TOKİ, 16 konutu usulsüz satmış

Güncelleme Tarihi:

TOKİ, 16 konutu usulsüz satmış
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 1999 00:00

Haberin Devamı

Devlet Bakanı Mustafa Yılmaz'ın ‘‘Masamın üzerinde 20 trilyon liralık acil borç buldum' dediği ve sorumluları hakkında soruşturma yapılmasını istediği Toplu Konut İdaresi (TOKİ)'nde yeni ve büyük bir usulsüzlük iddiası daha ortaya çıktı.

TOKİ'nin geçen yıl satışa çıkardığı 3. Etap Halkalı Konutları projesinde, ek 140 konutun 16'sının, herkese uygulanan koşulların dışına çıkılarak, ‘özel bir genelgeyle, özel kişilere' satıldığı iddia ediliyor. Süresi uzun Ramazan Bayramı tatiline denk getirilen ‘şaibeli' satıştaki 16 konutu, TOKİ yöneticilerinin yakınlarının aldığı belirtiliyor. Hürriyet'e ulaşan belgeye göre kuşkulu konut satışı şöyle gelişti:

TOKİ, Halkalı 3. Etap Projesi için toplam 3 bin 852 konut yaygın ilan ve duyurularla sattı. Ancak bir projelendirme hatası nedeniyle, konutların yapılacağı arazide, 140 konut daha inşa edilebileceği farkedildi. Talebin yüksekliğini dikkate alan İdare 140 konutu daha satışa çıkarmaya karar verdi.

Emlakbank Genel Müdürlüğü İstanbul Emlak Pazarlama Müdürlüğü, 3748 numara ve 15 Ocak 1999 tarihli bir genelge yayımladı. Genelge şöyle:

‘‘Halkalı 3. Etap Toplu Konut Projesi kapsamında, ilave olarak satışa sunulan 140 adet konutun satışında, açıkta kalan 16 konut, İdare'den alınan 13.01.1999 tarih, 65 sayılı yazı gereğince konut fiyatlarına yüzde 30 artış uygulanarak, 15 Ocak 1999 tarihinden itibaren açık satışa sunulmuştur. Satışla ilgili Temerküz Şube Ataköy Şubesi olup, ilgilenen müşterilerin bilgilendirilmesi hususunda, Gereği için bilgilerinize rica ederiz.’’

Halkalı konutlarının ilk kurasında isimleri çıkmadığı için yedek listeye alınan haksahibi vatandaşlar, Emlakbank ve TOKİ'yi aradılar. Haksahipleri, ‘‘Halkalı'da yeni konutların satışa çıkarıldığını duyduklarını’’ bildirerek, neden resmi duyuru yapılmadığını sordular. Emlakbank'tan kendilerine, ‘‘Konut kalmadı’’ yanıtı verildi.

Emlakbank kayıtlarına göre, ‘torpilli' 16 konutun satıldığı bazı isimler şöyle: Ali Yücelen (Eski Devlet Bakanı Rüştü Kazım Yücelen'in oğlu, Başkan Yardımcısı ve Başkanvekili Namık Sinanoğlu'nun yeğeni) Murat Polat, Şükriye Kozan (Finansman Daire Başkanı İsmail Kozan'ın eşi) Osman Cem Ete, Emral Çapa, Haluk Hatipoğlu, Ahmet Aziz Kulatlı, Erhan Eken, Mustafa Kaya-Melek Kaya (Emlakbankası Ataköy Şube Müdür Yardımcısı), Ümit Uzunoğlu, Seyfullah Yıldız, Abdullah Akarsu.

YILMAZ: YENİ DUYDUM

TOKİ'den sorumlu Devlet Bakanı Mustafa Yılmaz, Hürriyet'e bu konudan yeni haberdar olduğunu belirterek, ‘‘İddialar bana da ulaştı. Konuyu henüz incelemeye başladım. Daha önce başlatılmasını istediğimiz soruşturma kapsamına alınacağını zannediyorum’’ diye konuştu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!