Türkiye enerji darboğazında

Güncelleme Tarihi:

Türkiye enerji darboğazında
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 1998 00:00

Haberin Devamı

Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Dünya Enerji Konseyi Türkiye Milli Komitesi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Özcan Ültanır, Türkiye'de enerjiye talebin geçen yıl yüzde 9 artarken, kurulu güçte aynı oranda artış olmadığına dikkat çekerek, Türkiye'nin bir enerji darboğazı içinde olduğunu söyledi. Ültanır, ‘‘Sert bir kış yaşanır, yeterli yağış gerçekleşmezse, önümüzdeki aylarda enerjide sıkıntılı günler yaşanabilir’’ dedi.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) tarafından Prof Dr Ültanır'a hazırlatılan ‘‘21. Yüzyıla Girerken Türkiye'nin Enerji Stratejisinin Değerlendirilmesi’’ başlıklı raporda, Türkiye'nin büyümesi ve zenginleşmesinin enerji ihtiyacının sağlıklı karşılanmasına bağlı olduğu vurgulandı. Türkiye'de kişi başına enerji tüketiminin dünya ortalamasının altında olduğuna işaret eden Ültanır, enerji sorununun temelinde finansman konusunun bulunduğunu söyledi.

300 MİLYAR DOLAR

Finansman temininde ortaya çıkan aksaklıkların, enerji işletmelerinin kurulmasını geciktirdiğini ve dönem dönem enerji açığına dayalı krizler yaşanmasına neden olduğunu vurgulayan Ültanır, önümüzdeki 25 yıllık süreçte, elektrik, kömür, petrol, doğalgaz, hidrolik enerji, nükleer enerji, yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarının geliştirilmesi, enerji verimliliğinin artırılması, enerji-çevre uyuşmasının sağlanması için sektöre 300 milyar dolarlık yatırım yapılması gerektiğini belirtti. Ültanır, aynı süreçte enerji ithali için yapılacak harcamanın ise bunun 1.5 katı olacağını kaydetti. Türkiye'nin artık rüzgar ve güneş enerjisi için de yatırımlara başlaması gerektiğine işaret eden Ültanır, yerli ve yabancı sermaye önündeki bürokratik engellerin kaldırılmasını istedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!