Toprak’la Eczacıbaşı’nın kadın bağı kavgası

Güncelleme Tarihi:

Toprak’la Eczacıbaşı’nın kadın bağı kavgası
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 1998 00:00

Haberin Devamı

Libresse marka kadın bağını üreten Toprak İlaç, Eczacıbaşı Grubu'nun Orkid'i üreten şirketi Sanipak'ı, ‘‘Türk Jinekoloji Derneği'nin onayladığı tek marka’’ ibaresi yüzünden mahkemeye verdi. Mahkeme, bu ibarenin iki ay içinde silinmesini kararlaştırdı.

Libresse'in üreticisi Toprak Holding'e bağlı Toprak İlaç ve Kimyevi Maddeler Sanayii ve Ticaret A.Ş., Orkid'i üreten Eczacıbaşı Holding'e bağlı Sanipak Sağlık Ürünleri Sanayii ve Ticaret A.Ş.'ni mahkemeye verdi. Toprak İlaç'ın haksız rekabet iddiası üzerine mahkeme Orkid ürünlerinin ambalajında yeralan ‘Türk Jinekoloji Derneği’nin Onayladığı Tek Marka' ibaresinin 60 gün içinde silinmesi, aksi halde piyasadan tümüyle toplatılması için ihtiyati tedbir kararı aldı.

Toprak İlaç ve Kimyevi Maddeler Sanayii ve Ticaret A.Ş.'nin avukatı Turgut Tavşanoğlu, İstanbul 3. Asliye Ticaret Mahkemesi'ne Eczacıbaşı Holding'e bağlı Sanipak Sağlık Ürünleri Sanayii ve Ticaret A.Ş. aleyhine yaptığı başvuruda ‘Haksız rekabet’ iddiasında bulundu.

Başvuruda Toprak İlaç'ın kadınbağı piyasasında Libresse, Sanipak'ın ise Orkid markalarının üreticileri olduğu vurgulandı. Avukat Tavşanoğlu davalı şirketin ürettiği ürünlerin ambalajında yeralan 'Türk Jinekoloji Derneği'nin Onayladığı Tek Marka' ibaresinin haksız rekabet yarattığını, adı geçen derneğin Ankara'da bir hastanede küçük bir odayı adres gösteren, yeni kurulmuş, etkisiz bir kurum olduğunu öne sürdü.

Avukat Tavşanoğlu ibarede yeralan derneğin Orkid ürünleri için hijyenik olduklarına dair sözkonusu onayı verdikten sonra artık hiçbir bir firmaya böyle bir onay vermeme kararı aldıklarını, bunun da haksız rekabete yolaçtığını bildirdi. Sanayii ve Ticaret Bakanlığı'na bağlı Reklam Kurumu'nun bu gerekçelerle yapılan başvuru üzerine Orkid reklamlarını durdurduğu da başvuruda yeraldı.

TEDBİR KARARI

Üç kişilik bilirkişi kurulu başvuruyu yerinde görerek dava konusu ibarenin ‘Tüketiciyi yanıltıcı ve haksız rekabet doğurucu’ olduğunu karar verdi. Mahkeme de Orkid ürünleri için ihtiyati tedbir kararı aldı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!