Tüpraş'a 2.6 milyar dolarlık ön talep

Güncelleme Tarihi:

Tüpraşa 2.6 milyar dolarlık ön talep
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2000 00:00

Haberin Devamı

TÜPRAŞ'ın yüzde 15 hissesinin halka arzı için gerçekleştirilen ön talep toplama döneminde, 2.6 milyar dolarlık başvuru yapıldı. Böylece, toplam talep, halka satılması planlanan miktarın 4 katına ulaştı.

TÜPRAŞ'ın halka arzı için yapılan ön talep toplama döneminde, tam bir patlama yaşandı. Halka arzedileceği açıklanan hisse senedi miktarının yaklaşık dört katına ulaşan ön taleplerin parasal tutarı 2.6 milyar dolar olarak hesaplandı. Gelen talep Tüpraş'ın sermayesinin yüzde 55'ine denk geliyor.

Özelleştirme İdaresi'nden yapılan açıklamaya göre, çıkarılmış sermayesi 74 trilyon 525 milyar lira olan Tüpraş'ın sermayesinin yüzde 15'ine denk gelen Özelleştirme İdaresi'nin kontrolündeki A grubu hisselerin halka arzı için düzenlenen ön talep toplama döneminde, toplam 477 bin 829 yatırımcı hisse senedi almak üzere başvuruda bulundu.

Tüpraş'ın halka arzında toplam 11 milyon 212 bin 800 lotluk hisse senedi satışı planlanıyor. Buna rağmen, ön talep toplama döneminde toplam 40 milyon 895 bin 365 lot hisse için talep geldi. Gelen talep miktarı Tüpraş'ın 74 trilyon 752 milyar lira olan çıkarılmış sermayesinin yüzde 54.7'sine ulaştı.

FİYAT PAZARA

Halka arz fiyatı henüz belli olmayan ancak pazar günü gazetelere verilecek ilanlarla fiyatı duyurulacak olan Tüpraş hisselerinin İMKB'deki önceki günkü 37 bin liralık satış fiyatı dikkate alınarak yapılan hesaplamaya göre, gelen taleplerin toplam parasal değeri 1 katrilyon 513 trilyon lirayı (2.6 milyar dolar) buluyor.

Açıklamaya göre, Tüpraş hissesi almak için 477 bin 829 yatırımcı başvuruda bulundu. Yatırımcı grupları bazında talebin dağılımına bakıldığında, talebin yüzde 77'sinin küçük tasarruf sahibi yüzde 23'ünü ise diğer yatırımcı grubundan geldiği bildirildi. Talepte bulunanların sayısının ise yüzde 99'unun küçük tasarruf sahibi yüzde 1'inin ise diğer yatırımcılardan oluştuğu bildirildi.

Başka bir ifadeyle 473 bin 51 küçük tasarruf sahibi 31 milyon 489 bin 430 lot hisse almak için başvuruda bulunurken, 47 bin 782 diğer yatırımcı da 9 milyon 405 bin 934 lotluk hisse senedi almak istedi.

Kesin talep 5-7 Nisan'da

TÜPRAŞ'ın halka arzında kesin talepler ise 5-7 Nisan döneminde toplanacak. Küçük yatırımcıların ön talep toplama avantajlarından yararlanabilmesi için ön talep toplama döneminde talep ettikleri hisse senedi miktarının aynısını kesin talep toplama döneminde de talep etmeleri gerekiyor. Ön talepte bulunup kesin talep döneminde de aynı miktarda talepte bulunan küçük yatırımcılara peşin ödemelerinde yüzde 12, kredi kartıyla ödemelerinde yüzde 7 indirim olanağının yanı sıra taksitle ödeme avantajı da tanınıyor. Tüpraş mensuplarına ise daha yüksek oranlarda avantajlar sağlanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!