Türk-İş: Asgari ücret yeniden belirlensin

Güncelleme Tarihi:

Türk-İş: Asgari ücret yeniden belirlensin
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2006 09:48

Türk-İş, ekonomideki olağanüstü gelişmeler ve yüksek enflasyon oranları dikkate alınarak, yıl başında yılın tümü için yüzde 8.65 oranında artırılan asgari ücretin yeniden belirlenmesi için Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yeniden toplantıya çağrılmasını istedi.

Haberin Devamı

Asgari ücrete yılın tamamında yüzde 8.65 oranında yapılan zammın yüzde 52.37’sine denk gelen yarıdan fazlası, bu dönemde yaşanan yüksek enflasyon nedeniyle yılın ilk beş ayında eridiği belirlendi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’na işçileri temsilen katılan Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Mustafa Türkel, yıllık olarak belirlenen asgari ücretin son günlerde ekonomide yaşanan gelişmeler sonucunda reel olarak kayıp yaşandığına işaret etti. Türkel, Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu’na asgari ücret tespit komisyonunu olağanüstü toplantıya çağırması önerisinde bulundu.

Geçmiş yıllarda Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun sosyal tarafların çağrıları doğrultusunda olağanüstü toplandığını ifade eden Türkel, asgari ücretteki altı aylık artışların gerekçesinin de bu olağanüstü toplantılardan kaynaklandığını kaydetti.

"VERGİ VE SİGORTA YÜKLERİ İNDİRİLMELİ"

Asgari ücret üzerindeki vergi ve sigorta yüklerinin fazlalığından şikayet eden Türkel, "Asgari ücretin üzerindeki vergi ve sigorta yükü kaldırılmadan yeni asgari ücret toplantısı sıkıntılı geçer. Hükümet elini çabuk tutmalı vergi ve sigorta yüklerini hafifletmek için bir adım atmalı" dedi. Türkel, bu yönde bir adım atılmadan yapılacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantılarını protesto edebilecekleri sinyalini de verdi.

Türkel, asgari ücretin işçi ve ailesinin günün ekonomik ve sosyal koşullarına göre insanca yaşamasını mümkün kılacak, insan onuruyla bağdaşacak, bilimsel, objektif yöntemler ve güvenilir verilerle tespit edilmesi önerisinde bulundu. Türkel, Ankara Sanayi Odası Başkanı Zafer Çağlayan tarafından gündeme getirilen bölgesel asgari ücret önerisini ise "kar hırsıyla" getirilmiş bir öneri olarak değerlendirdi ve kabul edilmesinin mümkün olmadığını söyledi.

EMEKLİLER DE KAYIPLARININ KARŞILANMASINI İSTİYOR

İşçi emeklilerinin aylıklarında ise yılın ilk beş ayında yüzde 1.46’lık reel kayıp oluştu. Buna göre yılın ilk altı ayında yüzde 3 olarak belirlenen maaş zammının neredeyse yarısının yılın ilk beş aylık döneminde earidiği belirlendi.
Türkiye İşçi Emeklileri Derneği Genel Başkanı Kazım Ergün, emeklilerin enflasyon karşısında ezildiğini belirterek, Hükümetten yükselme trendine giren enflasyon karşısında oluşan kaybın karşılanmasını istedi.

Yılın ilk altı ayı için yüzde 2.5 zam alan memur emeklilerinin ise yüzde 1.94 oranında reel azalma yaşandığı belirlendi. Haziran sonu itibariyle yıllık enflasyonun yüzde 5’e ulaşması durumunda ise memur maaşına yapılan yüzde 2.5’lik zammın neredeyse tamamı enflasyon karşısında değer kaybedecek.

Haberin Devamı

Türk Emekli-Sen Genel Basın Sekreteri İlhan Eray ise 2006 yılının ilk altı ayında yüzde 2.5 oranında yapılan ve yeterli bulmadıkları maaş artışının enflasyon karşısında reel olarak eridiğini söyledi. Eray, enflasyondan doğan hak kayıplarının biran önce memur emeklilerine ödenmesini istediklerini de kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!