TPAO: Hopa petrolü Türkiye ihtiyacının büyük kısmını karşılar

Güncelleme Tarihi:

TPAO: Hopa petrolü Türkiye ihtiyacının büyük kısmını karşılar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2006 00:00

TPAO Genel Müdürü Saim Dinç, Hopa’da bulunan petrol rezervinin Türkiye ihtiyacının büyük kısmını karşılayacak büyüklükte olduğunu açıkladı. Dinç, Hopa’daki rezerv miktarının 2 yıllık çalışma ile netleşeceğini söyledi.

TÜRKİYE Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Saim Dinç, Hopa’da yapılan sismik çalışmalar sonucunda Türkiye’nin ihtiyacının büyük bir kısmını karşılayacak petrol rezervi bulduklarını açıkladı. Dinç, basına kapalı olarak yapılan TBMM KİT Komisyonu’nda, jeolojik ve jeofizik anlamda çok önemli veriler elde edildiğini belirterek, rezervin iki yıl sürecek sondaj çalışmalarından sonra tesbit edileceğini söyledi. Dinç, CHP’li üyelerin soruları üzerine petrolün sekiz yıl sonra çıkarılıp kullanılabilir hale gelebileceğini belirtti. Dinç, komisyonda yaptığı sunumda, 2005 yılında Karadeniz’de yaklaşık 16 bin kilometre sismik program gerçekleştirildiğini ve Türkiye tarihinde bir ilki gerçekleştirerek Karadeniz’de üç sondaj çalışmasının aynı anda yürüttüklerin söyledi. Ayazlı, Akkaya ve Hopa’da yapılan çalışmalarda önemli gelişmeler elde edildiğini belirten Dinç, Hopa-1 kuyusunda su tabanından 3.200 metre derinlikteki petrolle ilgili çok umutlu olduklarını söyledi. Dinç ayrıca 2005 yılı sonunda sondaj çalışmalarına başlanan, Suriye sınırı civarında açılması planlanan kuyularının sondajlarının bu yılın sonuna kadar tamamlanacağını söyledi.

PETROL DEVLERİ SIRAYA GİRDİ: Denizlerdeki yoğun arama ve sondaj çalışmaları sonucunda yapılan doğalgaz keşfi nedeniyle Karadeniz’in büyük petrol şirketlerinin ilgi odağı haline geldiğini ifade eden Dinç, Karadeniz’in petrol ve doğalgaz potansiyelinin keşfedilmesi ekonomiye kazandırılması için çalışmalara başladıklarını bildirdi. Bu kapsamda Brezilya PetroBras şirketi ile üç alan için ortaklık kurma hususunda ön anlaşma sağlandığını ifade eden Dinç, PetroBras şirketinin derin deniz alanlarındaki aramalarında öncü kuruluş olduğunu ifade ederek, nihai anlaşma için görüşmelerin sürdürüldüğünü söyledi.

İLK DEPOLAMA TEMMUZ’DA: Rusya’nın, Ukrayna’ya sevk ettiği doğal gazın basıncını düşürmesiyle gündeme gelen doğal gaz depolama tesisleriyle ilgili olarak da bilgi veren Dinç, Silivri’de 1.6 milyar metreküp kapasiteli Türkiye’nin ilk yeraltı doğalgaz depolama tesisini Temmuz ayında hizmete sokacakları açıkladı. Yeraltı doğalgaz depolama projesinin denizde ve karada olmak üzere iki aşamalı bir proje olduğunu ifade eden Dinç, deniz altındaki Kuzey Marmara’nın 1.3 milyar metreküp kapasiteye, kara altındaki Değirmenköy’ün 0.3 milyar metreküp kapasiteye sahip olduğunu söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!