Tüpgaz, kağıt ve dişçiye zam

Güncelleme Tarihi:

Tüpgaz, kağıt ve dişçiye zam
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 1999 00:00

Haberin Devamı

HALK arasında tüpgaz olarak bilinen, Likit Petrol Gazı (LPG), Seka tarafından üretilen bazı kağıt ürünleri, diş muayene ücretleri ile ilaç fiyatları zamlandı.

Dağıtım firmaları, tüpgaz fiyatlarını dünden geçerli olmak üzere, ortalama yüzde 1.7 ile 3.5 arasında değişen oranlarda artırdı. Buna göre, 12 kilogramlık mutfak tüpü, Ankara'da 4 milyon 10 bin liraya, İstanbul'da 3 milyon 995 bin lira ve İzmir'de de 3 milyon 970 bin liraya yükseldi.

Tüpgaz fiyatlarındaki artışın, KDV artışından kaynaklandığı öğrenildi. Genel KDV oranının dünden geçerli olmak üzere yüzde 15'ten yüzde 17'ye çıkarılmasının ardından, bu gruba giren tüpgaz fiyatlarına da zam yapıldı.

KAĞIT ZAMMI

Türkiye Selüloz ve Kağıt Fabrikaları (SEKA) A.Ş. Genel Müdürlüğü de ürettiği bazı kağıt ve karton çeşitlerinin fiyatına, yüzde 2.7 ile .4 arasında değişen oranlarda zam yaptı. Gazete kağıdı ise zam kapsamı dışında tutuldu. Seka'dan yapılan yazılı açıklamada, zammın, elektrik, fuel-oil ve odun ücretleri gibi ana girdilerdeki artışların dikkate alınarak yapıldığı bildirildi. Zamla birlikte 1. hamur kağıdın tonu 474 milyon liraya, kitap kağıdının tonu 300 milyon liraya, kromo kartonun tonu 203 milyon liraya, sigara kağıdının tonu da 1 milyar 402 bin liraya çıktı.

Dişhekimlerinin yapacakları muayene ve tedavi ücretlerine zam geldi. Bir dişhekimi muayenesi 5 milyon 280 bin lira olurken, tam protez yaptırmanın asgari maliyeti de 148 milyon 500 bin lira olarak belirlendi.

DİŞÇİ ÜCRETLERİ

Türk Dişhekimleri Birliği'nin (TDB) ‘‘Dişhekimlerinin Yapacakları Muayene ve Tedavilere Uygulanacak Ücretlerin Asgari Hadleri Hakkında Tebliğ’’ dünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğe göre, yeni ücret tarifesi 1 Ocak-1 Temmuz 2001 tarihleri arasında uygulanacak. 1 Temmuz'dan 1 Ocak 2001'e kadar muayene ve tedavi ücretleri de yüzde 20 oranında artırılacak. Bu ücretler, gece ve çalışma saatleri dışında yapılacak tüm uygulamalar için ise yüzde 50 zamlı uygulanacak.

İlaca KDV ayarı

BAKANLAR Kurulu'nun ilaçta KDV oranını yüzde 15'denyüzde 17'ye çıkaran kararı, dünden itibaren uygulanmaya başladı. Sağlık Bakanı Osman Durmuş dün imzasıyla tüm eczanelere gönderilen genelgede, 27 Kasım tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile ilaçta uygulanan KDV oranının yüzde 15'den 17'ye çıkarıldığı belirtilerek, bu kararın dünden itibaren yürürlüğe girmesinin kararlaştırıldığı kaydedildi. Durmuş, genelgede, Türkiye'de eczanelerde satılan ilaçların bakanlıkça onaylanmış mevcut yüzde 15 KDV'li fiyatına yüzde 1.74 oranının ilave edilerek satılması gerektiğini bildirdi.

KDV artışı pompaya yansıdı

KDV oranlarında, dünden itibaren yapılan 2 puanlık artış, akaryakıt pompa fiyatlarına da yansıdı. Dünden itibaren, yüzde 15'den yüzde 17'ye yükselen KDV oranıyla, kurşunsuz benzinin litre fiyatı 552 bin 400 liraya, süper benzinin litre fiyatı 553 bin 300 liraya, normal benzinin litre fiyatı da 529 bin 500 liraya yükseldi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!