'Gümrüklerde OECD ülkelerinden 6 kat fazla ödeme yapıyoruz'

Güncelleme Tarihi:

Gümrüklerde OECD ülkelerinden 6 kat fazla ödeme yapıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2017 12:22

Dünya Bankası’nın 190 ülkeyi karşılaştırdığı “İş Yapma Kolaylığı Raporu”na göre Türk sanayisi, gümrüklerde OECD ülkelerinden 6 kat fazla ödüyor. Rapora göre, Türkiye’de gümrüklerde belge hazırlama maliyeti ihracatta yüksek gelir grubundaki OECD ülkelerinden 2.5 kat fazla bulunurken, bu bedel ithalatta ise 6 kat fazla bulunuyor.

Haberin Devamı

ÇALIŞMA YAPILIYOR
Ülkemizde gümrük işlemleri sırasında ordino veya başka isimler altında alınan bedellerin firmalara yıllık 700 milyon lira yük getirdiğini belirten Türk Plastik Sanayicileri Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu, “Yaptığı nakliye hizmeti için taşıma bedeli alan firmalar, ordino ve diğer adlar altında firmalardan ikinci kez bir bedel daha almaya çalışıyor. Eğer bu ekstra bedel ödenmezse malları teslim etmiyor ve gümrükleme işlemi tamamlanmıyor” dedi.

Eroğlu şöyle devam etti:
“Türkiye’yi dünyada iş yapılabilir ülke sıralamasında aşağılara düşüren, dış ticaretimizden bir nevi komisyon alan ve daha da önemlisi firmalarımızın güçlükle elde ettiği gelirlerine göz diken bu tekele varan yapılar bir an evvel kontrol altına alınmalıdır. Maalesef bu bedelleri alan lojistik dernekleri yaptıkları açıklamalarda, neden nakliye bedelini baştan aldıkları halde firmalarımızdan bir kez daha ekstradan evrak bedeli almadan mallarını teslim etmediklerini ya da neden Türk firmalarının ülkemizden 4 kat daha zengin OECD ülkelerinden 6 kat fazla gümrük belge maliyeti ödediğini açıklamamaktadır. Söz konusu kanundışı ordino bedeli kaldırılırsa, Türkiye İş yapılabilirlik sıralamasında bir ülkeyi daha geçecek. Öyle ki Başbakan Yardımcımız Recep Akdağ da geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada Ordino Bedelinin hukuksuz bir uygulama olduğunu belirterek bu sorunu çözeceklerini açıkladı. Biz de gerek firmalarımız gerekse de Bakanlıklar nezdinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”

BAKMADAN GEÇME!