türkiye'nin özellikle turizmde rakip ülkeler olan ve Akdeniz çanağında yer alan Yunanistan ve İspanya'ya göre daha ucuz konumda olduğu belirlendi. Türkiye'de 100 YTL olan bir mal ve hizmet sepeti Yunanistan'da 138 YTL, İspanya'da ise 142 YTL’ye alınabiliyor.

KURDAKİ DEĞİŞİKLİK YABANCIYA YARIYOR

Geçen yılın sonuna göre döviz kurunda yaşanan artış fiyat seviyelerine de yansıyor. Geçen yılın sonunda 1.3418 YTL düzeyinde bulunan döviz kuru, eylül sonu itibariyle yüzde 12.1 oranında değer kazanarak 1.5043 YTL’ye ulaştı. Buna göre, Türkiye İzlanda ve Yeni Zellanda dışındaki bütün ülkeler için 2-16 birim ucuzladı. Geçen yıl sonu itibariyle kendi ülkesinde 100 kron ödeyerek aldığı bir mal ve hizmeti Türkiye’de 123 kron ödeyerek alabilen bir Çek Cumhuriyeti vatandaşı, eylül sonu itibariyle aynı mal ve hizmete 107 kron ödeyerek ulaşabileceği belirlendi.

İzlanda ve Yeni Zellanda dışındaki diğer ülkeler ise Türk vatandaşları için 2’yle 27 birim arasında değişen oranlarda daha pahalı hale geldi. Geçen yıl sonunda Türkiye’de 100 YTL ödeyerek alabildiği bir mal ve hizmeti İrlanda’da 178 YTL’ye alabilen bir Türk vatandaşının eylül sonu itibariyle aynı mal ve hizmet için 205 YTL ödemesi gerekiyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!