Turkcell: Aycell’in rekabet tehdidiyle karşı karşıyayız

Güncelleme Tarihi:

Turkcell: Aycell’in rekabet tehdidiyle karşı karşıyayız
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2002 01:52

İngiliz Financial Times gazetesine açıklamalarda bulunan Turkcell Genel Müdürü Muzaffer Akpınar, Turkcell'in Türk Telekom'un GSM operatörü Aycell'in rekabet tehdidiyle karşı karşıya olduğunu da öne sürdü.

Turkcell'in yeni Genel Müdürü Muzaffer Akpınar, şirketin 2001 yılında uğradığı zarardan ekonomik krizi sorumlu tuttu. Akpınar, Turkcell'in Aycell'in rekabet tehdidiyle karşı karşıya olduğunu da öne sürdü.

Financial Times Gazetesi, Türkiye'deki SPK mevzuatı uyarınca yaklaşık 450 milyon dolar, ABD sermaye piyasası mevzuatına göre ise 186 milyon dolar zarar açıklayan Turkcell'le ilgili olarak yayınladığı haberinde, şirket yönetiminin bu zarardan ülkedeki ekonomik krizi sorumlu tuttuğu belirtildi.

Gazete, Turkcell'in yeni Genel Müdürü Muzaffer Akpınar'ın geçen yıldaki zararların 2000 yılında sağlanan 227.9 milyon dolarlık kárla karşılandığını belirtirken Akpınar'ın 2001 rakamının beklenebileceği kadar iyi olduğu değerlendirmesini de yansıttı.

Şubat devalüasyonuna ve yüzde 8.5 oranındaki ekonomik daralmaya da işaret edilen haberde gelirlerinin tümüne yakın bölümünü lira olarak sağlayan ancak 1.6 milyar dolarlık bir döviz borcu olan Turkcell'in finansman sorununun etkilerini, maliyetlerini ve sermaye harcamalarını düşürerek bir ölçüde hafiflettiği kaydedildi.

Akpınar, 2002 yılına ilişkin beklentileri de dile getirken ‘‘Beklendiğimiz gibi ekonomik durum, yılın ikinci yarısında iyileşirse, 2002 ortalaması, 2001 ortalamasından iyi olacak' dedi. Financial Times, buna karşın Turkcell'in ne zaman kára geçeceği konusunda bir şey söyleyemeyen Akpınar'ın, şirketin Türk Telekom tarafından kurulan cep operatörü Aycell'den kaynaklı bir rekabet tehdidi ile karşı karşıya olduğu konusunda uyarı yaptığını da belirtti.

BORÇ ÖDEMELERİ

İngiliz gazetesi, Akpınar'ın Telekomünikasyon Kurulu'nun Turcell'in ülke çapındaki altyapısını, Telecom İtalia Mobil ve İş Bankası tarafından ortaklaşa kurulan Aria ile paylaştırma girişimlerine karşı yürüttüğü yasal mücadeleyi de savunduğunu kaydetti.

Bu arada Turkcell, Ericsson'a; nisan, mayıs ve haziran aylarında toplam 225 milyon dolar ödeme yapacak.

Turkcell'in, 2001 yılı faaliyet raporuna göre, Ericsson'a toplam borcu 252 milyon dolar düzeyinde bulunuyor. Turkcell ile Ericsson arasında yapılan anlaşmaya göre, bu tutarın 225 milyon doları bu yıl içinde üç eşit taksitle ödenecek.

İlki nisan ayında yapılacak 75'er milyon dolarlık ödemenin, ikinci ve üçüncü taksitleri mayıs ve haziran aylarında gerçekleştirilecek.

Rapora göre, Turkcell'in 2001 yılında sermaye harcamaları, bir önceki yıla göre yüzde 80 dolayında azalarak 976.8 milyon dolardan 197 milyon liraya geriledi. Şirket, 1999 yılında 973.5 milyon dolarlık sermaye harcaması yapmıştı.

TASARRUF MİKTARI

Turkcell'in genel ve yönetsel harcamaları da ekonomik krizin yaşandığı 2001 yılında ciddi bir düşüş gösterdi. Bu çerçevede Turkcell'in, 2001 yılında gerçekleştirdiği genel ve yönetsel harcama tutarı, bir önceki yıla göre yüzde 30 düşerek 187 milyon dolardan 130.7 milyon dolara indi. Turkcell'in, 2001 yılının son çeyreğinde, bir önceki üç aylık döneme göre söz konusu giderleri yüzde 11 azalarak 24.1 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Yılın ikinci yarısı için anılan harcamalar, toplam gelirin yüzde 6'sına eşit düzeyde tutuldu. Bu düşüşte Türk Lirası'nın, dolar karşısında değer kazanması, kötü borç harcamalarının azalması, ödenmeyen faturalara ait numaraların görüşmeye kesilmesi ve tasarruf önlemlerinin etkili olduğu belirtildi.

Borcunu ödemeyen 786 bin kişinin aboneliği iptal

Turkcell, ekonomik krizin etkilerinin yoğun olarak yaşandığı 2001 yılında, faturalarını ödeyemeyen 786 bin kişinin aboneliğine son verdi.

Turkcell'in, 2001 yılına ilişkin faaliyet raporunda, Şirket'in, geçen yılın sonunda net 12.2 milyon abone sayısına ulaştığı belirtildi.

Şirket, Şubat ayında patlak veren ekonomik krizin etkisinin ağır biçimde duyumsandığı 2001 yılın sonunda faturalarını ödeyemeyen 786 bin kişinin aboneliğini iptal etti. Turkcell, krizden yavaş yavaş çıkıldığı öne sürülen yılın son çeyreğinde bile 182 bin kişinin aboneliğine son verdi. Abonelikten çıkarma oranının yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 2.9'ken, dördüncü çeyrekte 3.6 düzeyine çıkması dikkat çekti.

Rapora göre Turkcell'in, toplam gelirlerinin yüzde 11'i kısa mesaj hattı (SMS) ve katma değerli hizmetlerden oluştu. Bunların 'çok iyi gelir kaynağı' oluşturduğunu düşünen Turkcell, uzun vadede bu hizmetlerin çeşitliliğini artırmayı hedefliyor.

Raporda, yüksek abone büyüme döneminin sonuna gelindiği belirtilerek, Şirket'in bundan böyle daha kárlı alanlara yöneleceği ve bu çerçevede esas olarak yüksek harcama kapasitesine sahip abonelere öncelik verileceği kaydedildi.

Bu hedefe yönelik olarak yeni bazı uygulamaları da devreye koymaya hazırlandığı belirtilen Şirket'in, 'miktara dayalı teşvik' olarak nitelenebilecek bir tarife sistemini uygulamayı düşündüğünü belirtiliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!