Türkiye, Avrupa'nın en dinamik ekonomisi

Güncelleme Tarihi:

Türkiye, Avrupanın en dinamik ekonomisi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 1997 00:00

Haberin Devamı

Fransız Sanayici ve İşadamları Derneği (CNPF) Başkanı Jacques Creyssel, Türkiye'nin Avrupa'daki en dinamik ekonomilerden birine sahip olduğunu söyledi. Türkiye'nin Fransız yatırımlarını çekmeye devam edeceğini belirten Creyssel, ‘‘Ben Türkiye'ye yapılan Fransız yatırımlarının arkasındayım’’ dedi.

TÜSİAD ve KalDer tarafından düzenlenen 6'ıncı Ulusal Kalite Kongresi'ne katılan Creyssel, Hürriyet'e yaptığı açıklamada, bu yılın ilk 7 ayında Türkiye'ye yapılan yabancı yatırımlarda, Almanya'nın Fransa'yı geçerek birinci sıraya yerleşmesini de 'kazara oluşan bir gelişme' olarak yorumladı.

EURO'YA HAZIRLANIN

Jacques Creyssel, ayrıca 1 Mayıs 1998 tarihinde, Avrupa para birimi 'Euro'nun kurunun saptanacağını hatırlatarak, ‘‘Bu tarihten itibaren 11 Avrupa ülkesinin tek para birimi uygulaması çok hızlanacak. AB ile iş yapan ülkeler ve şirketler bir an önce 'Euro' ile ticarete hazırlanmazlarsa, güçlük çekecekler' dedi.

Creyssel, Hürriyet'e yaptığı açıklamada, AB'ye üye 11 ülkenin tek para birimi uygulamasına geçmesiyle şu anda AB ile üçüncü ülkeler arasında dolar üzerinden yapılan alış verişin büyük bölümünün 'Euro'ya kayacağını hatırlattı.

Creyssel, ‘‘Bu da AB'nin yaptığı ticaretin yüzde 80'inin Euro üzerinden yapılmaya başlanacağını gösteriyor. Bu yüzden AB ülkeleriyle ticaret yapan Türk şirketleri bir an önce Avrupalı müşteri ve ortaklarıyla temasa geçip Euro üzerinde çalışma koşullarına hazırlanmalı. Çünkü önceleri yavaş ilerleyeceği düşünülen tek para birimine geçiş süreci giderek hızlanıyor, geç kalınırsa güç duruma düşülebilir’’ dedi.

Teletaş dünyaya örnek oldu

Alcatel Alsthom Başkan Yardımcısı Louis J. Companyo, Türk Sanayii'nin kalite alanındaki hızlı gelişmesini överek, Alcatel Teletaş'ın son 3-4 yılda gösterdiği kalite performansıyla, faaliyette bulunulan tüm ülkelere örnek olduğunu söyledi.

6'ncı Ulusal Kalite Kongresi'ne katılan Companyo, Hürriyet'e yaptığı açıklamada ‘‘Türkiye her geçen gün daha dinamik hale geliyor. Büyük nüfusu ve Batı Avrupalılar'ın rüyalarını süsleyen yüzde 5'lik ekonomik büyüme oranıyla çok umut vaadediyor’’ dedi.

Bir kaç yıl öncesine kadar uluslararası kalite standardının altında telekomünikasyon ürünleri üreten Alcatel Teletaş'ın son 3-4 yıl içinde ürün kalitesini uluslararası standarda çıkarmayı başardığını belirten Companyo, ‘‘Teletaş'ın bu etkileyici performansı sayesinde, Türkiye'deki şirketimiz bazı ürünlerde uzmanlık merkezi haline geldi. Bazı telekomünikasyon ürünlerini Türkiye'de üretip, dünyaya satar hale geldik. Teletaş ayrıca, Alcatel için Orta Asya Cumhuriyetleri ve Balkanlar'ı kapsayan bölge için anahtar ülke haline geldi. Bütün bunlar bir kaç yıl içinde gerçekleşti. Türk Sanayii'nin kalite standardının hızlı gelişim göstermesinden büyük memnuniyet duyuyoruz'' dedi. Türk Telekom'un özelleştirilmesinin Türk ekonomisi için yaşamsal önemi olduğunu vurgulayan Companyo, bir çok yabancı şirketi heyecanlandırdığını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!