TTGV: Para isteyecek babayiğit arıyoruz

Güncelleme Tarihi:

TTGV: Para isteyecek babayiğit arıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2000 00:00

Haberin Devamı

TEKNOLOJİ geliştirmek isteyenlere 71 milyon dolar destek sağlayacak olan Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV), para verecek proje bulamamaktan yakınıyor. Vakıf Başkanı Fikret Yücel, ‘‘Biz insanlara, para almak için değil, para vermek için gidiyoruz. Ama, yeterli proje bulamıyoruz’’ dedi.

TÜRKİYE'de, endüstri kuruluşlarının teknoloji geliştirmeleri için kaynak sağlayan Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV), elindeki kaynakları kullandırabileceği şirket bulamamaktan şikayetçi. 1991 yılından bugüne kadar Hazine ve Dünya Bankası'nın fonları ile endüstri kuruluşlarının toplam 102 projesini destekleyen vakıf, para verecek proje arıyor.

Vakıf Başkanı Dr. Fikret Yücel, önümüzdeki 4 yıl içinde, ar-ge harcamaları yapmak isteyen şirketlere toplam 71 milyon dolarlık destek sağlayacaklarını açıkladı. Dünya Bankası'ndan 60 milyon dolarlık fon sağlayan vakıf, kendi kaynaklarından da 11 milyon dolar ilave ederek toplam 71 milyon dolarlık bir kaynak yarattı.

Vakfın, ilk kurulduğu yıllarda en büyük sorununun şirket genel müdürlerinden randevu almak olduğunu söyleyen Yücel, ‘‘Vakıf denilince, herkes para isteyen bir kurum olarak düşünüyor. Oysa biz insanlara para verebilmek için randevu istiyorduz. Artık bu sorunu aştık. Randevu almakta sıkıntı çekmiyoruz. Ancak, elimizdeki fonları kullandırabileceğimiz yeterli proje bulamıyoruz’’ dedi.

TTGV'nin, teknoloji geliştirmek için tek bir projeye en fazla 2 milyon dolarlık destek sağladığını belirten Yücel, 71 milyon doların yanısıra, 3 milyon dolarlık da hibe yapacaklarını açıkladı. TTGV'nin özellikle KOBİ'ler için uygulayacağı bu hibe sisteminde, tek bir projeye en fazla 10 bin dolarlık kaynak verilecek. Hibe sisteminden yararlanan firma, projeye TTGV'den aldığı para kadar bir miktarı da kendisi koyacak.

RİSK SERMAYESİ

TTGV'nin maddi destek sağlayacağı kanallardan biri de risk sermayesi şirketleri. Vakıf, teknoloji bazlı risk sermayesi yatırım ortaklıklarının yaygınlaştırılmasına örnek olmak için bu projeye 7 milyon dolarlık kaynak ayırdı.

TTGV'nin, Türkiye'deki sanayi kuruluşlarının her kesimine hizmet veren, bu yönü ile de tüm gelişmiş ülkelerdeki benzerlerinin özelliklerine sahip tek kuruluş olduğunu belirten Dr. Fikret Yücel, Türkiye'nin de teknoloji alanında bir sıçrama yapabilmesi için öncelikle teknoloji alt yapısını yenilemesi ve doğru, uygun teknolojilerin seçilmesi konusunda yeni bir teknoloji politikasının oluşturulması gerektiğini belirtti.

TTGV'den nasıl kredi alınıyor?

Sanayi sicil belgesine sahip sanayi kuruluşları ile yazılım faaliyeti gösteren bilgisayar ve yazılım şirketleri proje destek kredisi için başvurabiliyor.

Araştırma ve geliştirmeye dayalı teknolojik yenilik içeren, sanayide uygulanabilir projeler destek kapsamına alınıyor.

Proje önerileri, 50 dolar karşılığında alınacak formlarla vakfa yapılıyor.

TTGV tarafından, projelerin toplam bütçesinin en fazla yüzde 50'sine destek veriliyor. Projeye sağlanan destek, aylık bazda firma ödeniyor.

TTGV tarafından dolar olarak verilen destek, projenin sona ermesinin ardından 4 yıl içinde yine dolar olarak geri alınıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!