Türk tahvilleri kapışıldı

Güncelleme Tarihi:

Türk tahvilleri kapışıldı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 1997 00:00

Haberin Devamı

Türk Hazinesi'nin, ilk defa uluslararası piyasalara çıkardığı 500 milyon dolarlık 10 yıl vadeli dolar cinsi tahviller kapışıldı. Uluslararası ekonomi ajansları, Türkiye'nin tahvil ihracını değerlendirirken, ‘‘Türk tahvilleri günün konuşulan ve satın alınmaya çalışılan kağıtları oldu’’ yorumunu yaptılar.

Türk Hazinesi, Hong Kong'daki IMF ve Dünya Bankası toplantıları öncesinde, uluslararası piyasalarda çok iyi bir borçlanma yaşayıp olumlu not aldı. 10 yıl vadeli Euro Dolar cinsi tahviller, piyasada peynir ekmek gibi satıldı ve 'Hot deal' sıcak pazarlık sonrasında kapanın elinde kaldı.

500 milyon dolarlık Türkiye kağıtlarına büyük talep olurken, faiz, libor artı yüzde 3.75 olarak gerçekleşti. Ekonomi ajansları, ‘‘Türk tahvilleri günün konuşulan ve satın alınmaya çalışılan kağıtları oldu. Libor artı yüzde 3.75 faizle borçlanma biraz yüksek bir maliyet ama, 10 yıllık vade dikkate alındığında, fena bir sonuç değil’’ yorumunu yaptılar.

Ekonomi dünyası 10 yıl vadeli 500 milyon dolarlık Euro Dolar cinsi tahvillerin satışını olumlu bir sonuç olarak değerlendirirken, 500 milyon dolarlık borçlanmanın, IMF zirvesi öncesinde yaşanmasını da gelecek için iyi bir işaret sayıyor. Yetkililer, bu sonuç ile uluslararası piyasalarda Türkiye'nin önünün açıldığını belirtiyorlar.

Libor artı yüzde 3.75 faizle borçlanmayla biraz olsun rahatlayan Hazine yetkilileri, 'Uluslararası piyasalarda önümüzdeki günlerde karışıklık yaratan bir olay yaşanmazsa, Hazine, önümüzdeki altı ay içinde daha rahat borçlanabilir' dediler.

Hazine yılın ilk altı aylık döneminde Mark, Dolar ve Liret cinsinden dört ihraç ile 1.4 milyar dolar borçlanmayı başardı. 500 milyon dolarlık son satışla, 2 milyar dolarlık borçlanma hedefine yaklaşılmış olacak. Hazine'nin Ekim ayında da 1 milyar marklık yeni bir borçlanmaya gitmesi bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!