Türk Telekom’dan ‘akıllı sokak telefonu’ atağı

Güncelleme Tarihi:

Türk Telekom’dan ‘akıllı sokak telefonu’ atağı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2004 01:43

Türk Telekom eski tip manyetik kartla çalışan 58 bin sokak telefonunu, önümüzdek aralık ayından itibaren ‘smart (akıllı) telefonlarla’ değiştiriyor. İhaleyi kazanan Siemens, konuyla ilgili çalışmalara başladı.

Smart kart, smart abonelik kartı veya kredi kartı ile çalışacak bu telefonlarla, önümüzdeki yıldan itibaren dizüstü bilgisayarla bağlantı kurulup, internete girilecek.

TÜRK Telekom, halk arasında ‘sokak telefonları’ olarak bilinen manyetik kartlı ankesörlü telefonlarını değiştirerek, yerlerine en son teknolojik donanıma sahip ‘Smart (akıllı) kartlı telefonlar’ yerleştirecek.

Türk Telekom’un ankesörlü telefon ihalesini kazanan dünyaca ünlü Siemens firması, yeni telefonların yerleştirilmesiyle ilgili çalışmalara başladı. Hürriyet’in edindiği bilgiye göre, Türk Telekom’un şu anda kullanılan eski tip manyetik kartla çalışan 58 bin telefon, önümüzdeki Aralık ayından itibaren ‘smart telefonlarla’ değiştirilecek. Bu sayede manyetik karttan yapılabilen kaçakgörüşmelerin de önüne geçilecek.

SMART KART

Tüm Türkiye genelinde yapılacak bu değişikle, Siemens’in ürettiği ‘Smart telefonları’ ile 2005’in ikinci yarısından itibaren bilgisayar bağlantısı kurulabilecek. Kablosuz internet erişimi olan dizüstü bilgisayarı (laptop) sahibi herkes bu telefonlar sayesinde rahatlıkla internete girip, tüm dünya ile bilgisayar iletişimi kurabilecek. Böylece bilgisayar bağlantısı ile sokaktan EFT sistemi fatura ödemeleri ve e-mail gönderme dahil internetin sağladığı olanaklardan yararlanılabilecek.

Bu işlemlerin yararlanabilmek için üç seçenekli ödeme imkanı bulunuyor. Seçeneklerden birisi Türk Telekom bayilerinden satın alınacak ‘smart kart’ olacak. İkinci seçenek ise normal ‘kredi kartı’ kullanılması.

Makinenin özel bölümüne bu kartlar sokularak, daha önceden olduğu gibi telefon görüşmesi yapılacak. Eğer telefon üzerinden internet bağlantısı kurulmak istenirse, bu kez de kullanılmak istenilen internet süresi tuşlanarak satın alınacak. Bu talep karşısında kullanıcıya smart telefonu bir şifre verecek. Satın alınan sürenin tamamı kullanılmadan internet bağlantısı kesilirse, kalan süre bir sonraki bağlantı için de kullanılabilecek. Eğer sürenin tamamı kullanılmış ise, yeniden süre alınacak ve bu süre için telefon kullanıcıya yeni bir şifre numarası verilecek.

Smart kart satın almak veya kredi kartı kullanmak istemeyenler ise, abone kartı alarak smart telefon ve internet hizmetinden yararlanabilecek. Bunun için de, herhangi bir Telekom beyisine ‘ankesörlü telefon abonesi’ olmak istediğine dair buşvuruda bulunacak. Bunun karşılığında başvuru yapan kişiye ‘Smart abonelik kartı’ verilecek. Bu kartla, konuşulan süre veya internet bağlantı süresi aylık olarak ev telefonuna yansıtılacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!