Türkiye hiçbir ILO standardına uymuyor

Güncelleme Tarihi:

Türkiye hiçbir ILO standardına uymuyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 1998 00:00

Haberin Devamı

Türkiye, Uluslarası Çalışma Örgütü'nün (ILO) onayladığı yedi temel çalışma standardına uymuyor. Hür Dünya İşçileri Sendikaları Konfederasyonu (ICFTU) tarafından hazırlanan ‘‘Türkiye'de Temel Çalışma Standartlarına Saygı’’ konulu raporda, iş standartları, grev ertelemeleri, kaçak işçilik, Güneydoğu ve çocuk işçiliği konusunda Türkiye'nin uyarılması istendi.

Raporda, Türkiye'nin ILO'nun 7 temel iş standardını kabul etme sürecinde olmasına karşın temel iş standartlarına saygı konusundaki karnesinin zayıf olduğu belirtildi. Raporda, ILO'nun İş Temel Prensipler ve Haklar Deklarasyonu'nda kabul ettiği standartlara uyabilmesi için Türkiye'nin hukuk uygulamalarında daha geniş önlemlere ihtiyacı olduğuna dikkat çekildi.

KADIN SORUNU

Raporda, Türkiye'nin ayrımcılık konusundaki ILO'nun 2 ana sözleşmesini kabul ettiği ve yasal düzenlemelerin tatminkar olduğu halde, kadına karşı ayrımcılığın hala devam ettiği bildirildi.

ÇOCUK İŞÇİLİK

Çocuk işçiliğinin Türkiye'de hala ciddi bir sorun olduğunun altı çizilen raporda, çocuk işçiliğinin ayakkabı üretimi gibi bazı ihraç sektörlerine kadar yayıldığı belirtildi.

GREV ERTELEME

Raporda, sendikaların miting ve gösteri yapabilmek için izin almak durumunda kalmaları ve polisin genel kurul ve kurultaylara girerek görüşmeleri kaydetmesi de eleştirildi. Öte yandan, grev hakkının çok kısıtlı olduğu, grevlerden önce uzun ve zorlu bir sürecin işletildiği, dayanışma grevleriyle genel grev ve iş yavaşlatmanın yasak olduğu vurgulanan raporda, ILO Uzmanlar Komitesi'ningrev ertelem hakkı konusunda hükümeti uyardığına dikkat çekildi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!