Türk Philips’e cep telefonu davası

Güncelleme Tarihi:

Türk Philips’e cep telefonu davası
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 1998 00:00

Haberin Devamı

Philips marka cep telefonlarının Türkiye dstribütörü Interline, kendisine haber vermeden cep telefonu piyasasından çekilen Türk Philips Ticaret A.Ş. hakkında 846 milyar liralık tazminat davası açtı. Interline, Türk Philips'in bu davranışı ile bayilerini ve tüketicilerini ortada bıraktığını iddia etti.

Elektronik devi Türk Philips Ticaret A.Ş., cep telefonu distribitörü Interline tarafından rekor tazminat istemiyle mahkemeye verildi. Interline firması taahhütlerini yerine getirmeyen ve distribitörlüğünü yaptığı halde haber vermeden cep telefonu piyasasından çekilen Türk Philips'ten 846 milyar liralık tazminat isteminde bulundu.

İstanbul 4. Asliye Ticaret Mahkemesi'ne başvuruda bulunan Interline Telekomünikasyon Sanayii ve Ticaret Limited Şirketi'nin avukatı Mehmet Işık davalı Türk Philips Ticaret A.Ş. ile üretimini yaptığı cep telefonları için 5 Nisan 1997 tarihli distribitörlük sözleşmesi imzaladıklarını bildirdi. Davalı firmanın cep telefonu pazarında ilk kez ‘First Choice’ denilen bir hizmetle, cep telefonlarının üretim hatasından kaynaklanan arızalar halinde ilk 24 saatte değişimini taahhüt ettiği belirtildi. Davacı firma avukatı distribitör olarak cep telefonu pazarındaki payı yükseltmek amacıyla büyük tanıtım kampanyalarına giriştiklerini anlattı.

HEDEF TUTMADI

Başvuruda davalı firmanın sözleşme taahhütlerini bir süre sonra yerine getirmemeye başladığı öne sürüdü. Türk Philips'in yurtdışından ithal ederek pazarlamaya giriştiği cep telefonlarında ilk günden üretim hataları ortaya çıktığını öne süren davalı firma avukatı 'First Choice' taahhüdünün geç ya da hiç yerine getirilmemesi nedeniyle tüketici zararlarını kendilerinin karşılamak zorunda kaldıklarını bildirdi.

Davalı firmanın siparişleri geciktirmesi, dünya pazarına giren yeni ürün modellerini Türkiye'ye getirmemesi, tüketici şikayetlerini dikkate almayan sorumsuz davranışları yüzünden davacının ağır zarara uğradığı öne sürüldü. Interline'ın avukatı, müvekkili firmanın büyük iddialarla girdiği piyasada 144 bin hedefi koymasına rağmen sözü edilen nedenlerden dolalyı 26 bin satışta kaldığını vurguladı.

PİYASADAN ÇEKİLDİ

Türk Philips'in üretim ve pazarlamasını yaptığı cep telefonlarında ilk günden üretim hataları ortaya çıktığı iddia edildi. Davalı firmanın cep telefonu piyasasından davacı distribitörüne dahi haber vermeden çekildiğini anlatan davacı avukatı ‘‘Şirket bu davranışıyla büyük iddialara girdiği pazardan hatasını kabul ederek çekilmiş, bayii ve tüketicilerini ortada bırakmıştır.’’ dedi.

Avukat Işık tüm bu gelişmeler sonunda müvekkili firmanın ağır zarara uğradığını öne sürdü. Işık tanıtım ve reklam harcamaları, tüketicilere kendi depolarından değiştirilen telefonlar, verilen teminat mektuplarının geri alınması için yapıan mahkeme masrafları ve bu süre içinde ortaya çıkan kar kaybı dahil zararlarının 846 milyar 225 milyon liraya ulaştığını savundu. Avukat iddia konusu zararın Türk Philips'ten tazmin edilmesini istedi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!