Tüketicinin Erkan abisi

Güncelleme Tarihi:

Tüketicinin Erkan abisi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 1997 00:00

Haberin Devamı

Yerli Grundigler'e ‘sahte’ suçlaması

Grundig'in Almanya'daki ana firmasının Cihan Elektronik'le yaptığı üretim anlaşmasını fesh etmesiyle başlayan tartışmaların ardından şimdi de, ‘‘Türkiye'de üretilen Grundig marka televizyonlar sahte'' iddiaları gündeme geldi. Cihan Elektronik'i toplama parçalarla ürettiği televizyonları Türk tüketicisine Grundig diye satmakla suçlayan Gurindig AG, Cihan Elektronik hakkında ‘‘Markaya tecavüzden'' dava açmaya hazırlanıyor. Cihan Elektronik ise ana firmanın ‘‘Markaya tecavüz'' iddialarını reddederek, ‘‘Biz Türk tüketicilerini aldatmıyoruz. Televizyonları gümrükten çektiğimiz Grundig parçalarıyla üretiyoruz. Parçalar bittiğinde üretimimizi de bitireceğiz'' görüşünü savunuyor.

YILAN HİKAYESİ

Alman Grundig AG, geçtiğimiz yıl Cihan Elektronik'le anlaşmasını fesh ederek, Türkiye temsilciliğini Mercansoy'a devrettiğini açıklamıştı. Ancak, Cihan Elektronik'in Almanların tek taraflı fesh kararına karşı çıkması üzerine, yılan hikayesine dönen Grundig'in Türkiye temsilciliğiyle ilgili Türk mahkemeleri takipsizlik kararı aldı ve topu İsviçre mahkemelerine attı. Grundig'in Türkiye temsilciliğiyle ilgili son noktayı İsviçre mahkemeleri koyacak.

Ancak, sorunun bir türlü çözümlenememesi ve ana firmanın ilişkiyi kesmesine rağmen Cihan Elektronik'in Grundig marka televizyon üretimini sürdürmeye devam etmesi, tartışmaların da boyutunu azaltacağına büyümesine yol açıyor.

Mercansoy Dış Ticaret ve Turizm'in Genel Müdürü Cem Tanlar, ‘‘Grundig AG, ilişkisini bitirmesine rağmen Cihan Elektronik'in üretime devam etmesi üzerine piyasada satılan yerli Grundig'leri Almanya'ya gönderdik. Almanya'da yapılan incelemelerin sonucunda Gurundig markasını taşıyan bu televizyonların toplama parçalardan üretildiği ortaya çıktı. Bir televizyonun Grundig markasını taşıyabilmesi için en azından şasesinin Grundig olması gerekiyor. Oysa bu televizyonlarda kullanılan parçaların Grundig'le yakından uzaktan bir ilgisi yok. Bunun sonucunda da Türk tüketicisi Grundig diye satın aldığı televizyonların aslında Grundig'le bir ilgisi yok. Tüketicinin bunu fark etmesi ise çok zor. Şimdi Grundig AG, Türk tüketicisinin aldatılmasını önlemek için Cihan Elektronik hakkında markaya tecavüz ettiği gerekçesiyle dava açıyor'' dedi.

‘SAHTE DEĞİL'

Alman Grundig AG ve Mercansoy'un ‘‘Markaya tecavüz'' suçlamalarına yanıt, Cihan Elektronik'in sahibi Tahir Güler'den geldi. Tahir Güler, şu anda ürettikleri Grundig marka televizyonların, 1996 yılına kadar ürettikleri televizyonlardan hiçbir farkının olmadığını söyledi. Güler, ‘‘Gurindig AG'nin, anlaşmayı tek taraflı fesh ettiği dönemde içinde bulunduğumuz mali sıkıntı televizyon üretiminde kullanacağımız malzemeleri gümrükten çekemiyorduk. O dönemde gümrükte toplam 65-70 bin adet televizyonun üretimi için gerekli olan malzeme bekliyordu. Televizyon tüpü dışındaki bu malzemeleri peyderpey gümrüklerden çekerek ve kalitemizden de hiçbir değişiklik yapmayarak bugüne kadar üretime devam ettik. Gümrükten çektiğimiz bu malzeme bitinceye kadar da Grundig marka televizyonları üretmeyi sürdüreceğiz. Zaten bu malzeme de bitmek üzere. Bittiği zaman da Grundig marka televizyon üretimini de durduracağız'' dedi.

Siğili aldırmadı diye 3 milyonunu aldılar

Türkiye Gazetesi Hastahanesi'nde, istenen ücreti yüksek bulduğu için siğilini aldırtmaktan vazgeçen hastadan doktorun zamanını aldığı gerekçesiyle 3 milyon lira tahsil ettiler.

Şermin Korkmaz, parmağındaki siğili Türkiye Gazetesi Hastahanesi'nde aldırtmak istemiş. Hastahaneye gittiğinde, sağlık sigortasının olduğunu belirterek sorununu aktarmış. Kendisini muayene edecek olan doktora işlemin ne kadara malolacağını sormuş. Kendisinden bu operasyon için 30 milyon lira istenmiş. Korkmaz, talep edilen ücreti yüksek bulunca, işlemin fiyatı bu kez 17 milyon liraya düşmüş. Bunun üzerine Korkmaz, siğili aldırmaktan vazgeçtiğini söyleyerek hastaneden ayrılmak istemiş. Ancak kendisinden muayene yapılmadığı halde doktorun zamanını aldığı gerekçesiyle 3 milyon lira tahsil edilmiş.

Korkmaz'ın şikayeti üzerine arkadaşımız Fadime Çoban Türkiye Gazetesi Hastanesi Müdürü Nejat Suna ile görüştü. Suna, doktorun yeni göreve başladığını onun içinde hastanede uygulanan ücretleri tam olarak bilmediğini ileri sürdü. Suna, ‘‘Hastalarımız muayene olduktan sonra ücretlerini ödeyecekleri zaman yapılan işlem bilgisayardan kontrol edilir. Ücret kendilerine yanlış söylenmiş olsa bile yapılan işlem karşılığındaki tarifeden ücret tahsil edilir. Siğil alma operasyonları hastanemizde 17 milyon liraya yapılıyor. Eğer Korkmaz operasyondan vazgeçmeseydi kendisinden 30 milyon lira değil 17 milyon lira alınacaktı'' dedi. Suna, Şermin Korkmaz'dan muayene olmadığı halde alınan 3 milyon liranın da yanlışlıkla alındığını ve iade edileceğini söyledi.

Otonuzun havalandırma deliklerine parfüm sıkmayın

Otomobillerin güzel kokması için havalandırma deliklerinden sıkılan sprey parfümlerle ön panjurlara sürülen parlatıcılar, araçların plastik aksamlarına zarar verebiliyor. Üstelik, sıkılan parfüm ve sürülen bu cilalar, araçların zarar gören parçalarının, garanti kapsamından çıkmasına da yol açıyor. Bunun sonucunda da araç sahipleri, zarar gören parçaları ancak bedelini ödeyerek tamir ettirebiliyor.

Atilla Erdoğan'da otomobilinin güzel kokması için havalandırma deliklerine sıktığı parfüm yüzünden tamir ücreti ödemek zorunda kalan okuyucularımızdan... Erdoğan'ın, Renault marka Laguna otomobilinin ön panelinde bulunan plastik havalandırma deliklerine sıktığı sprey koku yüzünden havalandırma panjuru kırılmış. Hemen yetkili servise giderek sorununu anlatmış. Servis yetkilileri, sorunun kullanım hatasından kaynaklandığı gerekçesiyle garanti kapsamında tamir edilemeyeceğini söylenmiş. Erdoğan'ın şikayeti üzerine Renault yetkilileriyle görüştük. Renault yetkilileri, dışarıdan uygulanan işlemlerin neden olduğu kırılma ve deformasyonlar, kullanım hatasından kaynaklandığı için garanti kapsamına girmediğine dikkat çektiler. Yetkililer, ‘‘Araç içi plastik aksamı parlatmak ve araç içine güzel koku vermek için kullanılan sprey türü temizlik ve koku maddeleri, plastik ile bu ürünlerin içerisindeki kimyasal bileşiklerin reaksiyona girmesi sonucu, plastik aksamın kırılmaya karşı mukavemetinin düşmesine neden oluyor. Yaptığımız laboratuar çalışmalarında da bu spreylerin plastik yüzeyler üzerine direkt, yakından ve yoğun olarak kullanılmaması gerektiği anlaşıldı. Bu nedenle araç sahiplerinin sprey parfüm ve parlatıcı kullanırken dikkatli olmaları gerekiyor'' dediler.

Bakırköy’de Mavi ‘en saygılı firma’ seçildi

Tüketiciler Derneği (Tüder)'in Bakırköy Belediyesi işbirliğiyle başlattığı ‘‘Etiketsiz mala hayır'' kampanyası sonucu Mavi Jeans en iyi mağaza seçildi. Tüder Başkanı Engin Başaran kampanya çerçevesinde Bakırköy'deki işyerlerinin belediye zabıta ekibiyle birlikte denetlendiğini belirterek ‘‘Etiket ve Tarife Yönetmeliği gereğince tüketicileri bilgilendirme ve saygı konusundaki konusundaki uygulamalarıyla Mavi Jeans en iyi mağaza olarak seçildi. Bu konudaki duyarlılığın teşvik edici olmasını temenni ediyorum‘‘ dedi. Yapılan bir törenle şirketin Mağazalar Müdürü Ediz Arda'ya Bakırköy Belediye Başkanı Ahmet Bahadırlı tarafından bir teşekkür plaketi verildi.

Swissair’in mönüsünde domuz yok

Swissair uçaklarında yolculara ikram edilen ‘‘Çocuk mönülerinde domuz eti var'' iddialarının yaygınlaşması üzerine firma bir açıklama yaptı. Uçakta dağıtılan çocuk menüsünde domuz eti bulunduğuna dair haberlerin gerçek olmadığını söyleyen Swissair Halkla İlişkiler Müdürü Nilgün Oflaz, ‘‘Swissair, 48 yıldır Türkiye'ye uçuyor ve bu bölgenin domuz eti konusundaki hassasiyetini biliyor. Bu nedenle de hiçbir yemeğinde domuz eti kullanılmıyor. Uçakta dağıtılan çocuk mönüsü ‘Chicken Cordon Bleu' da tavuk eti, su ekmek kırıntıları, hindi salamı, eriyen peynir, bitkisel yağ, tuz ve baharat içeriyor.'' dedi.

Şirketlerden tüketicilere

ŞARK-HAYAT'ın Migros işbirliğiyle düzenlediği kampanyanın talihlileri belli oldu. Kampanyaya 100 bin kişi katıldı.

PHILIPS, Ağustos ayı sonuna kadar Satinelle Sensitive alan herkese saç kurutma makinesi hediye ediyor.

SIEMENS, atık suyu soğutan ve makine donanımının yıpranmasına engel olan yeni çamaşır makinesini piyasaya sundu.

ABBATE'nin indirim günleri başladı.

ÇARŞI Mağazaları'nda da ‘‘Yaz İndirimi‘‘başladı.

MARSA KJS Luna mısırözü yağını piyasaya sundu.

BOLU'dan Hikmet Kolludemiroğlu'nun Yenikaramürsel mağazasından aldığı Kinetix marka tişörtü değiştirildi

ANKARAKeçiören'den Dursun Zihni Erçon'un Ankara Beğendik mağazasından aldığı ayakabı yenisiyle değiştirildi

İZMİR Bostanlı'dan Mustafa Uyanık'ın decoder depozitosu Cine5 tarafından iade edildi

BURSA'dan Cüneyt Üstündağ'ın mobilyaları Ustalar Mobilya tarafından değiştirildi

İSTANBUL'dan Berna Sarıkaya'nın Galeria Sisley Mağazası'ndan aldığı kazak yenisiyle değiştirildi

İSTANBUL'dan Hülya Gürcan'ın Bosch marka elektirik süpürgesi onarıldı.

İSTANBUL'dan Erdal Demirören'in Opel Vectra arabası onarıldı

ANKARA'dan Betül Akkoyunlu'nun Benetton'ndan aldığı kazak yenisiyle değiştirildi

İSTANBUL'dan Yasemen Gönen'den otobüsünün erken kalkması nedeniyle Ulusoy firması tarafından özür dilendi.

İSTANBUL'dan Edis ve Aysel Yılmaz çiftine Duru Turizm tarafından fiyat farkı ödendi.

İSTANBUL'dan Erden Güner'in Opel Vectra arabasının klima sorunu çözüldü

ANKARA'dan Nuran Yurdakul'un decoder depozitosu Cine5 tarafından iade edildi

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!