Toplu Konut'ta sınır 150 metrekareye çıktı

Güncelleme Tarihi:

Toplu Konutta sınır 150 metrekareye çıktı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 1998 00:00

Haberin Devamı

Toplu Konut Fonu kredilerinden yararlanma sınırı 150 metrekareye yükseltildi. Brüt 150 metrekareye kadar olan konutlar için Toplu Konut kredisi kullanılabilecek.

Toplu Konut Fonu'ndan (TKF), 150 metrekareye kadar olan konutlara da kredi açılabilecek. Toplu Konut Kredileri Uygulama Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikler, dünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. İdare'nin, TKF'den daha önce kredi almamış konut yapımcılarına kredi açılması ile TKF'den açılan kredi tutarının artırılmasına ilişkin iki ayrı tebliği de yayımlandı.

Yönetmelik değişikliği ile daha önce azami brüt 100 metrekare olarak belirlenen fondan kredi verilecek konut büyüklüğü, brüt 150 metrekareye çıkarıldı. Yeni düzenlemeye göre, 100 metrekareye kadar konutlar için, krediyi kullanma ve geri ödeme dönemi süresince eskiden olduğu gibi memur maaş artışı gözönüne alınarak idarece belirlenecek yeniden değerlendirme metodu geçerli olacak. Maaşlara Ocak veya Temmuz dışında da zam yapılması halinde, bu artışın yeniden değerlendirme dönemlerine etki eden kısmı ayrıca dikkate alınacak.

101 ile 150 metrekare arasındaki konutlar için yeniden değerlendirme oranı, yüzde 10 artırılarak uygulanacak. Kredinin geri ödeme süresi, 100 metrekareye kadar konutlar için 120 ay (10 yıl), 101 ile 150 metrekare arasındaki konutlar için ise 60 ay (5 yıl) olacak.

Geri ödemenin başladığı tarihte hesaplanan kredi borcunun, konut büyüklüğüne göre 120 veya 60 aya bölünmesi suretiyle geri ödeme başlangıç taksidi blunacak. Her yeniden değerlendirme döneminde, taksit, yeniden değerlendirme oranı ile artırılarak yeni taksit miktarı hesaplanacak.

İnşaatı süren konuta kredi

Toplu Konut İdaresi'nin TKF'den Daha Önce Kredi Açılmamış Toplu Konut Yapımcılarına Kredi Açılmasına İlişkin Tebliği de Resmi Gazete'de yayımlandı. 1 Temmuz 1998'de yürürlüğe girecek tebliğle, TKF'den kredi açılmamış ve inşaatı devam eden projelerin tamamlanması için, kooperatif, sosyal yardımlaşma kurumları ve belediyelere açılacak krediler düzenlendi. Yazlık konut projeleri ile uygulama imar planında ikinci konut olarak onanan projelere kredi açılmayacak. Söz konusu krediye hak kazanabilmek için 80 metrekareye kadar olan konutların ‘‘su basmanı’’ hariç inşaat seviyesinin yüzde 15'i, 81 ile 100 metrekare arası konutlarda yüzde 25'i, 101 ila 150 metrekare arası konutlarda ise yüzde 50'yi bulması gerekiyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!