Türkbank talipleri Hazine’yle masada

Güncelleme Tarihi:

Türkbank talipleri Hazine’yle masada
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 1997 00:00

Haberin Devamı

Mevduat Sigorta Fonu'nun el koyduğu Türk Ticaret Bankası için Hazine Müsteşarlığı'nda yoğun pazarlık başladı. Bankaya önce Türk Petrol Holding talip oldu. Arkasından Bayındır Holding de bankayla ilgilendi. Bankaya başka grupların da talip olduğu belirtildi.

Zor duruma düştüğü için Merkez Bankası tarafından yönetilen Mevduat Sigorta Fonu tarafından el konulup kamulaştırılma aşamasına gelen Türk Ticaret Bankası'na, birdenbire özel sektörden gelen satın alma talepleri çoğalmaya başladı.

Türk Petrol Holding'in patronu Aydın Bolak'ın Türk Ticaret Bankası'nı satın alabilmek için Hazine yetkilileri ile görüşmeler yaptığı ve işin ciddi boyutlara vardığı belirtilirken, Bayındır Grubu'nun da bankayı satın almak için talip olduğu bildirildi. Birara bankanın durumunu öğrenmek için incelemeler yaptıklarını doğrulayan bir Bayındır yetkilisi, ‘‘Ancak, henüz resmen talip olmadıklarını’’ söyledi.

CİDDİ ALICI

Şu sıralar ciddi alıcı olarak sadece Türk Petrol Holding'in gözüktüğünü belirten yetkililer, ‘‘Ancak bir büyük grubun daha bankaya talip olacağı yolunda söylentiler var’’ dediler. Her ne kadar zor duruma düşse de bankanın tüm yurt çapında çok yaygın bir şube ve müşteri ağına sahip olduğunu kaydeden bankacılar, ‘‘Bu nedenle satış konusunda devletin çok hassas davranması gerektiğini’’ kaydettiler. Bankacılar, Mevduat Sigorta Fonu'nun koyduğu 50 trilyon lirayı da gözönüne alarak, bu bankanın ayağa kaldırılıp sağlıklı biçimde işletilebilmesi için yaklaşık 400 milyon dolarlık bir kaynağa ihtiyaç bulunduğunu belirterek, ‘‘Bu parayı koyacak bir kişi yok da belki birkaç büyük gruptan biri koyabilir’’ tahmininde bulundular.

YARDIM SANDIĞI

Bu arada, bankayı satın alacak olan Grubun herşeyden önce hâlâ yasal olarak yüzde 85'e sahip gözüken bankanın emekli ve yardım sandığı ile anlaşması gerekeceğini kaydeden bankacılar, ‘‘Bu arada 50 trilyon lirayı koyan Mevduat Sigorta Fonu'nu yöneten Merkez Bankası ile de bu paranın ödenmesi konusunda anlaşmak gerekiyor’’ dediler.

Bankayı satın almak isteyen kişi ya da kuruluşların Merkez Bankası'nın bu parayı daha uzun bir süre Bankada mevduat olarak tutmasını ve bu mevduata da ucuz faiz yürütülmesini sağlamaya çalıştıkları belirtiliyor.

Bilgi veren yetkililer, bankaya talip olan kuruluşların Banka Emekli Sandığı'ndan hisse alması gerekeceğini, bu arada Mevduat Sigorta Fonu'nun da ortak olup olmayacağının, bu konuda bir ilke kararı bulunmadığı için netlik kazanmadığını söylediler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!