Türk firması, teknolojide dünya devleriyle yarışıyor

Güncelleme Tarihi:

Türk firması, teknolojide dünya devleriyle yarışıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 1998 00:00

Haberin Devamı

Başarı Elektronik, Ankara'da kurduğu Mesut Kaan Üretim Tesisleri'nde, dünyada bir kaç firma tarafından üretilebilen dijital telsiz telefonları üretmeyi başardı. Avrupa Telekomünikasyon Standartları Enstitüsü'nün DECT adı verilen standardında üretilen Kaan 901 adlı telefon sadece 109 gram ağırlığında.

Bir süre önce Aselsan'ın mühendis kadrosunu transfer eden Başarı Elektronik, iletişim teknolojisinde dünya pazarlarında adından söz ettirmeye başladı. Şirket, Ankara'da kurduğu Mesut Kaan Üretim Tesisleri'nde, dünyada sadece bir kaç firmanın üretebildiği DECT adı verilen standartlara uygun dijital telsiz telefon üretimini başardı. Geçtiğimiz mart ayında Almanya'nın Hannover kentinde düzenlenen dünyanın en büyük teknoloji fuarı olan CeBIT'98'e de katılarak, ‘‘Kaan 901’’ adını verdiği DECT telsiz telefonunu tanıtan Başarı Elektronik, önümüzdeki günlerde piyasaya süreceği bu ürününü dünya pazarlarına açmaya hazırlanıyor.

Başarı Elektronik yetkilileri CeBIT'de çok sayıda temsilcilik ve pazarlama bağlantısı yaptıklarını belirtiyorlar. Böylece, yüksek teknoloji gerektiren dijital telsiz iletişiminde ilk defa tamamen Türk mühendisleri tarafından dizayn edilen ve üretilen bir ürün dünya pazarında Siemens ve Sony gibi firmalarla rekabet edecek.

109 GRAM

Küçük bir cep telefonu boyutlarında ve sadece 109 gram ağırlığında olan Kaan 901 1900 Mhz frekansından haberleşiyor. Bu nedenle, ses aktarma kalitesi standart telsiz telefonlardan çok daha yüksek olan Kaan 901, 120 kanal birden kullanabiliyor. 55 saat beklemede kalabilen Kaan 901, 7.5 saat kesintisiz konuşma imkanı sağlıyor.

FONKSİYONEL TELEFON

Başarı Elektronik'in çeşitli renklerde ürettiği Kaan 901, sadece bir telefon özelliği taşımıyor. Açık alanda 300 metre, kapalı alanda ise 50 metrede kullanılabilen Kaan 901, not defteri, dijital telesekreter ile alarmlı bir saat işlevi de görebiliyor. Araştırma ve geliştirme konusunda önemli yatırımlar yaptıklarını belirten Başarı Elektronik yöneticileri, önümüzdeki günlerde yeni dijital iletişim ürünlerini de duyuracaklarını belirttiler.

PAY TV

Başarı Elektronik, dünyada uzun zamandır kullanılan ve ‘‘Pay-TV’’ adı verilen merkezi televizyon dağıtım sistemlerini de Türkiye'de üretmeyi başardı. Kaan LS-256 adı verilen sistem, sayısal bir şifreleme teknolojisi ile görüntüyü tek bir merkezden abonelere dağıtıyor. Bu sistem sayesinde özellikle oteller, müşterilerine ücretli film hizmeti verebilecekler.

Teknoloji ödülündegeri sayım başladı

TÜRKİYE Bilimsel Teknoloji Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) ve Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD)'ın ortaklaşa düzenleyecekleri 1.Teknoloji Kongresi’nin tanıtımı yapıldı. Teknoloji Ödülü ve Teknoloji Kongresi Yürütme Kurulu (TÖYK) Başkanı Lütfi Yenel, Kongre'nin önemine dikkat çekerek, dünyada konusunda başarılı isimleri 12 Mayıs'ta İstanbul'da yapılacak Kongreye davet ettiklerini ve kongrenin başarılı geçmesi için çalışmaların hızlandırıldığını açıkladı. Teknoloji yatırımının kısa sürede sonuçları alınan bir yatırım olmadığına değinen Yenel, Kongre de orta ve uzun vadeli bir yatırım türü olarak teknoloji üretimi konusunu işlemeyi hedeflediklerini belirtti.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!