Türkiye karaparayla mücüdale sınavına hazırlanıyor

Güncelleme Tarihi:

Türkiye karaparayla mücüdale sınavına hazırlanıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2005 15:55

Türkiye, OECD'nin karapara ve terörizmin finansmanıyla mücadele denetimine hazırlanıyor. OECD Mali Eylem Görev Grubu'nun (FATF) 3. tur ülke denetimlerine geçildi. Bu çerçevede, 2006'daki Genel Kurulda durumu ele alınacak olan Türkiye'de de bu denetime ilişkin maraton başladı.

Haberin Devamı

İncelemeye baz teşkil eden değerlendirme kriterlerini Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurumu'na (MASAK) gönderen FATF, belirlenen kriterlerle ilgili sorulara yanıt verilmesini de istedi.

FATF'ın üye ülkelerde aradığı kriterler, MASAK tarafından “Bizim durumumuz nedir?” sorusuyla birlikte Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, BDDK, SPK, Merkez Bankası, Hazine Müsteşarlığı ve ilgili diğer kuruluşlara iletildi.

Eylül'e kadar geçecek dönemde, her kuruluş, FATF'ın kriterleri arasında kendilerini ilgilendiren konularda hangi noktada olduğumuzu ortaya koyacak ve Türkiye fotoğrafı daha sonra ortak bir toplantıda tartışılacak.

Türkiye'nin durumu ve yöneltilen sorulara yanıtlar, Eylül başında bir rapor şeklinde FATF'a gönderilecek.

Haberin Devamı

YERİNDE İNCELEME YAPILACAK

Bu raporların değerlendirilmesinin ardından bu defa FATF uzmanları Türkiye'ye gelecek ve karapara ve terörizmin finansmanıyla mücadele konusunda yerinde inceleme yapacak. Uzmanlar, Türkiye ziyaretinin ardından da Türkiye raporunu hazırlayacak. Bu raporda, Türkiye'ye getirilen kriterlere uyum derecesine göre “Uyumlu', “Büyük ölçüde uyumlu”, “Kısmen uyumlu” ya da “Uyumsuz” notu verilecek.

Söz konusu rapor, önümüzdeki yıl FATF Genel Kurulu'nda üye ülkelerin bilgisine sunulacak. Genel Kurulda, Türkiye ya da incelemeye alınan benzer bir ülkenin durumu yetersiz görülürse, ona eksikliklerini tamamlaması için bir süre verilecek. O ülkenin durumu, daha sonraki genel kurullarda yeniden tartışmaya açılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!