Trump’tan destek Vegas’tan darbe

Güncelleme Tarihi:

Trump’tan destek Vegas’tan darbe
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2017 20:11

Donald Trump’ın otomotiv üretiminin ve istihdamın artması için tehditlerle destek verdiği Detroit’te düzenlenen ve bugün dünya basınına kapılarını açan uluslararası otomobil fuarı, ‘yılın ilk oto şovu’ unvanını Las Vegas’a kaptırdı.

Haberin Devamı

2017 yılının ilk otomobil fuarı bugün otomotivin anavatanı olarak kabul edilen Amerika’nın Detroit şehrinde başladı. 103 yaşındaki fuar geçtiğimiz hafta Las Vegas’ta düzenlenen dünyanın en büyük teknoloji fuarı CES ve ABD’nin 45. Başkanı Donald Trump’un otomotiv devlerini hedef alan tehditlerinin gölgesinde açıldı. 2013 yılında 18.5 milyar dolarlık borcu nedeniyle yaşadığı iflastan, 2015 yılında kurtulup yeniden toparlanmaya çalışan Detroit şehri, aslında otomotiv üretiminde yeniden atağa kalkmak için ABD’nin 45’inci başkanı seçilen Donald Trump’tan ciddi destek görmeye başladı.

ÖLÜ ŞEHRE DÖNMÜŞTÜ

20’nci yüzyılın başından itibaren ABD’nin otomotiv merkezi olarak bilinen Michigan eyaletine bağlı Detroit’te, 1970’lerden itibaren Amerikalı şirketlerin üretimlerini ucuz işgücü nedeniyle özellikle Meksika, Güney Amerika ve hatta Asya’ya taşımasıyla birlikte şehirde işsizlik artmıştı. Bu yüzden 2013’te iflasını açıklayan Detroit, tam bir ‘ölü şehir’ halini almıştı. Trump’ın da bunun bilincinde olduğu ve sırf bu yüzden otomotiv devlerinin kabusu olduğu düşünülüyor. Hem seçimlerden önce hem de seçildikten sonra ısrarla sosyal medya üzerinden Amerikalı otomotiv devleri General Motors (GM) ve Ford’a, hatta geçen hafta Japon Toyota’ya bile tehditler savuran Trump’un öncelikli amacı üretimi Meksika’dan yeniden Detroit’e çekip, istihdamı artırmak.

Haberin Devamı

FORMÜL ŞİMDİLİK TUTTU

Sonuçta başkanı karşısına almak istemeyen Ford, Meksika’ya yapacağı 1.6 milyar dolarlık yatırımdan vazgeçip, Michigan fabrikasına ek 700 milyon dolar yatırım yapacağını açıkladı. Trump’ın Detroit formülü tutmuştu. GM ve Toyota’nın da Trump’un tehditlerini görmezden gelemeyecekleri ve Michigan ve Detroit’e yeni yatırımlarını kaydıracakları düşünülüyor. Yani serbest piyasa şartlarında     Detroit’te üretim kuşkusuz Meksika’dan çok pahalı olsa ve rekabette ciddi dezavantaj yaratsa da Trump’un uyarlarının dikkate alınacağı bir gerçek.

FUARA DA DESTEK ŞART

İşte bu gelişmeler ışığında Detroit şehri yeni başkanla büyük bir şans yakalarken, bunun etkisini düzenlediği yılın ilk otomobil fuarında da göstermek istiyordu. Ama ne yazık ki, Trump’un şehrin otomotiv sanayisine verdiği desteği, Las Vegas, Detroit’e fuarcılık alanında vermedi. Son 2 yıldır Las Vegas’ta düzenlenen dünyanın en büyük şovu CES, adeta otomotiv fuarına döndü. Bu yıl 12 marka geleceğe dair ipuçları veren 12 modelini ilk kez Las Vegas’ta tanıtırken, bugün önce dünya basınına kapılarını açan Detroit’te ise kayda değer bir kaç yeni modelin dışında pek de bir şey yok. Eğer önümüzdeki yıllarda Trump’tan bir destek alamazsa Detroit’teki fuar uluslararası özelliğini Las Vegas’a kaptırıp sadece yerel bir fuara dönebilir. Dünya basını da artık Detroit yerine Las Vegas’ı tercih edecektir.

Haberin Devamı

DÜNYA PRÖMİYERİ SAYISI AZALDI

DETROIT’te ilk olarak 1907’de düzenlenen, 1989’dan itibaren ise uluslararası hale gelen ‘Uluslararası Kuzey Amerika Otomobil Fuarı’nda (NAIAS) bu yıl çoğunluğu Amerika prömiyeri olmak üzere 40 yeni model tanıtılıyor. Geçtiğimiz yıl 815 bin kişinin ziyaret ettiği ve dünya tanıtımı çok daha fazla olan fuar bu yıl da yine Cobo Center’da düzenleniyor ve 22 Ocak’a kadar kapıları ziyaretçilere açık. Fuarın tüm dünyayı ilgilendiren en önemli modelleri arasında Mercedes E Serisi Coupe ve yeni Bentley Continental öne çıkıyor. Bu 2 model dışında Kia GT, Audi’nin Q8 konsepti, Honda Odyssey, Toyota Camry, Infiniti’nin Q50 konsepti ile yeni Lexus LS dikkat çeken model diğer modeller arasında.

Haberin Devamı

AİLE ‘COUPE’ İLE TAMAMLANDI

MERCEDES, sedan, estate ve All-Terrain modellerinden sonra şimdi de coupe gövde seçeneği ile E-Serisi ailesini tamamlıyor. İlk kez Detroit fuarında vitrine çıkan yeni E-Serisi Coupe, kapsamlı akıllı telefon entegrasyonu, geniş ekranlı dijital kokpit ve isteğe bağlı olarak kısmi otonom sürüş imkânı sunan yeni sürüş destek sistemleri de dahil E-Serisi ailesinin sahip olduğu bütün gelişmiş elektronik sistemleri bünyesinde barındırıyor. Sedan ile aynı teknik yapıyı kullanan lüks spor coupe Mercedes-Benz tasarım dilinin bir sonraki adımını temsil ediyor. Aşağıda konumlandırılan sportif ön ızgara ve merkezi yıldız kadar güç kamburlarına sahip uzun motor kaputu ön bölümü domine ederken, arkaya doğru daralarak alçalan tavan çizgisi ve kaslı arka tasarım Mercedes-Benz’e has coupe gövde orantılarını taşıyor. 

Haberin Devamı

2017’DE ÜRETECEK

JAPON Infiniti, dünyanın en fazla büyüyen otomobil segmenti olan SUV pazarında yeni bir modelini daha yollara çıkarmaya hazırlanıyor. Detroit fuarında sergilenenen QX50 konsepti ile orta boy SUV segmentinde yer alacak aracını gün ışığına çıkaran Infiniti, 2017 yılında bu aracı seri üretime dahil ediyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!