Trilyonluk Loto rüyası

Güncelleme Tarihi:

Trilyonluk Loto rüyası
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 1997 00:00

Haberin Devamı

Sayısal Loto'nun 2 trilyon lirayı bulması beklenen büyük ikramiyesi için Türkiye'de, hatta komşu ülkelerde bile bu akşam 19.55'de nefesler tutulacak. Bu akşam saat 19.35'e kadar Loto oynanabilecek. Trilyonluk ikramiye herkesin rüyasını süslerken, Milli Piyango Genel Müdürü İlham Küsmenoğlu, ulaşılan rakama şaşırdı.

Türkiye'nin yaklaşık bir yıl önce tanıştığı Sayısal Loto, rekor ikramiyeye koşuyor. 6 bilen çıkmadığı için dört haftadır devreden Sayısal Loto'da büyük ikramiyenin, 2 trilyon liraya ulaşacağı tahmin ediliyor.

Sayısal Loto'da büyük ikramiye Cuma günü saat 15.00 itibariyle 1 trilyon 382 milyar liraya ulaştı. Aynı saate kadar dün 782 milyarlık loto oynandı.

Sayısal Loto Daire Başkanı Murtaza Çakır, ‘‘Yönetmeliğe göre, bu hafta da (beşinci hafta) 6 bilen çıkmazsa, büyük ikramiye 6.haftaya devredecek. 6.hafta da 6 bilen çıkmazsa, 5 bilenler arasında dağıtılacak. Ancak, belki de bu hafta birden fazla kişi 6'yı bilir ve büyük ikramiye pay edilir’’ dedi. Çakır, milyonların ilgi gösterdiği Sayısal Loto'da geçen hafta makinalara aşırı yüklenme nedeniyle kilitlenme yaşandığını, ancak şu anda hiçbir sorun olmadığını da sözlerine ekledi.

Büyük ikramiyeyi kazanma hevesiyle hafta boyunca Sayısal Loto bayilerine koşanlar, bu akşam 6 sihirli rakamın çekileceği saat 19.55'de nefeslerini tutacak. Sayısal Loto bayilerindeki terminaller de saat 19.35'da kapanacak. Sayısal Loto'nun oynandığı 10 ilde kupon sıkıntısı sürüyor. Bayiler önünde oluşan kuyrukların son gün inanılmaz uzunluklara ulaşması bekleniyor.

ŞANSA İNANMIYOR

İki trilyonluk ikramiye herkesi kupon kuyruklarına yöneltirken, Milli Piyango Genel Müdürü İlham Küsmenoğlu'nun Sayısal Loto oynamadığı öğrenildi. Sayısal Loto konusunda vatandaşın ölçüyü kaçırdığını belirten Küsmenoğlu, ‘‘Bu kadar aşırı ilgi sağlık alameti değil. Hayatın her alanında olduğu gibi bu konuda da ölçüyü kaçırmak doğru değil’’ dedi.

Küsmenoğlu, 1990'dan beri Milli Piyango Genel Müdürü olduğu halde, piyango, kazı-kazan ve Sayısal Loto'ya ilgi duymadığını, şansa değil çalışmaya inandığını belirtti. Eşi ve çocuklarının da şans oyunlarına pek ilgi duymadığını anlatan Küsmenoğlu, ‘‘Biz, aile olarak piyango bileti almayız, loto da oynamayız’’ dedi.

Küsmenoğlu, ‘Çıldıran Sayısal Loto’da bir kişiye verilecek ikramiye miktarı 80 milyar lira iken vatandaşın ilgisi az olduğu halde, ikramiye miktarı 900 milyar liraya ulaşıp, ardından 1 trilyon lirayı aşınca aşırı ölçüde artmasına şaşırdığını söyledi. Küsmenoğlu, ‘‘80 milyar da önemli bir para. Acaba insanımıza 80 milyar yetmiyor mu? Ben buna şaşıyorum’’ dedi.

Küsmenoğlu, piyango ve lotodan en karlı çıkanın devlet olduğunu, Sayısal Loto ile birlikte devletin gelirinin yüzde 300'ün üzerinde arttığını ifade etti. Küsmenoğlu, 1 Eylül'den itibaren 1 ayda Loto'dan 8 yıllık eğitime 1 trilyon 238 milyar, 744 milyon 700 bin lira pay düştüğünü de bildirdi. Küsmenoğlu, ‘‘Sayısal Loto ve Milli Piyango'ya bu yoğun ilgiyi neye bağlıyorsunuz’’ sorusuna, esprili bir dille ‘‘Teşkilatımızın başarısına’’ karşılığını verdi.

Bir günde 910 milyarlık loto

Sayısal Loto'dan sorumlu Milli Piyango Genel Müdür Yardımcısı Yaşar Emin, 11 Kasım 1996'da üç büyük ilde oynatılmaya başlanan Sayısal Loto'nun, halen 10 ilde oynatıldığını, yıl sonuna kadar bu sayının 18'e çıkacağını belirtti. Emin, Çarşamba günü 546 milyar liralık loto oynandığını, Perşembe ise bu rakamın 910 milyara ulaştığını ve bir günde oynanan en büyük rakama ulaşılarak rekor kırıldığını anlattı. Bu haftaki çekiliş için, dün ve özellikle bugün hasılatın 4 trilyon liranın üzerinde gerçekleşmesini tahmin ediyor. Sayısal Loto, piyango ve kazı-kazanda toplam gelirin yüzde 50'sinin devlete kaldığını, yüzde 50'sinin de ikramiye olarak dağıtıldığını anlatan Emin, ikramiyenin yüzde 30'unun 6 bilenlere, yüzde 28'inin 5 bilenlere, yüzde 14'ünün 4 bilenlere, yüzde 8'inin de 3 bilenler arasında pay edildiğini söyledi.

46 haftanın hasılatı 35 trilyonu aştı

Milli Piyango İdaresi verilerine göre, 11 Kasım 1996'da başlayan Sayısal Loto oyununda geride kalan 46 hafta içinde oyundan elde edilen toplam hasılat, 8 yıllık zorunlu temel eğitime katkı payı hariç, 35 trilyon 222 milyar 532 milyon 820 bin lira olarak gerçekleşti. Hasılatın, 15 trilyon 611 milyar 266 milyon 410 bin lirası ikramiye olarak ödendi. Sayısal Loto'dan kamuya sağlanan kaynak miktarı ise söz konusu sürede 10 trilyon 895 milyar 888 milyon 733 bin lira olurken, 5 trilyon 187 milyar 303 milyon 48 bin lira ile en büyük payı Hazine elde etti. Ayrıca Sayısal Loto oyununun 43. haftasında başlanılan kolon başına 10 bin lira 8 yıllık zorunlu temel eğitime katkı payı miktarı ile 4 haftada eğitime 1 trilyon 238 milyar lira eğitime destek sağlanmış oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!