Tüketim vergisinde OECD şampiyonuyuz

Güncelleme Tarihi:

Tüketim vergisinde OECD şampiyonuyuz
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2002 01:39

TBMM gündeminde bulunan Özel Tüketim Vergisi'yle(ÖTV), tüketim vergilerinde yeni düzenlemeye hazırlanan Türkiye, OECD'nin tüketim üzerinden en fazla vergi alan ülkesi.

OECD ortalaması yüzde 18.5 iken, Türkiye'de toplam vergilerin yüzde 30'u tüketim vergilerinden oluşuyor.

YENİ bir tüketim vergisi olan Özel Tüketim Vergisi'ni (ÖTV) 1 Temmuz'da yürürlüğe koymaya hazırlanan Türkiye, OECD üyeleri arasında tüketim vergilerinin toplam vergiler içindeki payı en yüksek ülke konumunda bulunuyor. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) vergi istatistiklerine göre, sigorta primleri de dahil tüketim üzerinden alınan vergiler Türkiye'deki toplanan tüm vergilerin yüzde 30'unu oluşturuyor. Bu oran OECD ülkeleri arasında en yüksek tüketim vergisinin Türkiye'de tahsil edildiğini gösteriyor.

Mal ve hizmetler üzerinden alınan KDV, ATV ve benzeri vergilerden oluşuşan tüketim vergilerinin toplam vergi gelirleri içerisindeki payı, OECD ülkelerinin tümünde yüzde 18.5 düzeyinde bulunuyor. Türkiye'nin tüketim vergilerinde de ÖTV ile uyum sağlayacağı belirtilen AB'de de ise (Avrupa Birliği) tüketim vergilerinin toplam vergi gelirleri içerisindeki payı ise yüzde 18.1 düzeyinde. OECD ülkeleri içerisinde en düşük tüketim vergisi ABD'de bulunuyor. ABD'de toplanan tüm vergilerin sadece yüzde 7.6'sı genel tüketim vergilerinden kaynaklanıyor. Bu oran Avusturalya'da yüzde 8.1, Japonya'da ise yüzde 9.6 düzeyinde seyrediyor.

Türkiye'den sonra tüketim vergilerinin en yüksek olduğu ikinci ülkeyi ise toplam vergilerinin yüzde 29.7'sini tüketim üzerinden alan İzlanda oluşturuyor. Tüketim vergileninin payı Almanya'da yüzde 18.4, Fransa'da yüzde 17.3, Yunanistan'da yüzde 21.7, İtalya'da yüzde 13.7, Hollanda'da yüzde 16.9, İspanya'da yüzde 17.5, İngiltere'de yüzde 18.8 civarında seyrediyor. Türkiye gibi AB'ye üye olmaya çalışan ülkelerden Çek Cumhuriyeti topmlam vergilerinin yüzde 18.7'sini, Macaristan yüzde 24.9'unu, Polonya yüzde 22.8'ini Slovak Cumhuriyeti ise yüzde 20.5'ini tüketim vergilerinden karşılıyor. Bu ülkelerin tüketim vergisi yükü AB ortalamasına Türkiye'den daha yakın bulunuyor.

MİLLİ GELİRİN YÜZDE 9.4'Ü

Türkiye'de tüketim üzerinden alınan vergiler milli gelirin yüzde 9.4'ü düzeyinde bulunuyor. Tüketim vergilerinin milli gelire oranı açısından ise Türkiye İzlanda'dan sonra ikinci sırada bulunuyor. Toplum üzerindeki toplam tüketim vergisi yükünü gösteren bu oran OECD ülkelerinde ortalama yüzde 6.9 düzeyinde bulunuyor, AB ülkeleri milli gelirin yüzde 7.4'ü, Amerika kıtasındaki OECD ülkeleri yüzde 3.7'si, Pasifik'teki OECD ülkeleri yüzde 4.6'sı kadar tüketim vergisi alıyor.

Ülkeler bazında ise tüketim vergisi yükü ABD'de yüzde 2.2 ile en düşük noktada bulunuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!