Tüpraş, 2 milyar dolar yatırıp motorine asılacak

Güncelleme Tarihi:

Tüpraş, 2 milyar dolar yatırıp motorine asılacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2009 00:00

Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut, “Motorin üretimini artırmak için yaklaşık 2 milyar dolarlık bir yatırım yapacağız” dedi. Erkut, Türkiye’de motorin tüketiminin hızla arttığını söyledi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE Petrol Rafinerileri A.Ş. (Tüpraş) Genel Müdürü Yavuz Erkut, Türkiye’deki tüketim artışı nedeniyle motorin üretimini artırmaya karar verdiklerini ve bu çerçevede yaklaşık 2 milyar dolarlık  bir yatırım yapacaklarını açıkladı. Erkut, “Ham petrol ünitesi olmayan yeni bir rafineri yatırımı yapacağımızı söyleyebilirim” dedi.
İthalat yapılıyor
Akdeniz bölgesi geneli gibi motorin açığı olan bir ülke olan Türkiye’nin yılda yaklaşık 8 milyon ton motorin ithal ettiğine dikkat çeken Erkut, şunları söyledi: “2020’lerde benzin tüketimi (yıllık) bugünkü seviyesinde, aşağı-yukarı 2.5 milyon ton civarında kalacak gibi gözüküyor. Motorin tüketimi ise 13.9 milyondan 18.3 milyona çıkacak gibi gözüküyor. Piyasanın motorine yönelmesi nedeniyle  fuel-oil dönüşüm ünitesi yatırımı yapmaya karar verdik. Türkiye’deki talebe uygun bir yatırım olacak. Bu yatırım devreye girdiği zaman 4.2 milyon tonluk siyah ürün 2.5 milyon ton motorin ve 700 bin bin ton benzine dönüşecek.”
2014’te biter
Söz konusu yatırımın ticari ihalesinin birkaç hafta içinde tamamlanacağını düşündüğünü belirten Erkut, “Uluslararası bir firma ile  anlaşmasını imzalayacağız. 2014’ün ilk çeyreğinde de tamamlanır gibi gözüküyor. Şu andaki tabloya göre 1.8-2 milyar dolar civarında bir yatırım olacak” diye  konuştu.
Rafineri kârlı değil
Ceyhan bölgesine yapılması planlanan rafineri yatırımlarıyla ilgili bir  soru üzerine Erkut, rafineri yatırımlarının büyük, pahalı, ülkeler için stratejik endüstriyel yatırımlar olduğunu ve bu nedenle ekonomisinin çok dikkatle irdelenmesi gereken yatırımlar olduğunu söyledi. 2008’in Ekim ayından sonra dünyada ürün talebinin çok düştüğünü ve bu çerçevede Tüpraş’ın da ihracatının azaldığını anlatan Erkut, şöyle konuştu: “2008 yılı 4’üncü çeyrek öncesi rafineri marjları oldukça yüksekti ve rafineri yatırımı cazip gözükebilirdi. Ama bugün Akdeniz’de varil başına kar marjının net bir dolarlarda seyrettiğini düşünürsek yapılacak 5-10 milyar dolarlık yatırımların geri dönmesi 20-30 yılı bulur. Bu dönemde de böyle yatırımın yapılması çok bir yer bulmaz diye düşünüyorum.”

Haberin Devamı

Kriz Tüpraş’ın ihracatını düşürdü

Haberin Devamı

YAVUZ Erkut, son 5 yıldır yüzde 90’ın üzerinde kapasiteyle çalışan Tüpraş’ın küresel krizin etkisi ve buna bağlı Akdeniz piyasalarında talebin düşmesi nedeniyle, yüzde 70 kapasitede çalışmaya başladığını vurguladı. Küresel ekonomik kriz nedeniyle iç piyasada ve yurt dışında talep daralması meydana geldiğini vurgulayan Erkut, bu çerçevede geçen yılın ilk 9 ayında 4.8 milyon ton olan ihracatın bu yılın ilk 9 ayında 2.4 milyon ton düzeyine düştüğünü bildirdi. Erkut, “İhracatımızda da yüzde 70 düşüş var. Değer olarak baktığımızda geçen yılın ilk 9 ayında 3.8 milyar dolar olan ihracatımız bu yılın ilk 9 ayında sadece 1.2 milyar dolar olarak gerçekleşti” dedi.

Haberin Devamı

Rafineri lisansına sınır olmasın

RAFİNERİ lisansının aslında hiçbir kısıt olmadan herkese verilebileceğini ifade eden Yavuz Erkut, “Lisans alamadığı için yapamadığı şeklinde yorum yapan yatırımcılar hiç olmazsa ortadan kalkar. Yani işin gerçeği ekonomisi çalışırsa bu yatırım yapılır, çalışmazsa mümkün değil. (Lisans alamadık diye yapamadık) aslında çok gerçekçi bir tablo değil” diye konuştu. “Tüpraş Türkiye’nin tek rafineri şirketi tekel, rafinerilerin çeşitlenmesinde fayda var” şeklinde konuşmaların yapıldığını anlatan Erkut, bu yaklaşımın gerçekçi olmadığını, Karadeniz ve Akdeniz bölgesinde  Türkiye pazarına çok yakın 71 adet rafinerinin bulunduğunu söyledi.

Haberin Devamı

86 kuruşluk motorin pompada 2.66 lira 84 kuruşluk benzin 3.35 lira oluyor

MOTORİN ve benzin arasında benzin aleyhine bir vergi farkı olduğuna dikkat çeken Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut, rafineri çıkış fiyatı 86 kuruş olan kırsal motorin ve motorinde ÖTV ve KDV miktarının yaklaşık 1.49 lira, rafineri çıkış fiyatı 84 kuruş olan benzindeki vergi miktarının ise 2.20 lira olduğuna işaret etti. Bu durumda tüketicinin tercihi motorin olduğunu belirten Erkut, şöyle konuştu: “Gelişen teknolojiler sayesinde dizel yakıtın daha verimli kullanılıyor olması, zaten doğal olarak o ürünün pazarda gelişmesini sağlıyor. Bunun üzerine vergi farkı da pazarı daha cazip hale getiriyor. Biz motorini 86 kuruşa, benzini ise 84 kuruşa satıyoruz. Ama benzindeki 84 kuruş pompada 3.35 lira olarak tüketiciye sunuluyor. 86 kuruşa sattığımız  motorin ise pompada 2.66 lira oluyor. Yani ucuz yakıt pahalı olarak pazara  çıkıyor. Eğer bu vergilendirme yapısıyla kalırsa Türkiye’de motorin tüketimi daha da hızlı artacak. Motorin tüketiminin bu kadar hızlı büyümesinin engellenmesi lazım. Önerimiz, bir ürün diğerine karşı kollanmamalı, benzindeki vergi motorinle eşit düzeye getirilmeli.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!