Türk Kahvesi dünyaya açılıyor

Güncelleme Tarihi:

Türk Kahvesi dünyaya açılıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2000 00:00

Dünyanın önde gelen kahve üreticilerinden Stauss-Elite Group ortaklığıyla Ankara'da kahve üretmek üzere fabrika kuruldu. Açılışı Kültür Bakanı Talay tarafından yapılan fabrikada Kocatepe markasıyla Türk kahvesi üretilecek ve tüm dünyaya pazarlanacak.
Haberin Devamı

Türk kahvesinde önemli bir marka olan Kocatepe ile dünya çapında kahve üreten Stauss-Elite Group ortaklığıyla Ankara'da Türk Kahvesi üretecek bir fabrika kuruldu.

Fabrikanın açılışını yapan Kültür Bakanı İstemihan Talay, törende yaptığı konuşmada, Türk Kahvesi'nin Türk kültüründe önemli bir yeri olduğuna işaret ederek, "Bu fabrika hijyen koşullarına uygun son teknoloji ile damak tadına uygun kahve üretecek. Ancak, bizim için en önemlisi Türk Kahvesi'nin dışarıya gönderilecek şekilde kurumsal yapıya kavuşması" diye konuştu. Mehmet Ali Birand tarafından hazırlanan Türk kahvesi belgeselinin de kalıcı bir belge niteliği taşıdığını belirten Bakan Talay, şunları kaydetti:

"Kahve bizim toplum için barış ve dostluk içkisidir. Prestij ve itibar ortamının temsilcisidir. Batıya da kahveyi taşıyan biziz. Bu girişimle tüm dünya, Türkiye'yi ve Türk Kahvesi'ni daha iyi tanıyacaktır."

Turizm Bakanı Erkan Mumcu ise kahvenin Türk halkı için önemli bir ritüel olduğunu evlenme seremonilerinde bile özel bir yeri olduğunu kaydetti. Pişirilmesinden sunulmasına kadar Türk Kahvesi'nin özel bir ritüele bağlı olduğunu ifade eden Mumcu, "Biz çocukken bize büyüyünce bıyığınız çıkmaz diye vermezlerdi" dedi.

Türk Kahvesi'nin Türkiye'nin tanınmasında önemli bir faktör olduğunu ifade eden Mumcu, Türk Kahvesi ve mutfağının farklı bir yapıda olduğunu ve hızla yaygınlaşan fast-food kültürüne uygun olmadığını belirtti.

Mumcu, Türk Kahvesi kültürünü ise şöyle anlattı:

"Türk Kahvesi'ni yıllar boyu özlediğiniz sevgilinizi öper gibi küçük öpücüklerle içmelisiniz. Türk Kahvesi'ni diğerleri gibi kocaman kocaman yudumlarla içemezsiniz. Bu ritüeli paketleyip sunma kolay değil. Bunun yolunu bulmamız lazım. Ben istiyorum ki Türk Kahvesi'ne yatırım yapılsın. Türk Kahvesi Türk insanı ile insanlık arasındaki iletişim köprüsüdür. Bunu en iyi şekilde yansıtılacağını umuyorum."

Açılışta gazeteci yazar Mehmet Ali Birand'ın hazırladığı Türk Kahvesi konulu belgesel de davetlilerce ilgiyle izlendi.

Ankara'ya 25 km uzaklıktaki Saray bölgesinde kurulan Elittepe Türk Kahvesi Fabrikası İsrail asıllı Elite International ile Ankaralı Kocatepe firmalarının ortak girişimiyle hayata geçirildi.

Elite International'ın yüzde 66, Haluk Tuncay'ın ise yüzde 33 oranında paya sahip olduğu Elittepe fabrikasına bu yıl 1 milyon dolar yatırım yapıldı. Gelecek yıl da 500 bin dolar yatırım yapılacak fabrikada ayda 90 ton kahve işlenebilecek.

Elittepe tesislerinde üretilecek Türk Kahvesi iç pazarın yanısıra Avrupa ve Türk cumhuriyetlerine de ihraç edilecek. Yıllık ihracat başlangıç itibariyle 2 milyon dolar olarak planlandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!