Türk havacılığının gurur kaynağı oldu

Güncelleme Tarihi:

Türk havacılığının gurur kaynağı oldu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2009 17:18

Tasarımdan üretimine kadar tüm aşamaları Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) tarafından gerçekleştirilen ve “Uçan Kale” olarak ta isimlendirilen A400M askeri nakliye uçağı üstün özelliklere sahip bulunuyor.

Haberin Devamı

TUSAŞ'tan yapılan yazılı açıklama göre, ilk uçuşunu, 11 Aralık 2009 Cuma günü, İspanya Sevilla şehrinde başarı ile gerçekleştiren A400M, askeri bir nakliye uçağı olarak, başta Türk Hava Kuvvetleri olmak üzere, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin milli, NATO ve Birleşmiş Milletler kapsamındaki taktik ve stratejik ulaştırma ihtiyacının karşılanmasında önemli roller üstlenecek.

Türkiye'nin sahip olacağı 10 adet A400M uçağı, 130 ton azami kalkış ağırlığı, 32 ton azami faydalı yük ağırlığı, 555km seyir hızı, 20 ton faydalı yük ile 6,500 km azami menzili, 9,500 m seyir irtifasına sahip olup, kargo bölümünde 120 komando-paraşütçü veya 66 sedye ile 10 sıhhi personel veya iki helikopteri taşıyıp, havadan paraşütçü ve yük atabiliyor.

Avrupa Hava Kuvvetleri'nin gelecek nesil taktik, lojistik hava nakliye ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla yedi Avrupa ülkesinin katıldığı A400M programının tasarım ve fizibilite çalışmalarına TUSAŞ, Türkiye'yi temsilen başlangıcından itibaren katılıyor.

KURUCU ÜLKELERE 184 UÇAK

A400M programı çerçevesinde, kurucu ülkelere toplam 184 uçak (Almanya, Belçika, Fransa, İngiltere, İspanya, Lüksemburg, Türkiye, Malezya) üretilerek teslim edilecek.

Haberin Devamı

Sanayi grubunda Almanya'dan Airbus-Germany, İngiltere'den Airbus-UK, Fransa'dan Airbus-France, Belçika'dan FLABEL, İspanya'dan EADS-CASA, ve Türkiye'den TUSAŞ Ana Yüklenici grubu olarak işbirliğini yürütüyor.Türkiye'nin sahip olacağı 10 adet A400M uçağına karşılık, Airbus Military S.L. ortağı olan TUSAŞ'ın sorumlu olduğu yüzde 7,15 oranındaki Yapısal İş Paketi, ön-orta gövde, kanatçık ve sürat freni, paraşütçü kapıları, acil çıkış pencereleri, kuyruk konisi ve arka gövde üst kısmının, yüzde 1,26 oranındaki Sistem İş Paketi ise ışıklandırma ve su atık sistemlerinin tasarım ve imalatını kapsıyor.

A400M Projesi ile başta tasarım organizasyonunda olmak üzere, büyük yapısal gelişimlere kavuşan TUSAŞ'ın, “Resimden-Üretime” evresinden, “Tasarımdan-Üretime” evresine ilerlemekle kalmayıp, tasarım telif haklarının sahibi olacağı belirtildi. Ayrıca, Airbus Military S.L. genel olarak uçağın tasarım telif hakkına ve tip sertifikasına (JAR-25) sahip olduğu için Airbus Military S.L altında Tasarım Organizasyonu Onayına (EASA PART-21 Subpart J) da ortak olacağı, bu sayede TUSAŞ'ın, uluslararası alanda gereksinimlerden başlayarak, tasarım, test, sertifikasyon ve teslimata kadar tüm süreçlere hakim bir firma durumuna geleceği ifade edildi.

TÜRKİYE-AVRUPA HAVACILIK SANAYİİ İŞBİRLİĞİ

Türk sanayisinin Avrupa havacılık sanayisine entegrasyonu yönünde atılan en önemli adımı oluşturan A400M Programı ile TUSAŞ'ın, Avrupa ile sanayi alanında eşit düzeyli bir ortaklık tesis etmekte ve Avrupa havacılık sanayisinin ayrılmaz bir endüstriyel ortağı statüsüne kavuştuğu belirtildi.
Program, Türk havacılık sanayisinin tasarım, geliştirme, üretim ve satış sonrası destek süreçlerinin tümünde yer alacağı ve tasarım telif haklarına sahip olacağı ilk küresel ölçekli program olması nedeniyle büyük önem taşıdığı belirtilirken, Program, aynı zamanda Türkiye'ye ve havacılık sanayiine teknolojik birikim, katma değer, istihdam ve ihracat potansiyeli bakımlarından büyük katkı sağlamakta olup, Türk savunma sanayisinin dünya çapındaki diğer ortak tasarım ve geliştirme projelerinde yer almasına öncülük edeceği kaydedildi.
(MSE-KUM)
16:33 16/12/09
"

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!