Torunlara kısmet

Güncelleme Tarihi:

Torunlara kısmet
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2016 00:30

İş hayatında kadın-erkek eşitliğinin önemine değinen Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu Direktörü Melsa Ararat, “Bu tempo ile devam edilirse, halka açık şirketlerin yönetimlerinde hedeflenen bağımsız kadın direktör oranını ancak kız torunlarımız yakalayabilecek ” dedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE, Dünya Ekonomik Forumu Raporu’na göre toplumsal cinsiyet eşitliğinde 2015 yılında 145 ülke arasında 130’uncu sırada. Kadınların politik güçlendirilmesinde ise 105’inci sırada. Türkiye’de de toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak için çalışmalar yapılıyor. Çalışma hayatında ve şirketlerin yönetimde daha çok kadının yer alması için gerçekleştirilen projelerden biri de Bağımsız Kadın Direktörler Projesi. Önceki gün Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu tarafından Egon Zehnder International Türkiye’nin desteğiyle yürütülen Bağımsız Kadın Direktörler projesinin “3. Türkiye Kadın Direktörler Konferansı” gerçekleştirildi.

MUSTAFA KOÇ ANILDI

Konferansta “Türkiye’de Halka Açık Şirketlerde Kadın Direktörler Raporu 2015” açıklandı. Konferansın ilk konuşmacısı Women 20 Başkanı ve Bağımsız Kadın Direktörler (BKD) Danışma Kurulu Eş Başkanı Gülden Türktan oldu. Türktan’ın ardından Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu Direktörü Melsa Ararat raporun sonuçlarını açıkladı ve “Şimdiki tempoyla yola devam edilirse, halka açık şirketlerin yönetimlerinde hedeflenen bağımsız kadın direktör oranını ancak kız torunlarımız yakalayabilecek . Önceki yıla göre biraz değişiklik var, umutsuz değiliz, durum kız torunlarımız için iyi, yönetim kademelerinde tam eşitliği onlar görecek” dedi. Ararat, rapora göre, son dört yılda halka açık şirketlerde kadın yönetim kurulu üyesi oranının yüzde 11.5’ten yüzde 12.9’a yükseldiğini söylerken şu değerlendirmeyi yaptı: “Bu rakam ortalama olarak yılda yüzde 3.4 oranında bir artışa dek geliyor. Bu hızla devam edilirse SPK’nın minimum hedef olarak öngördüğü yüzde 25 kadın üye oranına 20 senede ulaşılacak. Bu orana ulaşmak için 448 kadına ihtiyaç var. ” Aynı araştırmaya göre yönetim kurullarında yer alan kadın CEO sayısı ise 13. Bu rakama göre Türkiye’de halka açık şirketlerdeki kadın CEO oranı yüzde 3.1. 

Haberin Devamı

Raporda öne çıkanlar

Araştırma Türkiye’de halka açık faaliyet gösteren 414 şirket üzerine yapıldı.Borsa İstanbul’da işlem gören 414 şirketin 176’sının yönetim kurulları tamamen erkeklerden oluşuyor.Şirket yönetim kurullarının sadece 26’sının başkanı kadın.Bu rakam tüm şirketler arasında yüzde 6.2’lik bir orana denk geliyor.Yönetim kurullarında ortalama 9 üye bulunuyor. Bu şirketlerin toplam yönetim kurulu üye sayısı 2541. Bunun da yüzde 12.9’u yani 293’ü kadın.293 kadın direktör toplam 375 direktörlük sandalyesine sahip. 375 sandalyenin 219 icracı olmayan, 83’ünde bağımsız ve 73’ünde icracı üye olarak yer alan kadınlar var. 

BAKMADAN GEÇME!