Türkiye’de 21 ameliyathanede robot cerrah bulunuyor

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’de 21 ameliyathanede robot cerrah bulunuyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2013 01:46

3 milyon dolarlık robotik cerrahi sistem ‘Da Vinci’ Türkiye’de 21 ameliyathaneye girdi. ABD’de NASA’nın eski partner şirketlerinden olan Intuitive Surgical’in ürettiği robotları Türkiye’de temsil eden Cordamed Biyomedikal Mühendislik’in Genel Müdürü Bayram Köse, “Türkiye’de en az mevcut kadar daha Da Vinci satarız” açıklaması yapıyor.

Haberin Devamı

HALEN kullanılan ilk ve tek robotik cerrahi sistem olan ‘Da Vinci’, 53 ülkede 3 bine yakın hastanenin tıbbi cihaz parkurunda yer alıyor. Uzay teknolojisinin ameliyathanelere girmiş hali olarak tanımlanan ‘Da Vinci’ ile yapılan ameliyatların sayısı ise 1.5 milyonu geçti. Türkiye bu gelişmeden uzak durmadı ve ilk ‘Da Vinci’ robot 2004 yılında girdi. Ardından hızla daha fazla sayıda hastane yaklaşık 3 milyon doları bütçelerinden feda ederek ‘Da Vinci’ aldı. Kısa sürede robotik sistem hastaneler için bir prestij haline geldi. Sadece 2013’de bin 800’in üzerinde ameliyat ‘Da Vinci’ eşliğinde gerçekleştirildi.

EĞİTİMLER VERİLECEK

Cordamed Biyomedikal Mühendislik’in Genel Müdürü Bayram Köse, üretici firmanın robotu geliştirmek için çalışmalarını sürdürdüğünü belirterek, “Aslında firma hala hedeflediği noktaya gelmedi. Prostat çıkarma ameliyatlarının yüzde 90’ı ‘Da Vinci’ ile yapılabiliyor. Ancak diğer branşlarda hedeflenen noktada değil. Görüntülemede, ameliyat aletlerinde büyük gelişmeler olacağını düşünüyorum” diyor. Yakın zamanda robotun ileri görüntüleme teknikleriyle entegre edileceğini söyleyen Köse, organların arkasını gösterecek noktaya gelineceğini belirtiyor.

Haberin Devamı

PİYASALAR DAHA DOYMADI

Köse, “Halen girmediği birçok cerrahi alanda yeni ufuklar açılacağını düşünüyorum. Beyin cerrahisi, ortopedi, omurga cerrahisinde de yeri olacaktır. İlk çıktığında 1-2 damara by-pass’da kullanılılyordu, şimdi 3-4 damarda da işe yarıyor” diyor. Türkiye piyasasının ‘Da Vinci’ye henüz doymadığını düşünen Köse, “Üniversite hastaneleri ilgileniyor. Özellikle yurtdışından hasta almayı hedefleyen hastaneler robotu istiyor” diyor.

3 Sağlık Bakanlığı hastanesinde var

Acıbadem Bakırköy Hastanesi
Gülhane Askeri Tıp Akademisi
Acıbadem Kadıköy Hastanesi
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi
Acıbadem Maslak Hastanesi
Florence Nigthingale Hastanesi
Acıbadem Halkalı Hastanesi
Kadıköy Şifa Ataşehir Hastanesi
Acıbadem Ünv. CASE Simülasyon ve Eğt. Mrk.
Koru Hastanesi
Amerikan Hastanesi
Liv Hastanesi
Anadolu Sağlık Merkezi
Memorial Şişli Hastanesi
Ankara Atatürk Eğitim
ve Araştırma Hastanaesi
Mehmet Akif Ersoy
Göğüs Kalp Damar Hastanesi
Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Ümraniye Eğt. ve Araştırma Hastanesi.

Haberin Devamı

Robot olmayan yerde çalışmazdım

LİV Hospital Tıbbi direktörü ve ‘Da Vinci’ kullanıcısı Prof. Dr. Oktar Asoğlu, “Robot çok üst düzey bir teknoloji. Robotun bulunmaması bir hastane için eksiklik. Liv’de robot olmasaydı, ben çalışmazdım” diyor. Sağlık Bakanlığı’nın da bilimsel prestij ve tıp fakülteleri hastanelerine yetişmek için hastanelerine da Vinci aldığını anlatan Prof. Dr. Asoğlu, “Tamam pazarlama açısından robot sistemleri önemli. Her hastanede de olması gerekmiyor.” diyor.

7 alanda büyük ameliyat

DA Vinci hareket kabiliyeti sayesinde cerraha 7 eksende hareket özgürlüğü sağlıyor. İnsan bileğinin yapamayacağı hareketleri, kendi çevresinde 540 derece dönüş yaparak gerçekleştiyor. Üç boyutlu ve yüksek görüntüleme sistemi bulunuyor. Da Vinci ile kardiyovasküler, üroloji, genel cerrahi, kulak burun boğaz, kadın hastalıkları ve doğum ile göğüs cerrahisi yapılıyor. Daha çabuk güncel hayata dönme fırsatı veriyor.

Haberin Devamı

Sağlık turizminde avantaj sağlıyor

KAMU Hastaneleri Kurumu İstanbul İli Bakırköy Bölgesi Genel Sekreteri, kalp ve damar cerrahisi uzmanı Prof. Dr. İhsan Bakır ameliyat robotuna sahip olmayı bir prestij olarak görüyor. “Bu kalp cerrahisinde gelinebilecek son nokta, açık kalp ameliyatını da Vinci ile göğüs kafesini açmadan yapmak” diyor. Sekreterlik hastanelerinden Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp Damar ile Sadi Konuk Araştırma ve Eğitim hastanelerinde da Vinci bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Bakır, “da Vinci toplamda maliyetleri düşürüyor. Ameliyattan sonra yoğun bakım süresini kısalması, serviste daha az kalınması, kan ürünlerinin daha az kullanılması, daha kozmetik olması başlıca avantajları. Prof. Dr. Bakır, sağlık turizminde da Vinci’nin avantaj sağladığını düşünüyor, “Rusya, Ukrayna, Azerbeycan’dan robotik cerrahiye talep var. Biz neden bölgemizde parlayan yıldız olmayalım?” diyor. Sağlık Bakanlığı hastaneleri içinde da Vinci’ye sahip üçüncü hastane Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi.

Haberin Devamı

En çok robot hangi ülkede

ABD: 2001
Japonya: 105
İngiltere:91
İtalya:66
Fransa: 63
Almanya:61
Türkiye:21
Yunanistan:8

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!