Türk sevgililer Ekvator gülüne trilyon ödeyecek

Güncelleme Tarihi:

Türk sevgililer Ekvator gülüne trilyon ödeyecek
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 1999 00:00

Haberin Devamı

Türkiye, Sevgililer Günü için Avrupa ve Rusya'ya çiçek ihraç ederken, Türk sevgililer için de Ekvator ve Hollanda'dan çiçek ithal edildi. Türk sevgililer, 2.6 trilyon lirası ithal çiçeklere olmak üzere, 3 trilyon liralık çiçek harcaması yapacak.

Sevgililer 14 Şubat'ta aşklarını kırmızı güllerle göstermeyi tercih ediyor. Bu yıl aşkın sembolü olarak kabul edilen güllerin satışında geçen yıllara oranla büyük bir patlama yaşanıyor.

Özellikle Ekvator ve Hollanda'dan Sevgililer Günü için getirilen özel çiçekler yok satıyor. Ambalajı ile fiyatı 5-6 milyon liraya ulaşan bu güllerden yaklaşık 2.5 trilyonluk satış yapılması bekleniyor. Bunun yanı sıra Antoryum ve Orkide'nin de Türkiye genelinde yaklaşık 10 bin adet satılabileceği tahmin ediliyor. Fiyatı 3-5 milyon lira arasında olan Antoryum ve 10-15 milyon liraya satılan Orkide'ler için ise sevgililerin yaklaşık 100 milyar lira harcaması bekleniyor.

Bu özel çiçekler dışında sarı güller ve karanfiller ile buketler de göz önüne alındığında ‘‘Sevgililer Günü’’ çiçek harcamasının yaklaşık 3 trilyon liraya ulaşması bekleniyor.

BALONLU İRİ GÜLLER

Özellikle Ekvator'dan ithal edilen, Bakara ve Kardelen familyasından 500 bin adet iri başlı, geniş yeşil yapraklı, koyu kırmızı güller şimdiden tükendi. Türkiye genelinde büyük talep gören bu güller neredeyse yok satıyor.

Fiyatları 1.5-2 milyon arasında değişen bu tek güller, kalp şeklinde bir paketin içinde, yeşil yaprakların ortasından çıkan kalp ve yanında kalp şeklinde bir balonla satılıyor. 14 Şubat Sevgililer Günü için hazırlanan bu ambalajlı kan kırmızısı büyük güllerin fiyatı da 5-6 milyon liraya ulaşıyor. Büyük rağbet gören kırmızı güllerin dışında Antoryum ve Orkide'nin de yaklaşık 10 bin adet satması bekleniyor. Orkidelerin fiyatı 10-15 milyon lira arasında değişirken, yaprakların arasından sarı gül fışkıran Antoryum'un da fiyatı 3-5 milyon lira arasında değişiyor.

Avrupa ve Rusya'daki sevgiliye Türk çiçeği

Türkiye Sevgililer Günü nedeniyle Ekvator ve Hollanda gülünü tercih ederken, Antalya'dan Avrupa'ya yapılan çiçek ihracatında patlama yaşandı. Turistik kentten son bir haftada Avrupa'ya gönderilen çiçek miktarı 9 milyon dala ulaştı. Antalya İhracatçılar Birliği'nden yapılan açıklamada, bu rakamın Ocak ayı boyunca gerçekleştirilen ihracat miktarının da üzerinde olduğu vurgulandı. Başta İngiltere olmak üzere Hollanda, Belçika, Fransa, İsviçre ve Almanya gibi Avrupa ülkelerine çiçek ihracatı bu yıl rekor seviyeye ulaştı. Yurt dışına ihraç edilen 9 milyon dal kesme çiçekten 826 bin 855 dolar (yaklaşık 280 milyar lira) döviz elde edildi. Yurt dışına ihraç edilen çiçeklerin başında

karanfil, gül, gerbera, geypsophila ve krizantem geliyor. Her yıl Sevgililer Günü yaklaştığında çiçek ihracatında artış olduğunu, ancak hiç bir zaman bu yılki kadar artışın yaşanmadığını belirten üreticiler, durumdan memnun olduklarını söylediler.

RUSYA'YA KARANFİL

Türkiye'den de özellikle Rusya, Romanya, Azerbaycan'a büyük oranda çiçek ihracatı yapılıyor. Ruslar bu yıl Sevgililer Günü için yaklaşık 300 bin adet karanfil ihracatı yapıldı. Ruslar Sevgililer Günü için daha çok Türk karanfilini tercih ederken, Antalya Bölgesi'nden bu bölgelere ihraç edilen gül miktarında da önemli bir artış var.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!