Toskay: Enflasyon mayısta eksiye geçer, hedef tutar

Güncelleme Tarihi:

Toskay: Enflasyon mayısta eksiye geçer, hedef tutar
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2000 00:00

Haberin Devamı

DEVLET Bakanı Tunca Toskay, Bakanlar Kurulu toplantısında, ‘‘Enflasyonun hemen düşeceği gibi yanlış kanı oluştu. Enflasyon ilk üç ay yüksek çıkabilir. Ama, mayıstan itibaren eksiye geçecek. Hedef tutacak’’ dedi.

BAKANLAR Kurulu üyelerine enflasyon rakamları hakkında bilgi veren Devlet Bakanı Tunca Toskay, ocak ayında yüksek çıkan enflasyonun mayıstan itibaren eksiye geçeceğini söyledi.

Başbakan Bülent Ecevit başkanlığında yapılan toplantıda genel ekonomik değerlendirmelerde bulunan Toskay, belirlenen programın aynen uygulandığını ve olumlu sonuçların görüldüğünü, dış piyasalarda güven oluşmaya başladığını vurguladı. Toskay, ‘‘Ancak, enflasyonunu daha ilk aydan itibaren düşeceğine dair yanlış bir kanı oluştu. İlk üç ay yükselebilir; ama mayıstan itibaren eksiye geçecek ve yılsonu hedefine ulaşılacak’’ diye konuştu.

ECEVİT'İN ESPRİSİ

Bakanlar Kurulu'nunu dünkü toplantısı, zaman zaman esprilere sahne oldu. Araç alımı ve kullanımı başta olmak üzere kamuda tasarruf tedbirlerinin uygulanmasına karar verilen toplantıda, Adalet, Sağlık ve Milli Eğitim Bakanları, bakanlıklarının görev alanları gereği bu tasarruflara uyamayacaklarını belirtip muafiyet istediler. Başbakan Ecevit, bu talepleri olumlu karşıladı. Ancak, ‘‘Zaten daha önce de bu tür tedbirler alındı; ama kamudaki araç sayısı giderek arttı’’ diye espri yaptı.

SOLUCAN SIKINTISI

Toplantıda bir başka esprili konuşma da Tarım Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp'den geldi. Tarım reformu ve politikası konusunda bilgi veren Gökalp, ülke genelinde tek ürün ekilmesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Gökalp, birçok zararlının böceğin yok edilmesini sağlayan kertenkele ile solucanların neslinin tek ürün ekilmesi nedeniyle giderek azalmakta olduğunu vurgulayarak, ‘‘Tek ürün ekilmesi doğanın dengesini bozuyor’’ dedi. Bu sözler bazı bakanların gülmesine neden olurken, Gökalp, oldukca ciddi konuştuğunu gösterircesine uslubunu hiç değiştirmedi.

VAKIFLARA KAYNAK

Devlet Bakanı Yüksel Yalova da Vakıfbank'ın sermayesinin artırılması ve Vakıflarla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Vakıfbank'la ilgili hazırladığı yasa tasarısı konusunda da bilgi veren Yalova, bankanın B grubu hisselerinin yüzde 20'sinin halka arzı ile 220 trilyon liralık bir kaynak sağlanacağını söyledi. Bu kaynağın tamamının vakıf eserlerinin onarımı için kullanılacağını da sözlerine ekleyen Yalova, ‘‘Birçok vakıf eseri onarım bekliyor. Fatih Camii depremde zararg ördü. 500 milyar lira gerek. Sağlanmakta zorluk çekiliyor’’ dedi. Aynı konu ile ilgili söz alan Devlet Bakanı Recep Önal, Vakıfbank'ın A grubu hisselerinin satılabilmesi için de hazırlık yapılmasını önerdi.

Gürel: Hükümetin morali bozulmadı

DEVLET Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Şükrü Sina Gürel, ocak ayı enflasyon rakamının bir düş kırıklığı yaratır gibi olduğunu bildirerek, ‘‘Ancak bu düş kırıklığı bizde oluşmadı. Çünkü, enflasyonun hemen hızlı bir düşüşe gidemeyeceğini tahmin ediyorduk’’ dedi. Gürel, yaklaşık 3.5 saat süren Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası, gazetecilere bilgi verdi. Bakan Gürel, bugün yürürlüğe girecek yeni Gümrük Yasası'nın açıklık, kolaylık içeren, kamu yararı gözeten önemli bir yasa olduğunu belirterek, ‘‘Bu yeni yasanın uygulanmasında büyük yarar sağlanacağını umuyoruz’’ dedi.

Gürel, Kamu harcamaları ile ilgili olarak Devlet Bakanı Recep Önal, Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu, Sağlık Bakanı Osman Durmuş ile kendisinin içinde yer alacağı bir kurul oluşturulduğunu bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!