Türkiye 4.8 milyar dolara yarın kavuşacak

Güncelleme Tarihi:

Türkiye 4.8 milyar dolara yarın kavuşacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2000 00:00

Türkiye'nin, IMF ve Dünya Bankası'ndan sağladığı kredilere ilişkin onayın bugün çıkması bekleniyor. IMF Yönetim Kurulu 10.4 milyar dolarlık ek mali destek, Dünya Bankası yönetim Kurulu ise 1 milyar dolarlık krediye ilişkin onayı bugün yapacakları toplantıda verecek.
Haberin Devamı

Onay sonrası pratikte 2.8 milyar doları IMF, 1 milyar doları Dünya Bankası, 1 milyar doları da uluslararası bankalardan sağlanan sendikasyon kredisi olmak üzere, Türkiye'ye toplam 4.8 milyar dolar gelmesi bekleniyor.

Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası'nın mali yardım kredileri için şart koştuğu THY ile Türk Telekom'un özelleştirilmesi için ihaleye çıkılması, Elektrik Piyasası Kanunu tasarısının TBMM'ye sevk edilmesi ile kamu bankalarının özelleştirilmesine ilişkin tasarının Meclis'ten geçmesiyle, söz konusu kuruluşlardan gelecek olan 3.8 milyar dolar tutarındaki kredilerin önü açıldı.

Hazine Müsteşarlığı'nın önde gelen yabancı bankalarla imzaladığı 1 milyar dolar tutarındaki sendikasyon kredisi ile birlikte, Türkiye'ye hafta sonuna kadar gelecek mali yardım kredisi 4 milyar 828 milyon dolara yükselecek.

IMF Yönetim Kurulu'nun Türkiye saati ile bu gece yapacağı toplantısında, Türkiye'ye toplam 10.4 milyar dolar tutarında kredinin verilmesini onaylaması bekleniyor.

Türkiye'ye açılacak 10.4 milyar dolar tutarındaki kredinin 2.8 milyar dolarını bugün serbest bırakacağı tahmin ediliyor.

Türkiye'ye verilecek 2.8 milyar dolar kredinin 2 milyar 250 milyon doları, toplam 7.5 milyar dolar tutarındaki ek rezerv imkanlarından, 550 milyon doları da stand-by anlaşması kapsamında 3. ve 4. dilim toplamından oluşuyor.

Dünya Bankası krediyi serbest bırakacak

Dünya Bankası Yönetim Kurulu'nun da, bugün yapacağı toplantıda, Türkiye'ye açacağı 1 milyar 28 milyon dolar krediyi bugün serbest bırakması bekleniyor.

Türkiye'ye verilmesi öngörülen kredi, 1.5 milyar dolarlık FSAL kredisinin birinci ve ikinci kredi dilimi toplamı olan 778 milyon dolar ile 250 milyon dolar olan Özelleştirme Sosyal Yardım Kredisi'ni içine alıyor.

Banka yönetim kurulu, Türkiye'ye Temmuz 2000- Haziran 2003 tarihleri arasındaki üç yıllık dönemde 5 milyar dolar mali kaynak sağlanmasını içeren, Ülke Yardım Stratejisi'ni (CAS) de ele alınacak.

Kamu bankalarının özelleştirilmesine ilişkin düzenlemenin kanun hükmünde kararname şeklinde yapılması ve kararnamenin Cumhurbaşkanı tarafından iade edilmesinin ardından, Dünya Bankası Yönetim Kurulu 29 Eylül'de yaptığı toplantısında konuyu müzakere edememişti.

Dünya Bankası, iki eşit taksitle vereceği FSAL-1 ve FSAL-2 kredilerinden FSAL-1'i serbest bırakmak için, kamu bankalarının özelleştirilmesine ilişkin yasal düzenlemelerin yapılmasını, FSAL-2 için ise mali sektördeki tüm düzenlemelerin tamamlanmış olması şartlarını arıyordu.

Mali sektör uyum kredisi için, kamu bankalarının özelleştirilmesine ilişkin düzenleme dışında, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu üyelerinin atanması ve Kurum'un faaliyete geçmesi şartı da yer alıyordu.

Sendikasyon kredisi yarın Hazine'nin kasasında

Öte yandan Hazine Müsteşarlığı'nın, önde gelen 11 yabancı banka ile imzaladığı sendikasyon kredisinin ardından, 1 milyar doların da yarın Hazine hesabına girmesi bekleniyor.

Sendikasyon, 6 ay vadeli olacak, yıllık Libor+1 (Libor artı yüzde 1) faiz üzerinden ve yüzde 0,5 komisyonla gerçekleştirilecek.

Kredi, mali sisteme likidite sağlanması yanında, Türkiye'ye olan güvenin de teyid edilmesi anlamına geliyor. (aa)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!