Türkbank ihalesi için 9 sanıklı dava açıldı

Güncelleme Tarihi:

Türkbank ihalesi için 9 sanıklı dava açıldı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 1998 00:00

Haberin Devamı

İstanbul DGM Başsavcılığı, Türkbank'ın satışıyla ilgili ihaleye ‘‘fesat karıştırdıkları’’ gerekçesiyle başta Korkmaz Yiğit, Hayyam Garipoğlu ve Emin Cankurtaran olmak üzere 9 sanık hakkında 6 aydan 6 yıla varan hapis cezaları istemiyle dava açtı.

Türkbank'ın özelleştirilmesiyle ilgili soruşturmayı tamamlayan İstanbul DGM Cumhuriyet Başsavcılığı, işadamları Korkmaz Yiğit, Hayyam Garipoğlu ve Emin Cankurtaran ile MİT eski görevlisi Yavuz Ataç ve eski milletvekili Mehmet Kocabaş'ın da aralarında bulunduğu 9 sanık hakkında, 6 ay ile 6'şar yıl arasında çeşitli hapis cezaları istemiyle dava açtı.

Adalet Bakanı Hasan Denizkurdu'nun tüm adliyelere gönderdiği ‘demeç yasağı’ talimatı nedeniyle Türkbank ihalesiyle ilgili davanın açıldığı ilk kez yazılı olarak basın mensuplarına duyuruldu. İstanbul DGM Cumhuriyet Başsavcılığı'nın açıklamasında ‘Türk Ticaret Bankası’nın resmi ihalesine fesat karıştırmak', ‘Cürüm işlemek için oluşturulan silahlı teşekküle katılmak’ ve ‘bu teşekküle bilerek yardım etmek’ suçlarından yapılan hazırlık tahkikatının bir kısım sanıklar yönünden tamamlanarak, düzenlenen iddianame ile kamu davası açıldığı bildirildi.

İŞADAMLARINA DAVA

Açıklamaya göre, hazırlık tahkikatının bu aşamasında toplanan deliller uyarınca hazırlanan iddianamede, sanıklardan işadamı Korkmaz Yiğit ve ANAP eski milletvekili Mehmet Kocabaş'ın ‘Cürüm işlemek amacıyla oluşturulan silahla teşekküle katılmak’ suçunu öngören TCK'nın 313. maddesinin 1, 2 ve 3. fıkraları ile ‘Türk Ticaret Bankası’nın resmi ihalesine fesat karıştırmak' suçunu düzenleyen TCK'nın 366. maddesinin 1. fıkrası gereğince cezalandırılmaları istendi. Söz konusu maddeler, Yiğit ve Kocabaş'ın 2 yıl 3 aydan 5'er yıla kadar hapis cezasına çarptırılmasını öngörüyor.

Sümerbank'ın sahibi işadamı Hayyam Garipoğlu'nun da TCK'nın 314/1 ve 366/1. maddeleri uyarınca ‘Cürüm işlemek amacıyla oluşturulan teşekküle bilerek yardım etmek’ ve ‘Türk Ticaret Bankası’nın resmi ihalesine fesat karıştırmak' suçundan 9 ay ile 2 yıl arasında hapsi istenen iddianamede, MİT eski görevlisi Yavuz Ataç ile işadamı Emin Cankurtaran, Büyük Kulüp'ün Yönetim Kurulu Başkanı Duran Akbulut, avukat Aydoğan Semizer ve Trabzonspor Kulübü Başkan Yardımcısı Atilla Yıldırım'ın da TCK'nın 314/1. maddesi uyarınca ‘Cürüm işlemek amacıyla oluşturulan teşekküle bilerek yardım etmek’ suçundan 6 ay ile 1'er yıl arasında hapis çarptırılması talep ediliyor. Aynı iddianamede, Fransa'da yakalanan Alaattin Çakıcı'nın Türkiye'deki parasal işlerini yürüttüğü ifade edilen Hüsnü Gülen'in de ‘Cürüm işlemek amacıyla oluşturulan teşekküle katılmak’ ve ‘6136 sayılı Ateşli Silahlar Kanunu’nu muhalefet' suçlarından dolayı 3 ile 6 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması isteniyor. Haklarında dava açılan sanıklardan Korkmaz Yiğit, Mehmet Kocabaş, Atilla Yıldırım ve Hüsnü Gülen, halen tutuklu bulunuyor.

DGM: Karapara soruşturması sürüyor

İstanbul DGM Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Çakıcı ile telefon konuşma bantlarının ortaya çıkmasından sonra hem bakanlıktan hem milletvekilliğinden istifa eden Devlet eski Bakanı Eyüp Aşık hakkında da, 10 Kasım 1998 tarihinde 1998/2434 hazırlık sayılı iddianame ile TCK'nın 314/1.maddesi uyarınca ‘Cürüm işlemek amacıyla oluşturulan teşekkülebilerek yardım etmek’ suçundan 6 ay ile 1 yıl arasında hapis cezası istemiyle dava açıldığı hatırlatıldı.

Dava konusu olayların tüm yönleriyle aydınlanabilmesi için Alaattin Çakıcı ve Erol Evcil'in ifadelerinin alınması gerektiğinden, bu sanıklar hakkındaki evrakın ayrılarak, soruşturmanın sürdürüldüğü kaydedilen açıklamada, ayrıca, Nesim Malki olayı ve buna bağlı cürümler konusundaki soruşturmanın da 1998/2289 hazırlık sayılı dosya üzerinde devam ettiği bildirildi. Gerek haklarında dava açılan, gerekse evrakları ayrılan bir kısım sanıklar hakkında ayrıca, 4208 sayılı ‘Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine Dair Kanun’ kapsamındaki soruşturmanın da sürdürüldüğü belirtilen açıklamanın sonuç bölümünde, ‘‘Yukarıda zikredilen soruşturmalar ikmal edildikçe, meydana çıkacak cürümler ve bu cürümlere iştiraki tespit edilen kişiler hakkında ayrıca gereken yapılacaktır’’ denildi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!