Toprağından profesör fışkırıyor

Güncelleme Tarihi:

Toprağından profesör fışkırıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2009 00:42

Bir ilçe düşünün ki Türkiye’nin dört bir yanına dağılmış 65 tane profesörü olsun. Yurtdışında üniversitelerde hocalık yapsın, kürsüler kursun. Bir başbakan, çok şair yazar, bakan, bürokrat, işadamı ve bir yapımcı çıkarsın.

Haberin Devamı

İşte Kemaliye'den görüntüler

Erzincan’ın Kemaliye (Eğin) İlçesi’ne gittiğimde gördüklerime ve duyduklarıma inanmakta güçlük çekiyorum. 31. Kemaliye Kültür ve Doğa Sporları Şenliği için gittiğim bu ilçeyi, bugüne kadar görmediğim için hayıflanıyorum.

Toprağından adeta ‘adam’ fışkıran ilçeden kimler çıkmamış ki? Türkiye’nin 18.Başbakanı, tarih profesörü Şemsettin Günaltay ile başlıyor profesörler tarihi. Kendisi de Kemaliye doğumlu olan Hacettepe Üniversitesi Profesörlerinden Ali Demirsoy, yaptığı araştırma sonucu tespit edebildiği kadarıyla 65 profesör ve 20 doçent çıktığını anlatıyor. Yurtdışında da çok sayıda Kemaliyeli akademisyen bulunduğunu, ancak onlarla ilgili henüz çalışmaya başlamadığını belirtiyor.

Haydi şenliklere

29 Mayıs’ta başlayan ve Türkiye’nin en büyük doğa sporları organizasyonu olan şenlik 4 Haziran’a kadar devam edecek. Kemaliye Kültür ve Dayanışma Vakfı’nın kurucusu ve Başkanı Maliye Bakanlığı Müsteşarı Hasan Basri Aktan, memleketine gönül verenlerin başını çekiyor. Her yıl büyük bir özveriyle yaptıkları bu organizasyonla hem Kemaliyelileri buluşturuyor hem de bu ‘gizli cennetin’ daha fazla kişi tarafından tanıtımını sağlıyor.

Haberin Devamı

Base Jump 

ABD’nin Colarado Grand Kanyonuna benzetilen ‘Karanlık Kanyon, yerli yabancı çok sayıda ziyaretçi ağırlıyor. Yer yer 400 ila 500 m. Sarp kayalık yamaçlardan oluşan kanyonda dağ keçisi, su samuru, vaşak gibi yaban hayvanları bulunuyor. Rafting, dağcılık, bisiklet, paraşüt gibi her türlü doğa sporuna uygun bölgede Türkiye Dağcılık Federasyonu, Bisiklet Federasyonunun eğitimleri ve seçmeleri yapılıyor.

Festivalin yarınki bölümünde ise bir ilk gerçekleşecek. Karanlık Kanyon’da base jump atlayışı ile festivalin adrenalini yükselecek.

Kimler var?

Kimi köyünde müzesi kiminde okuma salonu olan Kemaliye’den tarih, sanat, zanaat fışkırıyor. Eski bakanlardan Ali Coşkun’un anlattığı fıkra Kemaliye’nin özetini yapıyor:
Komutan, askerleri sıraya dizmiş. Tek tek çağırıp ‘sizin memlekette ne yetişir, nesi ünlüdür’ diye sormuş. Biri portakalından diğeri kebabından; bir başkası kerestesinden söz etmiş. Sıra Kemaliyeli’ye gelmiş: “Adam çıkar komutanım” demiş.
 
İşte Kemaliye’den çıkan bazı ünlüler;

Şemsettin Günaltay (tarihçi, başbakan)
Nurettin Topçu (sosyolog)
Ahmet Kutsi Tecer- (Şair ve oyun yazarı)
Enver Gökçe (Şair)
Mustafa Oğuz (Yapımcı)
Hacı Ali Akın (İşadamı)
Hasan Basri Bozkurt (İşadamı)
 
Profesörler:

Mehmet Sadık Demirsoy (Gezi Ünv. Tıp)
Mustafa Korkmaz (Hacettepe-Fizik)
Ali Erkul (Cumhuriyet ünv-Sosyolog)
Ayşe Akın (Başkent Ünv. Tıp)
Kaya Özgen (İTÜ- Jeolog)
Doğan Perinçek (Çanakkale Ünv. Petrol)
Ziya aktaş (Çankaya Ünv. Bilgisayar)
Turan Erdoğan (ODTÜ- İnşaat)
İbrahim Ziya (Hacettepe Beyin Cerrahi)

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!