Tüpraş’ta yerli yatırımcı için yarın son gün

Güncelleme Tarihi:

Tüpraş’ta yerli yatırımcı için yarın son gün
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2000 00:00

Haberin Devamı

HİSSELERİNİN yüzde 15'i halka arz edilecek Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş (TÜPRAŞ) için ön taleplerin toplanması, yarın sona eriyor. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın (ÖİB) en büyük halka arzı olan Tüpraş özelleştirmesinde, ön talepler 22 Mart'ta toplanmaya başlanmıştı.

Ön talep işleminde yatırımcıların, herhangi bir yükümlülük altına girmeden, sadece almak istedikleri hisse senedi miktarı belirleniyor. Ön talep döneminde vatandaşlar almak istedikleri hisse miktarını, konsorsiyum aracı kurumlara, şubeleri satışa yetkili acente ve bankalara giderek, hiç bir bedel ödemeksizin bildiriyor ve kesin talepte de bu talebi yerine getirme yükümlülüğü bulunmuyor.

Ön talepte bulunup, kesin talebe de katılınması halinde, ‘‘indirimli peşin ödeme, kredi kartıyla indirimli ödeme veya vade farksız taksitle ödeme’’ seçeneklerinden yararlanılabilecek.

Yatırımcılar, ön talep toplama işleminin tamamlanmasının ardından, 5-7 Nisan tarihleri arasında kesin taleplerini bildirecekler. Kesin talep döneminde, ön talepte bulunulan aracı kurum veya banka şubelerine gidilerek, gazetelerde ilan edilecek fiyat aralığının tavanından, hisse senedi bedellerinin yatırılması gerekiyor. Halka arza aracılık edecek aracı kurum veya bankalardan birinde internet veya telefon bankacılığı hesabı bulunanlar, telefonla ve internet aracılığıyla da kesin taleplerini yapabilecek. Bu arada, Tüpraş'ın halka arzında ilk 3 günde 14 milyon 616 bin 927 lot hisse talep geldiği açıklanmıştı. ÖİB'nin önceki gün yapılan açıklamada, Tüpraş'ın ön talep toplama öncesi halka arzı planlanan hisse miktarının 11 milyon 212 bin 800 lothisse olduğu, ilk üç günde gelen toplam talebin 14 milyon 616 bin 927 lot hisseyi bulduğu belirtilmişti. Gelen talebin parasal değeri de 1 milyar dolara yaklaşmıştı. İlk 3 günde toplam başvuru sayısının 167 bin 628 olduğu ifade edilen açıklamada, yatırımcı grupları bazında talebin dağılımına bakıldığında ise yüzde 73'ünü küçük tasarruf sahiplerinin, yüzde 27'sini de diğerlerinin oluşturduğu kaydedilmişti. Yatırımcı grupları bazında başvuruların dağılımın da yüzde 99'u küçük tasarruf sahibi, yüzde 1'ini de diğer tasarruf sahipleri oluşturduğu ifade ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!