Turizme ikinci darbe acentalardan gelecek

Güncelleme Tarihi:

Turizme ikinci darbe acentalardan gelecek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 1999 00:00

Haberin Devamı

Türkiye Otelciler Birliği Başkanı Ali Güreli, turizm sektörüne ikinci büyük darbenin büyük tur operatörlerinden geleceği uyarısında bulundu. Güreli, pek çok tur operatörünün otel borçlarını ödeyemeyeceğini savundu.

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Ali Güreli, turizmde yeni tahsisler yerine mevcut yatak kapasitesinin ayakta tutulması ve yenilenmesini istedi. Turizm Bakanı Erkan Mumcu'yu da eleştiren Güreli, ‘‘Tadilatını bile yapamayacak durumdaki tesisleri ayakta tutmak yerine kalite kontrolu denetiminden geçirmek anlamsızdır’’ dedi. Güreli, tur operatörlerinin otel borçlarını ödeyemeyerek ikinci darbeye neden olacaklarını vurgulayarak ivedi önlemler konusunda hükümeti uyardı.

YENİ TAHSİS OLMASIN

Devletin yeniden yatırımcıya karşılıksız arazi tahsis etmesine karşı çıkan Güreli, şöyle konuştu:

‘‘Türkiye'de talep ve yatak arzı dengesizdir. Arz talebe göre planlı olarak yönlendirilmelidir. Türkiye'de yatak arzından önce, mevcut yatakların ayakta tutulması, eskimeye yüz tutanların yenilenmesi gerekiyor. Türkiye'de bir turizm endüstrisinin doğması bölgeleri yarattı. Bugün Bellek bölgesinde arazi bedava dağıtılmamalı, üstelik açık artırmayla satılmalıdır. İkinci olarak tahsis sisteminde seçim biçimi de yanlış uygulanıyor. Yatırımcıyı, işletmeciyle birlikte değerlendirilerek, tahsis yapılmalıdır. Yatırımcı şimdiye kadar tek başına insan kaynağı ve hizmet yatırımlarından hep kaçınmıştır.’’

Güreli, Turizm Bakanı Erkan Mumcu'yu şöyle eleştirdi:

‘‘Zor durumdaki turistik işletmelerin ayakta tutacak işletme kredisi sağlanmadı. Tesislerin doluluğunu sağlayacak ve fiyatların düşmesini engelleyecek önlemler alınmadı. Tanıtımla ilgili hiç bir şey yapılmadı. Ulusal Tanıtım Konseyi'nin yaşama geçirilmesi için hiç bir engel yok. Ağustos ayında Turizm İl Müdürlükleri tesisleri denetleyecek. Tadilatını bile yapamayacak durumdaki tesisleri, ayakta tutmak yerine kalite kontrolu denetiminden geçirmek anlamsızdır.’’

Dolandırıcılara dikkat

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Talha Çamaş, bazı kişilerin otel, acente, tesis ve işletmeleri dolaşıp, çeşitli kurum, kuruluş ve kişilerin adını vererek ‘‘tanıtıma katkı payı’’ adı altında para topladıklarını belirterek, bu tür dolandırıcılıklara itibar edilmemesi konusunda sektör mensuplarını uyardı.

Çamaş, yaptığı yazılı açıklamada, bazı artniyetli kişilerin sektör mensuplarının adını kullanarak dolandırıcılık yaptığını kaydetti. Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) ve TÜRSAB'ın ortaklaşa Türkiye'nin yurtdışında tanıtımı için ‘‘Turizmde Çözüm Ortaklığı’’ adıyla bir kampanya başlattığını ifade eden Çamaş, bu kampanyayla Türkiye'nin yurtdışında tanıtımını yapmayı amaçladıklarını belirtti. Bu çalışmadan yararlanmak isteyen bazı kötü niyetli kişilerin otel, acente, restoran ve turistik işletmeleri gezerek çeşitli kuruluş ve kişilerin ismini kullandığına işaret eden Çamaş, işyerlerinin bu durumda mutlaka bağlı oldukları sektör kurumları ile temas kurmasını istedi. Çamaş, sektör kuruluşlarının yürüttüğü çalışmalar dışındaki taleplere itibar edilmemesi yönünde de sektör mensuplarına uyarıda bulundu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!