Turizmde ‘tele’ DİPLOMASİ

Güncelleme Tarihi:

Turizmde ‘tele’ DİPLOMASİ
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2016 10:06

TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy önceki gün Alman Seyahat Acenteleri Birliği ve seyahat devlerinin yöneticilerini İstanbul’da ağırladı. Düzenlenen toplantı esnasında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu cep telefonu ile Başaran Ulusoy’u aradı ardından Alman Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Norbert Fiebig ile bir görüşme yaptı. Toplantı sonrasında cep telefonu trafiği devam etti. Bu kez ise arayan Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı’ydı.

Haberin Devamı

2016 yılı turizm sektörü için en zor senelerden biri oldu. Türkiye’ye gelen turist sayısı yüzde 30’a yakın düşüş gösterdi. Rusya ile yaşanan uçak gerilimi, Türkiye’de patlayan bombalar, 15 Temmuz darbe girişimi ve Türkiye aleyhine yurtdışından yürütülen algı operasyonu gibi gelişmelerden dolayı Türkiye’ye gelen turist sayısında gerileme yaşandı.

2015’te Ocak-Eylül döneminde Türkiye’ye gelen turist sayısı 29.7 milyonu bulurken, 2016’nın aynı döneminde 20.2 milyona düştü. Bu düşüşü durdurmak ve turizm sektörünü eski günlerine döndürmek için hem hükümet hem de sivil toplum kuruluşları yurtdışında fuarlara, toplantılara katılarak Türkiye’nin güvenli bir ülke olduğunu anlatırken, yurtdışında faaliyet gösteren büyük turizm firmalarının yöneticileri ve sivil toplum kuruluşlarının liderleri de Türkiye’de ağırlanarak Türkiye’nin nasıl bir durumda olduğu gösteriliyor. Birçok bakan veya hükümet yetkilisi bu toplantılara bizzat katılamasa da artık cep telefonu ile toplantılara canlı olarak bağlanıyor.

Haberin Devamı

TOPLANTIDA ÇALAN TELEFON

İşte bu davetlerden biri de önceki gün İstanbul Lütfü Kırdar Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Türkiye’ye en çok turist gönderen ülkeler sıralamasında birinci sırada olan Almanya’nın Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Norbert Fiebig ve Alman seyahat devlerinin üst düzey yöneticileri, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Başaran Ulusoy’un daveti üzerine İstanbul’a geldi.

Gerçekleştirilen temasların ardından basın toplantısına geçilirken, Başaran Ulusoy’un konuşma yaptığı sırada, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Başkan Ulusoy’u cep telefonundan araması toplantıya damgasını vurdu. Ulusoy ile kısa bir görüşme gerçekleştiren Bakan Çavuşoğlu, telefona Alman Başkan Norbert Fiebig’i istedi. Yaklaşık 6-7 dakika süren telefon görüşmesinin ardından toplantıya devam edildi. Toplantının ardından görüştüğümüz Norbet Fiebig yapılan görüşmenin içeriği hakkında çok fazla bilgi vermezken, Bakan Çavuşoğlu’nun iki ülkenin birbiri için çok değerli olduğunu, ilişkilerin daha da kuvvetlenmesi gerektiği konusunda bir sohbet gerçekleştirdiklerini söyledi.

Haberin Devamı

Daha önce böyle bir olay ile karşılaşmadığını anlatan Fiebig, “Daha önce birçok başka ülkenin bakanları ile görüşmem olmuştu. Ancak daha önce bir basın toplantısı esnasında bir anda hiç haberim yokken bir ülkenin dışişleri bakanı ile cep telefonunda diplomatik bir görüşme yapmamıştım” ifadelerini kullandı. 

Bakan Nabi Avcı’dan Hürriyet’e özel açıklama  
TELEFON trafiği Bakan Mevlüt Çavuşoğlu’ndan sonra Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ile devam etti. Toplantıya mecliste nöbetçi olduğu katılamayan

Turizmde ‘tele’ DİPLOMASİ

Bakan Avcı, Lütfü Kırdar’daki görüşmenin Çarşamba akşamı saat 20.30’da bitmesinin ardından Başaran Ulusoy’u arayarak iyi dileklerini iletti. Sonrasında ise yine telefonla Hürriyet’e özel açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

Böyle bir toplantının bu dönemde Türkiye’de yapılmasının çok anlamlı bulduğunun altını çizen Bakan Nabi Avcı, “Herkesin başka alanlarda yaşanan sıkıntıları ön plana çıkardığı, gündeme getirdiği ortamda, ortak değerlerin ön plana çıkarıldığı bu toplantı her iki ülke için de çok değerlidir. Her iki ülke de birbiri için vazgeçilmez bir konumda. Özellikle Almanya ile Türkiye arasında siyasetin de tüm ilişkilerin de her alanda olumlu seyretmesi gerekiyor. Birbirimiz tanıdıkça, görüştükçe sorunları çözmemiz daha da kolaylaşıyor. Yunus Emre’nin de söylediği gibi ‘gelin tanış olalım, işi kolaylaştıralım.’ Bu toplantı bu sözün en somut örneğidir. Bu toplantıyı organize eden ve katılan herkese teşekkür ediyorum. Ayrıca Hürriyet gazetesine de konuya ilgi gösterdiği ve destek olduğu için teşekkür ediyorum” diye konuştu.   

Haberin Devamı

Alman turist sayısı 2016’ya göre artar

2015 Ocak-Eylül döneminde Almanya’dan Türkiye’ye 4.4 milyon Alman gelirken, 2016’da aynı dönemde bu rakamın 3.1 milyona düştüğünü hatırlattığımız Norbert Fiebig’e 2017 için beklentilerini sorduk. Fiebig şunları söyledi: “Özellikle İstanbul Sultanhamet’te patlayan bombanın ardından Türkiye’ye gelmek isteyen Almanlar endişeye kapılmıştı. Ancak bu endişe büyük ölçüde azaldı. Politik gelişmeler de olumlu seyrederse bu sene Türkiye’ye gelen Alman turist sayısı 2016’ya göre artacaktır” dedi.
bcosan@hurriyet.com.tr


BAKMADAN GEÇME!