Torbadan 200 bin kişiye iş çıktı

Güncelleme Tarihi:

Torbadan 200 bin kişiye iş çıktı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2010 12:24

Bazı borçların yeniden yapılandırılmması ve bazı kanunlarda değişiklik öngören torba tasarı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan alt komisyona gönderildi.

Haberin Devamı

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Çalışma Bakanı Ömer Dinçer'in sunumunu yaptığı 120 maddelik tasarıyla milyonlarca kişi devlete olan borçlarını ödeme imkanı bulacak. Yapılan düzenlemelerle 200 bin işsize de iş kapısı açılacak. Maliye Bakanı Şimşek, basında çıkan haberleri yalanlayarak alkol başta olmak üzere özel tüketim vergisine tabi hiçbir üründe 'yeni vergi artışı yok' dedi.

İşte düzenlemeden dikkat çekenler:
 
- 200 bin işsize iş sağlanacak, istihdam düzenlemelerinden 400 bin kişi yararlanacak.
- İstihdamla ilgili maddelerin devlete maliyeti 1.5 milyar olacak.
- Dizi film oyuncuları, sanatçılar, sporcular , taksi ve kamyon şoförleri başta olmak üzere geçici tarım işçileri ve geçici işçiler emekli olmak için 30 gün yerine 17 gün emeklilik primi yatırmaları yeterli olacak.
- Yeşil kartlılara 3 kere iş teklif edilecek. İşi kabul etmezlerse kartları iptal edilecek.
- İş bulup başlayan yeşil kartlının kartı, 'askıya alınacak'. Yeniden işsiz kalırsa kartı otamatik olarak aktif hale gelecek.
- Üniversite öğrencisi iken öğrenim kredisi ve harcı alan ancak mezun olduktan sonra bu borcu ödemeyen 1 milyon kişinin, 1.5 milyarlık borcu yeniden yapılanacak.
- Bağ-Kur'luların daha önceki dönemlerde Emekli Sandığı veya SSK'dan yatırdıkları sağlık primleri de Bağ-Kur'luluk süresine ilave edilecek.
- Belediyeler, yerini değiştirdikleri işçiler için 5 yıl boyunca yerlerine eleman alamayacaklar. O işle ilgili hizmet satın alamayacaklar. Böylece belediyelerin siyasi amaçlı yer değiştirmelerinin önüne geçilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!