"Türk şirketlerine ABD yaptırımı gelebilir"

Güncelleme Tarihi:

Türk şirketlerine ABD yaptırımı gelebilir
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2013 01:05

Amerikalı bir üst düzey diplomat Çinli firmanın kazandığı füze savunma sisteminin hayata geçmesi durumunda bu projede yer alan Türk firmalarının ABD yaptırımına uğrayacağını iddia etti.

Haberin Devamı

Çin'den alınmasına karar verilen füze sistemine ABD'den tepkiler gelmeye devam ediyor. ABD'li Defense News'a konuşan Amerikalı bir diplomat Çin ile gerçekleştirilecek 3.44 milyar dolarlık füze anlaşmasının gerçekleştirilmesi durumunda anlaşmada yer alacak Türk şirketlerinin ABD yaptırımına uğrayacağını iddia etti. Üst düzey diplomat yaptırımın, Çin şirketinin ABD'nin kara listesinde olduğu için gerçekleşeceğini söyledi.

İsmini açıklamayan ABD'li diplomat füze projesinin Çinli CPMIEC şirketi tarafından hayata geçirilmesi durumunda bu projeye katılan Türk şirketlerin ciddi sonuçlara katlanması gerektiğini söyledi.

"ABD TEKNOLOJİLERİNİ KULLANMALARINA İZİN VERİLMEYECEK"
Diplomat şöyle konuştu:

"Çinli CPMIEC ile bu projede ortaklığa girecek Türk şirketlerinin hiçbir ABD teknolojisini kullanmalarına izin verilmeyecek. Bu proje için hiçbir ABD ekipmanı satılmayacak, teknoloji kullanım hakkı verilmeyecek."

Haberin Devamı

ABD Dışişleri Bakanlığı 5 Şubat'ta 13 şirketi İran, Kuzey Kore ve Suriye ile iş yapmaktan dolayı kara listeye almıştı. Bu şirketler arasında Türkiye'deki füze projesinde en düşük teklifi veren CPMIEC şirketi de bulunuyor. CPMIEC ABD'li şirketler Raytheon ve Lockheed Martin'inden daha ucuz fiyat sunmuştu. Eğer Çin ile anlaşma gerçekleşmezse ikinci en iyi teklif Avrupalı Eurosam şirketinden gelmişti.

Ekim ayında ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone Çinli şirketin dünyadaki nükleer silahlardaki rolünden endişelendiklerini ve sistemin NATO sistemi olmamasının endişe kaynağı olduğunu söylemişti.

İSRAİL İLE DE KRİZ YAŞANMIŞTI
Defense News sitesi bir Türk yetkilinin ABD'nin yaptırımının ABD'li şirketlere uygulanabileceğini de aktardı. ABD'li diplomat ise yaptırımın tüm ülkelere gerçekleştirebileceğini savundu. Diplomat 2000 ve 2005 yıllarında İsrail'in Çin'e insansız hava aracı satması sırasında da benzer bir kriz yaşandığını hatırlattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!