Tüketimi kısmak için krediye fren geliyor

Güncelleme Tarihi:

Tüketimi kısmak için krediye fren geliyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2000 00:00

Haberin Devamı

CARİ işlemler açığının, 6 milyar doları aşma ihtimalinin görülmesi durumunda, açığı daraltmak üzere, Uluslararası Para Fonu'na (IMF) verilen Ek Niyet Mektubu çerçevesinde, ek mali önlemler alınacak.

Cari işlemler açığının temelinde, bazı tüketim mallarında öngörülemeyen artışlar ve bu artış sonucu oluşan ithalatın bulunduğuna dikkat çeken yetkililer, bu tüketimin ise tüketici kredileriyle körüklendiğini vurguluyorlar.

Açığı sürdürülebilir düzeyde tutmak için alınacak ek mali önlemlerin başında, tüketimi kısmak için tüketici kredisi maliyetlerini ve dolayısıyla faiz oranlarını yükseltecek fonların oranlarının artırılmasının bulunduğu belirtiliyor. Kredilendirmeye ilişkin fonların artırılmasıyla, tüketici kredisi faiz oranları da yükselecek ve tüketim hızı belirli oranda frenlenmiş olacak.

Bu ek önlemin tedbir olarak düşünüldüğünü hatırlatan yetkililer, altı aylık sonuçlara bakmadan bu türden önlemlerin alınmayacağını da vurguluyorlar. Yetkililer, yıl sonu itibariyle cari açığın gayri safi milli hasılaya (GSMH) oranının yüzde 3'lere (yaklaşık 6 milyar dolar) varabileceğini, ancak Türkiye'nin bunu turizm ve diğer kalemlerle kaldırabileceğini, fakat bu oranının aşılma ihtimalinin belirmesi durumunda, ek önlemlerin devreye gireceği belirtiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!