Toplu konut taksitleri seçim sayesinde dondu

Güncelleme Tarihi:

Toplu konut taksitleri seçim sayesinde dondu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 2002 02:02

Toplu Konut İdaresi (TOKİ), Eryaman, Halkalı, Samsun ve Kars projelerinden konut alanların borçlarını, 2005 yılına kadar sabitlendi. Uygulama ile TOKİ, 2 trilyon lira gelir kaybına uğrayacak. Ancak, konut borcu olanlar seçim sayesinde 2005'e kadar rahat edecek.

TOPLU Konut İdaresi'nin (TOKİ) Eryaman V, Halkalı III'üncü etap, Samsun ve Kars projelerinden konut alan vatandaşların borç bakiyeleri, 2005 yılına kadar sabitlendi.

TOKİ tarafından satılan söz konusu konutların borç bakiyelerinin 2 yıl sabitlenmesine ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı, Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Karara göre, TOKİ'nin Halkalı III. Etap, Eryaman V. Etap, Samsun ve Kars projeleri kapsamında sattığı konutların borç bakiyelerine, satış sözleşmesi gereğince maliyet artışı ve şerefiye bedeli yansıtılan konut alıcılarının borç bakiyesi ve taksit tutarları, 2005 yılının birinci 6 aylık dönem başlangıcına kadar sabitlenecek.

Uygulamadan yararlanmak isteyen konut alıcılarının, 3 ay içinde TOKİ'ye başvurması ve maliyet artışı ile şerefiye bedeli konusunda idare aleyhine açmış oldukları davalardan feragat etmeleri gerekiyor.

Taksitlerin dondurulması uygulamasından, Eryaman V. Etap'ta 3 bin 444, Halkalı III. Etap'ta 4008, Samsun'da 968 ve Kars'ta 200 olmak üzere toplam 8 bin 620 aile yararlanabilecek.

TOKİ Başkanı Tuna Turagay, karar taslağının Bakanlar Kurulu'na sunulması aşamasında yaptığı açıklamada, konut taksitlerinin 2003 ve 2004 yılında sabitlenmesi uygulamasından idarenin 2 trilyon lira dolayında gelir kaybına uğrayacağının hesaplandığını söylemişti. Turagay, ancak, bu ödeme kolaylığının sağlanmaması durumunda idarenin üstleneceği maliyetin daha yüksek olacağına işaret etmişti.

ÖDEMELER ARTTI

Turagay, söz konusu pojelerde, inşaat maliyetlerindeki hızlı artış nedeniyle, imzalanan gayri menkul satış sözleşmelerine istinaden bu maliyet artışlarının ve şerefiye paylarının konut taksitlerine yansıtıldığını hatırlattı. Daha sonra memur maaş artışına paralel yapılan artışlarla da ortalama taksitlerin 400 milyon liranın üzerine çıktığını belirten Turagay, halen Eryaman'da ortalama aile gelirinin 550 milyon lira düzeyinde olmasına karşın, en büyük konut için 498 milyon lira aylık taksit ödenmesi gerektiğine dikkati çekti.

Taksitlerin yüksekliği nedeniyle şimdeye kadar idare aleyhine 800 dava açıldığını, bu davalardan 4'ünün, gayri menkul satış sözleşmelerine uygun davranmaları nedeniyle, idare leyhine sonuçlandığını, diğer davaların da devam ettiğini ifade eden Turagay, buna rağmen, ilerde ortaya çıkabilecek alternatif maliyeti dikkate alarak, ödemelerde kolaylık sağlanmasına karar verildiğini söyledi.

Uygulamanın idareye 2 trilyon lira düzeyinde gelir kaybına yol açmasının beklenmesine karşın, düzenleme yapılmaması halinde alternatif maliyetin daha yüksek olacağına işaret eden TOKİ Başkanı Tuna Turagay, şu bilgiyi verdi:

‘‘Ortalama gelire göre çok yükselmesi nedeniyle, taksitlerin ödenmemesi halinde vatandaşın konutunu geri almak, ödediklerini de faizsiz olarak geri vermek durumunda kalacaktık. Ayrıca bu konutların aylık giderlerini, aidatlarını ödemeye devam edip, bakımını yaptıracaktık. Ekonomik durgunluk nedeniyle bu konutları elden çıkarmamız da zor olduğu için, üstleneceğimiz maliyet daha yüksek olacaktı.’’

Ekonomik durgunluğa bağlı olarak emlak piyasasındaki durgunluk nedeniyle satılan konutların şu anda prim yapmadığını, dolayısıyla vatandaşın hem kiraya vermekte hem de satmakta zorlandığını anlatan Turagay, getirilen ödeme kolaylığı ile dargelirli vatandaşlar rahatlatırken, Hazine'ye ek bir yük getirmediklerini, TOKİ'nin de alternatif maliyetinin azaltıldığını vurguladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!